Nyheder17. april 2015

Daisys store dag: Her er alle hendes VILDE fødselsdagsgaver

Dronningen fik – blandt andet – forgyldt fortovsrist
Af af

Tillykke, Margrethe: Her er 25 ting, du – måske – ikke vidste om dronningenNår man fylder 75 år, fortjener man at blive fejret med manér.

Og dét må man sige, at Daisy blev, da hun torsdag lod sig fejre hele dagen med både karettur gennem Københavns gaver, vinkning fra Christian VII's Palæ på Amalienborg og festmiddag på Fredensborg Slot.

Og når Daisy ikke havde travlt med dagens fødselsdags-gøremål, kunne hun passende åbne en pakke eller to. Der var nemlig, naturligt nok, drysset utallige gaver ind fra nær og fjern til Daisy på hendes store dag.

SE og HØR har her samlet et lille udpluk af de gaver, som dronningen fik på sin store dag:

LÆS OGSÅ: Her er 25 ting, du - måske - ikke vidste om dronningen

Nationalmuseet gav dronningen et fornemt portræt, som hun selv har fået fremstillet i samarbejde med kunstneren Lars Physant.

Garderne elsker bjørneskind og den kærlighed fik Daisy at føle på sin 75 års fødselsdag. Hun fik nemlig en muffe i sort bjørneskind med tilhørende opbevarings- og transportkasse påført Dronningens navnetræk og De Danske Garderforeningers logo.

Daisy har ifølge Garderforeningen flere gange udtrykt en tendens til "kolde fingre".

- Vi håber, at muffen vil varme fingrene i fremtiden, så majestæten fortsat kan udfolde sig i sit kunstneriske es, skrev Garderforeningen som kommentar på sin hjemmeside.

LÆS OGSÅ: En hel by synger for Margrethe

Majestæten fik tilmed et ur med indskriften "Dronningens Ur", hvor De Danske Garderforeningers logo ligeledes var indgraveret. Uret er fremstillet af Georg Jensen.

Daisy var så heldig at få en forgyldt fortovsrist af Aarhus Kommune - det er nu ikke én rist, som de royale fusser kommer til at betræde alt for ofte. Den ligger nemlig på Strøget i Aarhus. Af kommunen fik dronningen også en brillantbesat broche.

Frede og Mary havde været et smut i smykkeforretningen. De gav Daisy en koralfarvet halskæde fra smykkefirmaet Monies. Det er Mary, der havde valgt smykket.

Prinsgemalen havde også været i smykkeforretningen. Han gav sin hustru et smykkesæt med guld og tyrkiser. Smykkesættet består af en halskæde, et sæt hænge-øreringe samt en broche. Brochen bar Daisy til sin store fødselsdagsmiddag på Fredensborg Slot.

De danske minkavlere havde måske ikke været så opfindsomme - i hvert fald havde de fundet Daisys gave i deres egen baglokale: En mink-mosaik lavet af 7000 små stykker mink.

De 18 kommuner i region Midtjylland gik sammen og gav Daisy en skammel - formet som et æble.

Skammelen hedder - sjovt nok - 'Apple' og er fremstillet af designeren Hans Sandgren Jakobsen fra Grenå.

LÆS OGSÅ: Tillykke Margrethe: Her er alle de skøre og sjove billeder af Margrethe

Folketinget og Regeringen havde været et smut forbi planteskolen, hvor de handlede for rundt regnet en halv million kroner. De købte en staudehave til Fredensborg Slotshave - så nu kan dronningen også tøffe rundt og luge ukrudt.

Håndværkerrådet har givet dronningen to eksemplarer af Faaborgstolen.

Landbrug & Fødevarer slog sig sammen med Dansk Erhverv, Rederiforeningen og Finansrådet om gaven, der måske - hvert fald sammenlignet med Folketingets og Regeringens - var lidt fesen: En rund bænk. Den nye bænk skal stå under et lindetræ i Dronningens nye staudehave.

Marineforeningen havde også tænkt i praktiske havemøbler, da de var på gaveshopping. De gav Daisy en ottekantet bænk i teak, som skal stå rundt om en bestående søjle med et solur i Fredensborg Slotshave på "Sneglebakken".

Gentofte Kommune gav dronningen et værk, som består af et porcelænsrelief med aftryk af ny-udsprungne Hortensiablomster, der tilsammen danner et ubrudt, kvadratisk blomstertæppe, og Frank Jensen kunne på vegne af Københavns Kommune overrække dronningen 60 hvide porcelænskaffekopper med dobbeltbelagt guldkant, der er produceret af den kongelige porcelænsfabrik til Christiansborg Slot.

Af de - måske - lidt større gaver fik Daisy også sin egen gade i Aarhus: Den Gamle By har nu opkaldt en gade efter dronningen - det ene vejskilt med "Daisys vej" står nu på et hus fra Københavns Nordvestkvarter, mens et andet om nogle år skal sidde på et hus fra Jelling.

Tillykke endnu engang Daisy. Herunder kan du se et stort galleri fyldt med billeder af dronningen:

Sponsoreret indhold