Nyheder3. december 2009

Peter Aalbæk Jensen: Fedterøv

Filmdirektørens melding om, at han forlader Zentropa og vil lave film med polsk arbejdskraft, er ikke populær
Peter Aalbæk kan stadig køre i limousine, men vil ikke betale danske filmfolks høje løn
Peter Aalbæk kan stadig køre i limousine, men vil ikke betale danske filmfolks høje løn
 Foto: All Over

Peter "Ålen" Aalbæk Jensen vil ikke længere være direktør i Zentropa. Ledelsen af den største danske filmsucces i mange år overlades til yngre kræfter.

Men Ålen afsiger ikke sit ejerskab, selv om han nu siger, at han vil koncentrere sig om at lave film med udenlandsk arbejdskraft.

- Statens investeringer i danske film skal kunne nydes af skatteyderne. Kameramanden har samme kvalitet, selv om han er polak, siger Peter Aalbæk Jensen til Ekstra Bladet.

Det udsagn understøttede han i går, hvor han fortalte, at han kunne hyre en polsk kameramand for 20.000 kr. om måneden, mens han var chokeret over, at en dansk fotograf var gået fornærmet fra et møde, fordi han ikke kunne få en løn på 32.000 kr. - om ugen!

Men Ålens udtalelser vækker undren i filmbranchen, hvor man påpeger, at en del af Zentropas store succes gennem de sidste 17 år netop skyldes, at man har brugt højt kvalificeret dansk arbejdskraft.

Gylden forretning

Selv lider Ålen ikke økonomisk.

Han og Lars von Trier, der i sin tid stiftede Zentropa og alle dets datterselskaber, ejer hver 12,5 procent af selskabet. Sidste år solgte de 50 procent til Nordisk Film, og de 2 regnes med at have fået sammenlagt mellem 40 og 50 mio. kr. ud af den handel.

Zentropa er selv midt i den nuværende finanskrise et bundsolidt firma, der har en egenkapital op 94 mio. kr.

- Jeg har 50 mio. kr. i aktier i Zentropa-koncernen, så jeg er linket på koncernen ligesom alle andre. Jeg kunne da godt sælge dem, men hvad skulle jeg så lave? Så ville jeg dø af druk og kedsomhed, siger Peter Aalbæk Jensen til Ekstra Bladet.

Sponsoreret indhold