Kongelige4. december 2018

Nikolai må bøde for Joachims brøler

Prins Joachims formodede aftale med biludlejningsfirmaet Sixt ender med at blive tørret af på hans ældste søn prins Nikolai.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins_nikolai_10.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Prins Nikolai er endt som skurk i et stort drama mellem Joachim og biludlejningsfirmaet Sixt. Men sandheden er, at Nikolai er uskyldig – og at det formentlig er hans far, der har trådt i spinaten.

Det står klart efter en mildest talt pinlig uge for kongehuset. Sagen begyndte, da Sixt ud sendte en pressemeddelelse, hvor prins Nikolai optrådte foran kølerhjelmen på den Renault Clio, som han ifølge Sixt netop havde valgt som sit nye køretøj. ”Prins Nikolai har valgt bil på abonnement fra Sixt All-inklusive”, stod der.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Twitter)

Uden advarsel fik det hoffet til at reagere prompte – noget, de ellers yderst sjældent gør. Kongehusets kommunikationsafdeling oplyste, at pressemeddelelsen gik imod deres generelle retningslinjer, og at prinsen var blevet sat i forbindelse med promoveringen af en bestemt virksomhed og et bestemt produkt.

– Prins Nikolai beklager fejltagelsen, som der nu er rettet op på, udtalte hoffet og rettede dermed en usædvanlig skarp kritik af den blot 19-årige prins, der i øvrigt ikke modtager hverken offentlig støtte eller apanage.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/grevinde_alexandra_1_0.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

54-årige grevinde Alexandra er ifølge SE og HØRs oplysninger ærgerlig over, at hendes ældste søn bliver bebrejdet i sagen. (Foto: Thomas Laursen)

Og den udtalelse reagerede Alexandra øjeblikkeligt på. Hun tog sin søn i forsvar:

– De (Sixt, red.) spurgte, om de måtte tage et billede af prinsen, og forklarede, at de ville lægge det op på firmaets intranet, så medarbejderne kunne se det. Det sagde han ja til, og den tillid har de så misbrugt efterfølgende, sagde grevindens privatsekretær Helle von Wildenrath Løvgreen til B.T.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/grevinde_alexandra_tsl_20181110_0193.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Både 16-årige prins Felix og prins Nikolai står altid side om side med deres mor. Her til koncert for nylig i Malmø. (Foto: Thomas Laursen)

Ny drejning

Nu kan SE og HØR så afsløre, at grevinde Alexandra højst usædvanligt trækker citatet tilbage. Via sin privatsekretær oplyser hun, at hun har fået nye oplysninger i sagen, der gør, at hun ikke længere kan sige, at Nikolai blev misbrugt af Sixt.

For det viser sig nemlig, at der formentlig har været en aftale mellem prins Joachim og biludlejningsfirmaet. Men hverken hoffet eller grevinde Alexandra var bekendt med aftalen – og derfor kom Nikolai til at fremstå som den store skurk.

Ifølge SE og HØRs oplysninger er Alexandra ærgerlig over håndteringen af sagen. En skærpende omstændighed for hendes reaktion er det faktum, at Nikolai har fået en så offentlig reprimande for en fadæse, som hans far i virkeligheden burde tage ansvaret for.

Kongehuset lukker i

Efterfølgende har hoffet indskærpet, at kongelige ikke må få gaver i f.eks. bilform.

SE og HØR har gentagne gange rettet henvendelse til kongehuset for at få indsigt i den aftale, prins Joachim angivelig har indgået med Sixt. Men svaret fra Det Gule Palæ er yderst sparsomt:

– Kongelige deltager ikke i direkte markedsføring af virksomheder eller produkter, oplyser kongehusets kommunikationsafdeling, der desuden understreger, at de betragter sagen som totalt lukket.

Biludlejningsfirmaet Sixt vil heller ikke svare på spørgsmål i sagen:

– Vi har ingen kommentarer, siger administrerende direktør Søren Lithander.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_joachim_6.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

49-årige prins Joachim har – formentlig – haft en aftale med Sixt, som hverken hoffet eller grevinde Alexandra har været bekendt med. (Foto: Dan Mariegaard)

Ekspert: Nikolai på tynd is

Selv om det måske virker ganske urimeligt, skal prins Nikolai også træde varsomt, når det gælder modelkarrieren, hvor han utvivlsomt kommer til at reklamere for modehuse. Det fortæller kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen.

– Jeg tror godt, han kan fortsætte, men der vil være nogle begrænsninger. Hvis han ikke er meget opmærksom og holder balancen, kan det give problemer og diskussion, der kan skade kongehuset på længere sigt. Det er en virkelig svær balancegang, siger han.

Hovbakke minder om, at Nikolai stadig er en del af kongehuset – selv om han ikke får apanage.

– Det er en pudsig situation. På den ene side er han en del af kongehuset, fordi han er en del af tronfølgen. Ganske vist langt nede i rækken. Og det er det, der gør, at kongehuset nu siger, at han ikke må reklamere. På den anden side har han forpligtelser over for kongehuset – men han skal stadig tjene sine egne penge, siger han til SE og HØR.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold