Krimi23. juli 2020

Mysteriet om forsvundne Elisa: Hvad skete der i elevatoren?

Et lig i en vandtank. Et glas vand der smagte underligt. En forsvunden mobiltelefon. Og en ung kvindes yderst mærkværdige opførsel i en elevator. Historien – eller rettere mysteriet – om Elisa Lams mystiske død spøger stadig mange år efter hendes død. Læs hele mysteriet her
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/elisa_front.jpg
 Foto: YouTube

Hun opfører sig mærkeligt.

Først går hun ind i elevatoren, trykker på flere knapper og gemmer sig. Så bliver hun stående lidt tilbagelænet, før at hun pludselig træder ud af elevatoren og nærmest panisk kigger til højre og venstre.

Så forsvinder hun igen ind i elevatoren – og igen er det som om, at hun gemmer sig for noget eller nogen.

Og det bliver kun mere mærkeligt.

Lidt senere i den fire minutter lange overvågningsvideo har den mørkhårede kvinde igen forladt den åbne elevator. Nu står hun ude på gangen og snakker med nogen. Eller snakker hun med sig selv?

Hun fægter tydeligvis med armene, hun svinger sine hænder fra side til og side, og hun laver små mystiske tegn med sine fingre. To et halvt minut inde i videoen ser man sidste gang kvinden i den røde bluse – dér forsvinder hun til venstre ud af elevatoren. Og så er hun væk.

Videoen er ikke en hvilken som helst video. Den omkring fire minutter lange video viser de sidste billeder af den canadiske studerende Elisa Lam.

Historien fortsætter under billedet...

Elisa Lam i elevatoren. Se flere fotos i sagen nederst i artiklen. 
Elisa Lam i elevatoren. Se flere fotos i sagen nederst i artiklen.
 Foto: YouTube

Elisa Lam i elevatoren. Se flere fotos i sagen nederst i artiklen. Foto: YouTube

Den 21-årige studerende forsvandt som dug for solen fra sit hotel i Los Angeles i januar 2013. Hendes forældre blev bekymrede, da hun ikke – som planlagt – ringede, og de slog alarm.

Politiet ledte intensivt efter hende. Politiet udsendte flyers, de endevendte hotellet med hunde, og efter en uge valgte de at offentliggøre den fire minutter lange video, der viser Elisa - og ikke mindst hendes mystiske opførsel - i elevatoren.

Men politiets anstrengelser bar ikke frugt.

I stedet begyndte flere af hotelgæsterne at klage over hotellets vand. Det smagte underligt, og det havde en underlig farve.

Hotellets personale valgte at tjekke de fire betonvandtanke på taget. Og her gjorde de et grusomt fund.

Liget af 21-årige Elisa flød rundt i vandet og havde formentlig gjort det de sidste 19 dage. Hun var nøgen, og hendes tøj lå også i vandet og skvulpede rundt.

Hvordan var Elisa havnet der? Var det mord? Eller selvmord?

SE og HØR fortæller her mysteriet om pigen i elevatoren.

21-årige Elisa Lam havde den helt store tur planlagt.

Hun havde døbt rejsen ”West Coast Tour” på sin blog, og den canadiske studerende havde planer om at besøge både San Diego, Los Angeles, Santa Cruz og San Fransisco. Hun håbede også, at hun fik set San Luis Obispo, men hun var dog ikke sikker på, at hun ville nå det.

Hun aftalte med sine forældre, der boede i en forstad til Vancouver, at hun ville være i kontakt med dem hver dag. Hun skulle trods alt rejse alene, så alle mente, at det ville være en god idé at holde jævnlig kontakt.

I San Diego besøgte Elisa den zoologiske have, og hun udforskede byen.

Historien fortsætter under billedet...

