Kendte 13. februar 2019

Ville straffe kvinder: Varulven

Han var politimand, men om natten forvandlede han sig. Mikhail Popkov er dømt for at have slået 78 mennesker ihjel i Angarsk i Sibirien.
(Foto: Ritzau Scanpix)

I 18 år lykkedes det for Mikhail Popkov, 54, at holde sine grusomme forbrydelser skjult. Ingen kunne tro, at den flinke politimand i Angarsk i Sibirien var kriminel.

Men når natten faldt på, ændrede familiefaderen karakter. Han tilbød kvinder et lift hjem i sin bil og også nogle gange i politibilen. I stedet kørte han dem til øde steder, voldtog de fleste af dem og slog dem ihjel.

Som mordvåben brugte han, hvad han nu engang havde for hånden – blandt andet økser, hamre, bat, knive og en skovl.

Ligene dumpede han i grøftekanter eller i skove, og nogle gange dukkede han bagefter selv op på gerningsstederne som efterforsker.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Ritzau Scanpix)

Mikhail Popkov var spærret inde i et bur, da han blev fremstillet i retten i Irkutsk den 10. december sidste år. (Foto: Ritzau Scanpix)

56 nye ofre

Den 10. december sidste år blev Mikhail Popkov, der har fået tilnavnet Varulven, dømt for at have myrdet 56 kvinder.

Han sad i forvejen fængslet på livstid for mordet på 22 kvinder, og dermed er antallet af ofre nået op på 78.

Det var hans politibil, som afslørede ham. På flere gerningssteder var der nemlig fundet dækaftryk fra en offroader, som politiet benyttede. 3500 politifolk var under mistanke, men i 2012 kom dna-matchet, og han blev straks anholdt.

Mikhail Popkov har flere gange forklaret, at han ville rense gaderne i Angarsk for amoralske kvinder.

– Han dømte dem til døden, så snart de sagde ja til at drikke en drink med ham, sagde statsanklageren, efter at dommen var faldet i december.

Popkov ville straffe dem, fordi de var ude om natten uden mandligt selskab, uden et bestemt formål og i hans øjne opførte sig letsindigt:

– De var ikke bange for at indlede en samtale med mig, stige ind i min bil og derefter begive sig ud på en køretur i en søgning efter eventyr, for underholdningens skyld, klar til at drikke alkohol og til at dyrke sex med mig.

Langt de fleste af hans ofre var ganske almindelige kvinder mellem 18 og 50 år, der havde mænd og børn. Der var dog også en enkelt mand iblandt, nemlig en anden politimand.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Ritzau Scanpix)

(Foto: Ritzau Scanpix)

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Talte ikke ofre

I første omgang påstod Mikhail Popkov, at han stoppede med at begå mord i 2000 – to år efter at han var blevet pensioneret fra tjenesten. Han var blevet impotent efter at have pådraget sig en kønssygdom fra et af sine ofre, hævdede han.

Det passede ikke. Han blev ved indtil 2010.

Da han på et tidspunkt blev spurgt af dommeren i retten i Irkutsk om, hvor mange kvinder han havde myrdet, trak han på skuldrene og svarede:

– Jeg ved det ikke nøjagtigt. Jeg talte dem ikke.

De hidtil værste

Mikhail Popkov er Ruslands værste seriemorder i de seneste 200 år. Han overgår Andrej Tjikatilo, der blev henrettet i 1994 i en alder af 57 år.

Han blev i 1992 dømt for at have myrdet 52 kvinder og børn i årene fra 1978 til 1990. Han tilstod selv 56 mord.

Og han passerer Aleksandr Pitjusjkin, 44, der siden 2007 har siddet fængslet på livstid for at myrde 48 personer. De fleste af dem var hjemløse mænd, som han mødte i en park i Moskva.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Ritzau Scanpix)

Aleksandr Pitjusjkin. (Foto: Ritzau Scanpix)

Selv praler han af at have myrdet endnu flere. Hans ambition er nemlig at nå op på 64 ofre, som svarer til antallet af felter på et skakbræt. Derfor kaldes han også Skakbrætmorderen.

Sponsoreret indhold