Krimi29. marts 2018

Billedet der skræmte en hel nation: Hvad skete der med Janet?

Billedet er over 40 år gammelt, men historien bag spøger stadig. For var en britisk familie – og ikke mindst datteren Janet – udsat for en ondsindet poltergeist? Var det virkelig overnaturlige kræfter, der fik hende til at svæve og mumle i vildelser? Historien har inspireret både bøger og film – og nu har den britiske familie for første gang besøgt det hjemsøgte hus, som de flygtede fra i 1970’erne. SE og HØR genfortæller her deres hårrejsende historie
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/janet_dogson.jpg
 (Foto: YouTube)

Det er ét af den slags billeder, man ikke kan lade være med at stirre på. Man er på én gang draget af det – og på én gang nærmest bange for det.

Billedet viser en ung pige, Janet Hodgson, iført en rød natkjole. Hendes brune hår sidder i en løs hestehale, mens hun med vidt åbne øjne skriger ud i sit soveværelse.

Det mest pudsige er dog ikke pigens skrig – men det faktum, at hendes krop svæver én meter oppe i luften. Bag hende aner man to forskrækkede børn. Det ene barn skriger, mens det andet panisk holder sig til hovedet.

Det lyder som en uhyggelig scene fra en gyserfilm – men billedet og historien er ægte. Billedet blev taget i slutningen af 1970’erne af en journalistfotograf, som var blevet sendt på en noget atypisk opgave: Find ud af, hvad der sker i familien Hodgsons hus.

Historien om Hodgson-huset i Endfield i det nordlige London havde nemlig været på alles læber i længere tid. Familien Hodgsons – en enlig mor med fire børn – påstod hårdnakket, at deres hus var hjemsøgt af en ond poltergeist. Familien havde fortalt livligt om stole, der på mystisk vis blev rykket, om mærkelige stemmer, om flyvende ting, om vand der pludselig dukkede op på gulvet – og så påstod de også, at den ene pige, 11-årige Janet, pludselig begyndte at svæve.

30 vidner stod frem, selv en politikvinde afgav forklaring om de mystiske hændelser. En journalistfotograf besøgte familiens hjem og opsatte et kamera, der tog en række mystiske billeder – blandt andet det hårrejsende billede af en svævende Janet. Billedet ramte forsiderne i de britiske medier og skræmte en hel nation. For hvad var det, der fik pigen til at svæve?

Men i dag i dag er der stadig ingen, der ved, hvad der skete i Hodgson-huset. Der er stadig ingen, der ved, om familiens historie er ren og skær opspind – eller om der i virkeligheden var en ond ånd i huset.

Historien om Endfield-poltergeisten er endda blevet til bøger, og senest er familiens uhyggelige historie blevet til blockbuster-gyseren ’The Conjuring 2’. For nylig genså de to søstre – Janet og hendes et år ældre søster Margaret – deres barndomshjem for første gang i 40 år. Det skete i forbindelse med, at der er endnu en film på vej om det uhyggelige hus.

- Det var mærkeligt at være tilbage, det bringer en masse minder frem, fortæller Janet til det britiske medie Mirror.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/janet_dogson.jpg
 (Foto: YouTube)

Billedet af en svævende Janet blev taget i slutningen af 1970'erne. Foto: YouTube

Men hvad skete der egentlig i huset på 284 Green Street?

Historien – som Hodgson-familien fortæller den – begyndte om aftenen den 30. august 1977. Peggy Hodgson, enlig mor, var ivrig efter at få sine fire børn til at falde i søvn. Men datteren Janet, 11, beklagede sig over, at hendes seng bevægede sig.

Da Peggy kom ind i børnenes soveværelse, så hun ingen seng, der bevægede sig. Men hun bemærkede noget andet mystisk.

Skufferne i kommoden blev ved med at åbne. Og hun kunne næsten ikke tvinge dem i igen. Det var som om, at der var en usynlig kræft, der rev i skufferne.

