Nyheder 26. januar 2015

Dansk instruktør bag anden sæson af ”True Detective”

Serien ”True Detective” er kommet i hænderne på danske Janus Metz
Foto: All Over Press- And that's a wrap for Janus Metz, lyder det over en megafon på filmsettet i million-byen Los Angeles.

Folk bryder ud i klapsalver, og én efter én kommer skuespillere og produktionsfolk hen og krammer og kindkysser den danske instruktør Janus Metz. Han har netop skudt sin sidste scene i den hypede, amerikanske tv-serie "True Detective", som han har fået til opgave at filme et afsnit af.

- Det føles lidt vemodigt, må jeg indrømme. Man føler jo, at man er blevet en del af noget, og man har lært nogle mennesker at kende, fortæller Janus Metz, der for alvor slog igennem, da han stod bag den prisbelønnede krigsdokumentar "Armadillo".

LÆS OGSÅ: Susanne Bier skal lave TV-serie til BBC

Det var et samarbejde på filmen "Galveston" med manuskriptforfatteren Nic Pizzolatto, der også står bag "True Detective", der gjorde, at danskeren fik tilbudt den prestigefyldte opgave. Man måtte nemlig udskyde optagelserne på filmen, og det gav plads til, at Pizzolatto i mellemtiden kunne invitere Janus Metz til at instruere et afsnit af tv-serien.

- At få denne her mulighed har virkelig været en kæmpe fornøjelse og en kæmpe ære, slår Janus Metz fast.

LÆS OGSÅ: Dansk Western får klapsalver i Cannes

De seneste to måneder har han tilbragt i Los Angeles, hvor anden sæson af "True Detective" bliver optaget. Mens det i første sæson var store navne som Matthew McConaghey og Woody Harrelson, der dominerede på rollelisten, er det i denne sæson Colin Farrell, Rachel McAdams og Vince Vaughn, der er seriens store stjerner, og som Janus Metz dagligt har arbejdet sammen med under optagelserne.

- Når man skal arbejde med så store skuespillere, så går man naturligvis ind til det med en vis ærefrygt.

- Men det er også med bevidstheden om, at det er man nødt til at lægge fra sig, for som instruktør er det ens opgave at give dem den plads og den instruktion, de har brug for, fortæller han.

At det kun var et enkelt afsnit ud af de otte, sæsonen består af, som den danske instruktør skulle filme, gav nogle helt specielle udfordringer.

LÆS OGSÅ: Dansk stjerne-instruktør vender hjem

- Når man gør det, skal man i højere grad ind og løse en opgave på nogle eksisterende vilkår. Der er fastlagt en visuel stil, og skuespillerne kender deres karakterer så godt allerede, at de typisk ved mere om dem, end instruktøren gør. Så på den måde er opgaven lettere, men også mere bundet. Man skal facilitere noget, der allerede eksisterer, fortæller instruktøren og fortsætter:

- Men der er stadig mulighed for at sætte sit eget fingeraftryk inden for de rammer. Det handler om at fremhæve et udtryk i måden, man filmer på. Jeg filmer nok, som jeg ville opleve tingene dokumentarisk, fortæller han og uddyber:

- Med "Armadillo" har jeg jo lært, hvordan det i virkeligheden opleves, når folk løber for livet. Og jo flere film, jeg laver, jo mindre synes jeg, at forskellen på at lave fiktion og dokumentar, er. Vi arbejder jo med et filmsprog og med en fortællestruktur, og vi arbejder med billeder, og de har jo deres eget sprog. Forskellen er, at man ikke kan kontrollere alting i en dokumentar, ligesom man kan i fiktion, siger han.

LÆS OGSÅ: Netflix spytter penge i seriesatsning på TV2

Mens Janus Metz på sine danske projekter har været vant til at have det sidste ord i klipperummet, så forholder det sig anderledes, når man arbejder i USA. Men det har han været indstillet på fra starten.

- Til forskel fra i Danmark, har jeg ikke "final cut". Og det er et vilkår. Hvis man ikke kan acceptere det, så skal man nok ikke lave film i USA. Jeg har i højere grad set mig selv som en holdspiller, der har været med til at løse en opgave, hvor jeg i Danmark nok mere ser mig selv som direktøren, der har et hold omkring sig, siger instruktøren, der har lært utroligt meget af opgaven.

- Jeg har arbejdet med et stort antal statister og med store action-sekvenser, og det har været sjovt at prøve kræfter med. Jeg har jo ikke prøvet at arbejde i den størrelsesorden og på det niveau før. Og jeg er sikker på, at de erfaringer, jeg har gjort mig her, vil gøre mig endnu bedre på fremtidige projekter, fortæller han.

Det er endnu ikke meldt ud, hvornår anden sæson - og dermed også det dansk-instruerede afsnit af "True Detective" - vil kunne ses.

Sponsoreret indhold