Nyheder18. februar 2016

Birgitte Hjort: Jeg har lært at lukke ørerne

Birgitte Hjort Sørensen har måttet lære at lytte til sig selv og sin egen mavefornemmelse, når det kommer til hendes karriere
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/birgitte_hjort_soerensen_aop.jpg
 (Foto: All Over Press)

Konsekvensen af, at være på alles læber er, at der er rigtig mange mennesker, der har en mening om en.

Det har den danske skuespillerinde Birgitte Hjort Sørensen lært, efter hun med roller som Katrine Fønsmark i "Borgen", sin rolle som Marie Krøyer i filmen af samme navn og sin portrættering af en topkarikeret brysk tysker i "Pitch Perfect II" er blevet et navn ikke bare i Danmark, men også i udlandet.

- Det kan godt være voldsomt, at alle har en mening om det, man laver. Nogle gange er man nødt til at lukke ørerne, for man kan ikke have sytten kokke, der skal bestemme, hvad man skal og ikke skal, siger skuespillerinden, der øver sig i at filtrere de mange meninger, hun bliver præsenteret for på sit arbejde.

Det er både meninger om, hvordan hun skal håndtere en rolle, hvilke interviews, hun bør lave og hvordan hun skal gebærde sig offentligt.

- Der er dage, hvor det er lettere at lukke ørerne for folks meninger, end andre. For nylig er jeg begyndt at meditere. Det handler om at have rum til, at man kan høre, hvad man selv tænker, fortæller skuespillerinden, der mener, at det hjælper hende til at mærke efter, hvad hun selv egentlig mener, er det rigtige.

- Det kan godt være svært at høre sig selv nogle gange, og det har det været vigtigt for mig at arbejde på, og det bliver det sikkert resten af mit liv, erkender hun.

Men også uden for arbejdet oplever skuespillerinden, der lige nu er aktuel i HBO-serien "Vinyl", som blandt andet Martin Scorsese og Mick Jagger står bag, at hun skal huske at holde fast i sig selv.

- Det er på mange måder en svær tid, også med de sociale medier. Der er mange områder, hvor vi bliver bombarderet med andre folks meninger, siger hun og uddyber:

- Jeg har fået en del teenagefans efter "Pitch Perfect", der liker og følger mig og skriver, at de elsker mig, og det kan være enormt overvældende, siger Birgitte Hjort Sørensen.

Ind imellem svarer hun tilbage, når en fan har skrevet noget sjovt eller sødt, men det er også tynd is at bevæge sig ud på, har hun opdaget.

- Nogle gange kan det virke som om, at det vender op og ned på deres liv, hvis man giver livstegn fra sig, så det føles også som et farligt område. Jeg har sådan lyst til at sige til dem, at man ikke må hænge sin eksistens op på noget, der sker på nettet, siger hun.

Det er én af de ting, hun håber at kunne bruge sin berømmelse til. En anden er at bidrage til, at de unge piger, der ser op til hende, vokser op med et mere nuanceret billede af, hvordan en kvinde ser ud.

- Jeg synes, det er så vigtigt, at man hjælper til at vise et mere mangfoldigt billede af, hvordan man kan og skal være, siger skuespillerinden.

- For eksempel har jeg lige lavet et interview med Esquire, der er et herremagasin, og jeg er enormt glad for det, men jeg kunne også mærke, at da jeg fik at vide, at jeg ud over interviewet også skulle lave en billedserie i undertøj, tænkte "Hvorfor skal jeg det? Hvorfor?", fortæller skuespillerinden.

- Jeg overvejede det rigtig grundigt, og havde det sådan, at jeg så også ville insistere på, at de billeder havde en form for handling i sig, så det ikke bare er noget med at ligge og vente på en mand. Og så håber jeg, at jeg via mit arbejde nærmer mig et stadie, hvor jeg kan få en større grad af indflydelse på de ting, fortæller hun.

"Vinyl" har premiere den 15. februar på HBO Nordic.

Sponsoreret indhold