Nyheder 14. juni 2017

De kendte hylder Lise Nørgaard: Tillykke med de 100

Det er ikke kun dronningen, der sender en lykønskning på Lise Nørgaards 100-års fødselsdag i dag. Nogle af forfatterens mange venner deler her deres hilsener til den ungdommelige hundredårige.
Foto: Aller Media

Hele Danmarks "Matador"-mor fylder 100 år i dag, og kendte danskere står nærmest i kø for at lykønske Lise Nørgaard.

En af dem er Per Pallesen, der i rollen som tjener Boldt charmerede sig ind i danskernes hjerte. 

- Kæreste Lise! Allerførst tillykke med de mange, mange år! Det er så dejligt, du endnu kan opleve din fuldt fortjente succes som ”Fru Matador”! Tak, fordi du (og Erik) gav mig chancen som den lidt ”flossede” tjener Boldt. Det var en fantastisk oplevelse at være med til sammen med mine dejlige kollegaer og dine ikke mindre dejlige ord. Vi ses, du kære – igen og igen! Kærlig hilsen Din Per ...

Den tidligere redaktionschef på Ekstra Bladet, Karen Thisted, udtrykker i sin fødselsdagshilsen hvor meget Lise Nørgaard betyder for hende:

- Kære Lise, tillykke med fødselsdagen. Du har betydet så meget i mit liv. Jeg er meget taknemmelig, fordi du har lært mig at leve livet. Når jeg nyder livet, og når jeg har det dejligt, når jeg ikke er ked af at være alene, men rejser og har det godt, er det, fordi jeg altid har dig siddende på min skulder. Du taler til mig og siger, hvad jeg skal gøre, og hvad jeg ikke skal gøre. Det har du gjort, lige siden du var min chef på ugebladet Hjemmet, og du beordrede mig til at komme ud af mit dårlige ægteskab. Det skylder jeg dig evig tak for.

I en årrække var Lise Nørgaard chef for Karen Thisted på ugebladet Hjemmet.

Musikken til ”Matador” er komponeret af Bent Fabricius-Bjerre, som fik fornøjelsen af at arbejde tæt sammen med den musikinteresserede fødselar, da TV-serien blev til en musical på de skrå brædder.

Og den 92-årige komponiost værdsætter Lise Nørgaards målrettethed og selskab:

- Tillykke med de første 100 år. Vi har arbejdet meget sammen, især på Matador-musicalen, og du er altid sød og rar. Men også bestemt. Du ved, hvad du vil have – og det er skønt, synes jeg. Jeg har det altid godt sammen med dig.

Selvfølgelig har 82-årige Ghita Nørby også en lykønskning klar. De to dejlige divaer er nemlig veninder i privaten, og de blev for alvor tætte, da Ghita Nørby spillede Ingeborg Skjern i ”Matador”.

- Kære Lise. Hvad skulle vi gøre uden dig! Hvad skulle alle TV-seere og læseheste gøre uden dig! Og hvordan skulle vi kvinder, i alle aldre, kunne se sig selv i spejlet uden at sende dig så mange tanker og hurraråb ved tanken om din sjældne skønhed og vidunderligt skarpe tunge. Af hele mit hjerte, tillykke, fordi du findes. Din Ghita.

Den første filmrolle Amalie Dollerup fik, var i filmatiseringen af Lise Nørgaards erindringer ”Kun en pige”, hvor den otteårige Dollerup spillede hovedpersonen som ganske ung. 

- Kære Lise. Hjertelig tillykke med fødselsdagen. Det kan godt være, du efterhånden er en flot, ældre dame, men for mig vil du nu altid være ”Kun en pige” med sløjfe i håret og hestepæren i hånden. Tak for både din egen historie, der har inspireret mig og tusindvis af andre kvinder til at gøre, hvad vi vil, og for de fiktive, der har gjort Danmark til et rigere sted at være. 100 hurra og skål fra Amalie.

Skuespiller Waage Sandø portræterede Lise Nørgaards far, der brændende ønskede sig en søn for 100 år siden, hvilket var ham en fornøjelse.

- Kære Lise. Rigtig hjerteligt tillykke. Det var en stor fornøjelse, i filmen ”Kun en pige” at spille din far. 

I 2005 udgav nuværende uddannelsesog forskningsminister Søren Pind en portrætbog om Lise Nørgaard. Og den 47-årige politiker er glad for, han har lært den nu 100-årige forfatterinde og journalist at kende:

Kære Lise. Til lykke med fødselsdagen. Du er det mest nysgerrige menneske, jeg kender – og jeg tror, det er en af grundene til, du stadig er her. Du vil ikke gå glip af, hvad der sker i morgen. Jeg er så glad for, at du har givet mig muligheden for i den tid at lære dig at kende. Ikke mindst at rådføre mig med dig, når livet bliver svært. Du har en evne til at se ud over det øjeblikkelige, der går væk, og fokusere på det, der egentlig betyder noget. Tilmed med et smil! Så altså ... Tak for det hele. Og lad det vare længe endnu. Kh Søren 

Se de mange dejlige billeder af fødselaren i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold