Nyheder5. december 2016

Aalbæk fik grød fire dage om ugen

Først da Peter Aalbæks mor døde blev der råd til mere mad i hans barndomshjem
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/peter_0.jpg
 Foto: All Over Press)
Filmmanden Peter Aalbæk husker ikke tilbage på juletiden i sin barndom med nogen stor glæde, fortæller han til Ekstra Bladet. – Det var en stor pestilens. Min mor syntes jo, man startede med at fejre julen første december. Så vi skulle synge julesange hver aften for at komme i den rigtige stemning og helt frem til hellige tre-kongers aften, der jo er 13. januar. Der var man altså ved at være godt træt af Glade Jul, siger han til Ekstra Bladet.
Men hvor der var overflod af julesange, var det anderledes sparsomt med gaver til ham og hans fire søskende i barndomshjemmet. - Vi fik ofte noget praktisk, vi alligevel skulle have haft, siger Aalbæk til Ekstra Bladet uden den store begejstring om banrdommens julegaver.
Aalbæks far var sognepræst og moderne hjemmegående, og pengene var ikke store. Aalbæks mor styrede husholdningsbudgettet, og hendes noget filantropiske holdning betød, at størstedelen af pengene gik familien forbi. - Min mor gav 60 procent af min fars indtægter til projekter i Afrika, og min far havde ikke indsigt i økonomien, så da min mor døde og betalingerne til Afrika stoppede havde vi pludselig flere penge til mad, siger Peter Aalbæk.
Indtil da havde de fået grød op til fire gange om ugen, og når de fik frikadeller, fik de kun én hver. - Da mor døde, var der pludselig råd til to frikadeller til hver, siger Aalbæk til Ekstra Bladet.
De små kår i barndommen har sat sig. – Jeg siger ikke, at armod er gavnligt, men jeg tror på, at de børn, der vokser op i trange kår, får en vilje til at ville noget. Det kan de tage med, siger Aalbæk, der ikke vil lide samme afsavn i voksenlivet som i barndommen.

Sponsoreret indhold