- Der var mærkelige lyde i huset, vi kunne ikke finde ud af, hvad der skete. Ingen af os fik sovet. Vi tog vores tøj og sko på og gik over til naboen, har datteren Janet senere fortalt i et interview.

Også naboen bemærkede hurtigt, at der skete mystiske ting i familiens hjem. Der var mærkelige lyde overalt.

- Der var noget, der bankede på væggene, i soveværelset og på loftet. Jeg begyndte at blive en smule forskrækket, har naboen senere fortalt.

Familien – stadig paniske og for forskrækkede til at turde gå i seng – ringede til politiet. Også ordensmagten kunne fornemme noget mærkværdigt i huset. Politibetjenten Carolyn Heeps afgav efterfølgende rapport, hvor hun beskrev, hvad hun havde set.

”En stor lænestol blev flyttet, uden hjælp, en meter langs gulvet”, skrev hun i sin rapport.

Til sidst forlod politiet huset. De kunne ikke hjælpe, når der ikke var begået et lovbrud, forklarede de.

Det næste stykke tid oplevede familien gentagne gange mystiske hændelser i huset.

Flere stole og møbler begyndte på mystisk vis at rykke sig, man kunne høre mandlige og mærkelige stemmer i huset, ting kom pludselig flyvende, der var pludselig vådt på gulvet – men det meste af uhyggen centrerede sig om den ene pige i huset, 11-årige Janet.

Det var som om, at hun var besat. Pludselig begyndte hun at tale med en dyb, mandig stemme – og pludselig svævede hun rundt én meter over jorden.

Den fortvivlede familie valgte at tage kontakt til pressen. Daily Mirror sendte deres fotograf Graham Morris afsted til huset i Endfield. Og det var ham, der tog de hårrejsende billeder af en svævende Janet. Han havde sat et kamera op, der automatisk tog et billede hvert 15 sekund.

- Det var kaotisk. Tingene fløj rundt, og folk skreg, har fotografen senere forklaret om sit besøg i huset.

Familien tog også kontakt til nogle paranormale efterforskere, der indvilgede i at undersøge, hvad det var, der gemte sig i huset. Det tog dem nogle dage, før at de opdagede, at noget var anderledes. Men da det unormale begyndte, var de ikke i tvivl: Der var en poltergeist i huset. Formentlig en afdød mand, der havde boet i huset før familien.

- Med det samme jeg kom der, vidste jeg, at denne sag var sand, fordi familien havde det så dårligt. Alle var helt i kaos. I begyndelsen opdagede jeg ikke noget. Men så begyndte Lego-klodser pludselig at flyve gennem luften, og når du samlede ting op, kunne de være brandvarme, har Maurice Grosse, en efterforsker fra Society for Psychical Research, senere fortalt.

Efterforskerne var overbeviste om, at det måtte være overnaturlige kræfter, der fik Janet til at svæve. Selv mener Janet, der i dag er 46 år, at hun var udsat for en ”kraft, som ingen forstår”.

- Jeg kan virkelig ikke lide at tænke for meget over det. Jeg tror ikke, at poltergeisten var rendyrket ond. Det var nærmest som om, at den ønskede at blive en del af familien.

Det er dog ikke alle, der tror på familien. Flere har gennem årene påstået, at Janet og resten af familien opdigtede begivenhederne. Til det siger Janet:

- Åh ja, vi opdigtede et par gange for at se, om Mr. Grosse og Mr. Playfair (de parnormale efterforskere, red.) ville opdage det. Det gjorde de altid.

Under alle omstændigheder forbliver begivenhederne i Hodgson-huset et mysterium. Et mysterium der mundede ud i filmen 'The Conjuring 2', der havde premiere i 2016.

Se traileren for 'The Conjuring 2' - filmen der altså bygger på familiens historie - herunder:

Kilde: Daily Mail

Læs endnu flere mystiske og rørende historier herunder:

Sponsoreret indhold