Krimi11. maj 2019

Jack the Ripper: Hvem var de fem ofre?

Normalt beskrives de kvinder, som den engelske seriemorder Jack the Ripper tog livet af, ganske enkelt som prostituerede, men nu er der sat fokus på, hvordan deres liv var.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jack_the_ripper_foto_ritzau_scan.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

I 130 år er der skrevet masser af bøger, lavet film og TV-serier om Jack the Ripper – seriemorderen, der skræmte indbyggerne i London fra vid og sans.

Hans ofre bliver ofte ganske enkelt beskrevet som prostituerede, men nu bliver deres skæbner på forskellig vis belyst. For hvem var disse fem kvinder, der på yderst makaber vis måtte lade livet i det fattige kvarter Whitechapel i London i løbet af kun ni uger i efteråret 1888?

– I alt for lang tid har der været den idé, at disse kvinder var ens.

En navnløs, ansigtsløs masse af snuskede og frastødende mennesker, der ikke var til at skelne fra hinanden. Men det var de ikke.

De endte bare på det samme sted, siger den amerikanskfødte historiker Hallie Rubenhold, 47, til The Guardian.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jack_the_ripper_foto_mega.jpg
 (Foto: MEGA)

Sådan forestillede et medie sig i 1888, at ondskaben drog hærgende gennem Londons gader. (Foto: MEGA)

Tjenestepiger

Hun er dykket ned i deres skæbner og har i vinter udgivet bogen ”The five” om Mary Ann ”Polly” Nicholls, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes og Mary Jane Kelly, som ofrene hed.

Hvad der overraskede hende mest var, at der slet ikke er belæg for at beskrive tre af de fem kvinder som prostituerede.

Polly og Catherine arbejdede som tjenestepiger og på vaskerier, mens Annie blev forsørget af sin mand.

De to andre var prostituerede, selv om den svenskfødte Elizabeth også arbejdede som tjenestepige i Göteborg og i området omkring Hyde Park og havde åbnet en kaffebar i det østlige London.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jack_the_ripper.jpg
 (Foto: MEGA)

Tre af ofrene, Annie Chapman, Elizabeth Stride og Mary Ann Nicholls. (Foto: MEGA)

Den 25-årige Mary Jane Kelly fik som den eneste af de fem prædikatet prostitueret på sin dødsattest.

– De er bare blevet betragtet som lig. Kan vi ikke gøre det bedre? spørger Hallie Rubenhold, der gerne vil gøre op med, at kvinder deles op i gode og onde: madonnaer og ludere.

I et horehus

Også en ny opera forsøger at give de fem kvinder mæle. Seriemorderen optræder slet ikke i ”Jack the Ripper: The Women of Whitechapel”, der her i foråret har haft verdenspremiere på den engelske nationalscene.

Historien fokuserer i stedet på hans sidste og yngste offer, Mary Jane Kelly, som bor i et horehus med sin datter. Her er kvinderne så fattige eller afhængige af gin, at prostitution er deres primære indtægt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jack_the_ripper_foto_mega_4.jpg
 (Foto: MEGA)

De fem kvinder mødtes aldrig i virkeligheden, men sådan fremstår de i operaen ”Jack the Ripper: The Women of Whitechapel". (Foto: MEGA)

Bliver de gravide, udfører ejeren aborter, og hun sælger ikke bare voksne kvinder, men også mindreårige piger til rige mænd. Den skæbne vil Mary Kelly undgå, at hendes datter lider.

Myten lever

Det er aldrig blevet opklaret, hvem Jack the Ripper var. Senest hævdede den engelske forfatter Russell Edwards for fem år siden, at han havde løst gåden.

Han udgav bogen ”Naming Jack the Ripper”, og ifølge ham skulle morderen være den 23-årige polske barber Aaron Kosminski, som var en af de mænd, der var i politiets søgelys.

En dna-ekspert havde fundet svaret ved at analysere et silkesjal, som skulle være fundet ved liget af det fjerde offer, Catherine Eddowes.

I marts i år offentliggjorde han sine resultater, men andre højt anerkendte dna-eksperter siger, at der stadig er for stor usikkerhed til, at sagen kan lukkes.

Myten lever videre.

Sponsoreret indhold