Nyheder17. juli 2016

Amalie skal til OL: Svømning er mit liv

Amalie Vinther skal repræsentere Danmark til de paralympiske lege i Rio de Janeiro. Hun er halvsidigt spastisk lammet, fordi hun blev født for tidligt. Men i vandet føler hun sig frisk som en fisk
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/1baere.jpg
 (Foto: René Schütze)

Hun boltrer sig som en livlig og legesyg delfin i vandet i byens svømmehal – 20-årige Amalie Vinther fra Thisted. Det er hendes rette element, og hun lægger ikke skjul på, at hun opholder sig mere i svømmehallen end hjemme.

https://imgix.seoghoer.dk/4_0.jpg
 (Foto: René Schütze)

– Svømning er mit liv. Når jeg befinder mig i vandet, mærker jeg slet ikke mit handicap. Nu tager vi snart på tre ugers træningsophold i Tyrkiet, hvor programmet hedder træning, spisning og søvn. (Foto: René Schütze)

Amalie er født tre måneder for tidligt. På grund af iltmangel ved fødslen er hun halvsidigt spastisk lammet i højre side. Hendes højre ben er tre cm kortere end det venstre. Og den højre arm kan også godt drille.

– Men når jeg svømmer, så føler jeg mig frisk som en fisk. I vandet er vi alle lige – der går ingen skævt, siger den kønne unge pige og lyser op i et kæmpe smittende grin, da SE og HØR møder hende på bassinkanten i svømmehallen.

https://imgix.seoghoer.dk/1_5.jpg
 (Foto: René Schütze)

– Min bedste disciplin er 400 meter frisvømning. Men jeg skal også deltage i både fri, butterfly og medley – så jeg håber på en medalje, selv om konkurrencen er meget hård. (Foto: René Schütze)

Drømmer om guld
I 2008 blev hun udtaget til Danmarks para-svømmelandshold. Og nu er hun for anden gang udtaget til at repræsentere fædrelandet ved de paralympiske lege. Første gang var i 2012 i London – og nu gælder det Rio de Janeiro den 7.-18. september.

– I London nåede jeg en syvendeplads i finalen. Det var da flot nok, men jeg ville jo helst have haft medaljer. Det håber jeg så på i Rio. Jeg er dog oppe imod hårde konkurrenter og ved, at det bliver svært. Men hvis alt klapper, så har jeg forhåbentlig en chance for at træde op på en af pladserne på sejrsskamlen.

– Min store drøm er naturligvis en guldmedalje. Hvis ikke det lykkes, så er jeg selvfølgelig også tilfreds med mindre. Jeg vil imidlertid give konkurrenterne kamp til stregen og yde mit bedste. Og man skal jo aldrig sige aldrig, siger hun og krydser fingre.

https://imgix.seoghoer.dk/2_2.jpg
 (Foto: René Schütze)

– De paralympiske lege er højdepunktet i min sportskarriere. Jeg er stolt over at skulle repræsentere Danmark, siger Amalie og viser nogle af alle sine tidligere medaljer. (Foto: René Schütze, privat)

Stort talent
Amalie startede med at svømme, da hun var ganske lille. Hendes storesøster er tidligere elitesvømmer, og Amalie mener, hun har fået interessen derfra. – Og svømning er desuden godt for mit handicap.

På grund af sit åbenlyse talent formåede hun allerede i en tidlig alder at tage springet ind i verdenseliten af para-svømmere. Hun har deltaget i adskillige internationale konkurrencer og vundet mange medaljer både til EM og VM.

– Ved EM i Holland i 2014 vandt jeg både en guld-, en sølv og to bronzemedaljer. Og ved EM på Madeira i år hentede jeg også både guld, sølv og bronze. Så jo, jeg synes, at jeg har grund til at være lidt stolt af mig selv, når jeg har trænet så meget, som jeg har.

https://imgix.seoghoer.dk/3_2.jpg
 (Foto: René Schütze)

– Faktisk opholder jeg mig mere her i svømmehallen end derhjemme, siger Amalie, som stadig bor hos sine forældre. Hun kunne godt tænke sig at bo i Aalborg eller Aarhus, når hun skal læse videre. (Foto: René Schütze)

Flot studentereksamen
Amalie træner ni gange to timer i vandet hver eneste uge samt styrketræner tre gange om ugen. Op til de paralympiske lege har hun vandtrænet to gange ekstra om ugen. I alt ca. 25 timer på ugebasis. Sideløbende er hun netop med flotte karakterer – bl.a. 12-taller – blevet HHX-student.

– Selvfølgelig har jeg været ude at feste og fejre det. Jeg har dog ikke drukket mig fuld, fordi jeg vidste, at jeg skulle træne. Derfor har jeg været nødt til at sige fra til flere ting og har i perioder måttet svigte venner og veninder, siger Amalie, som forventer at tage et sabbatår, når hun kommer hjem fra Rio.

– Jeg ved endnu ikke rigtig, hvad jeg vil uddanne mig til. Jeg vil gerne lave noget, hvor jeg kan hjælpe andre mennesker – evt. hjælpe andre handicappede til et bedre liv. Men lige nu glæder jeg mig helt vildt til Rio, hvor jeg skal svømme til den store guldmedalje.

https://imgix.seoghoer.dk/6.jpg
 (Foto: René Schütze)

Amalie vil have guld! (Foto: Privat)

Sponsoreret indhold