Elisa Lam forsvandt under dét, der skulle have været en eventyr rejse i USA. Se flere fotos nederst i artiklen.
Elisa Lam forsvandt under dét, der skulle have været en eventyr rejse i USA. Se flere fotos nederst i artiklen.
 Foto: Privat

Elisa Lam forsvandt under dét, der skulle have været en eventyr rejse i USA. Se flere fotos nederst i artiklen. Foto: Privat

Den 26. januar 2013 nåede hun næste by på rejsen – Los Angeles – og hun tjekkede ind på Cecil Hotel, et gammelt hotel bygget tilbage i 1920’erne.

Elisa havde fem dage til at udforske den populære millionby, før at hun skulle videre til næste by. Elisa brugte det meste af tiden på at se byen, men måtte undervejs skifte værelse.

Hendes ”roommates” på værelse 506B syntes, at hun opførte sig ”mærkeligt”.

Elisa endte med at få et privat værelse til sidst.

Efter fem dages sightseeing var det meningen, at Elisa skulle tjekke ud og rejse videre til Santa Cruz. Men noget var galt. Og det var Elisa forældre hjemme i Vancouver, der først bemærkede det.

Elisa ringede nemlig ikke hjem som aftalt, og de blev bekymrede og kontaktede politiet i den amerikanske storby. De kunne dog ikke give megen trøst eller hjælp – for 21-årige Elisa var som sunket i jorden.

Politiet igangsatte en større efterforskning og endevendte både hotellet med mandskab og hunde. De hang flyers op i området med billeder af den mørkhårede kvinde og spurgte alle på hotellet, om de havde set Elisa.

Efter en uges forgæves eftersøgning valgte politiet så at offentliggøre dét, der formentlig var de sidste levende billeder af Elisa.

Politiet vidste formentlig godt, at videoen fra elevatoren ville gøre sagen endnu mere mystisk.

For der var noget mærkeligt over Elisas opførsel i elevatoren.

Historien fortsætter under videoen...

Elisa Lam i elevatoren. Se billeder fra sagen nederst i artiklen.

Hvorfor trykkede hun flere gange på forskellige knapper? Hvorfor gemte hun sig? Hvorfor gik hun ud og ind af elevatoren? Og hvem stod hun og talte med? Eller var hendes mystiske bevægelser blot fordi at hun talte med sig selv?

Videoen gik straks viralt. På rekordtid blev den set millioner af gange både i USA, Canada og Kina, hvor Elisas forældre stammede fra.

Flere, der havde set videoen, mente, at Elisas opførsel skyldtes, at hun var på stoffer, andre mente, at hun lignede en, der var bange og på flugt, mens nogle endda gik så langt som til at påstå, at hun var blevet besat af noget ondt.

Nogle mente, at videoen viste en person, der var dybt psykisk syg.

Men trods alle teorierne kastede videoen ikke mere lys over sagen. Politiet havde stadig ingen spor af Elisa.

I stedet begyndte flere af hotelgæsterne på Hotel Cecil at klage over hotellets vand.

Det smagte underligt, og det havde en underlig farve. En gæst i rum 320 klagede og bad hotellets personale tjekke op på det.

Hotellets pedel Santiago Lopez blev sendt op på taget for at kigge til de fire store betonvandtanke. Og her gjorde han et grusomt fund. I en af de store tanke fandt han liget af en ung, sorthåret kvinde.

Hun lå nøgen i vandoverfladen, og spredt omkring hende lå hendes tøj og ejendele.

Pedellen slog straks alarm, og politi og efterforskere ankom hurtigt til stedet. Det tog et par timer, før at alt vandet var drænet fra tanken, så efterforskerne kunne få det nødvendige udstyr, så liget kunne blive taget ud uden at ødelægge eventuelle beviser.

Politiet var dog overbeviste om, at de nu – 19. februar – havde fundet liget af den forsvundne Elisa Lam. Spørgsmålet, der nu nagede alle, var, hvordan den unge pige overhoved var havnet i vandtanken og ikke mindst: Var det mord eller selvmord?

Politiets efterforskning havde vist, at den unge pige før havde haft psykiske problemer, og at hun tog medicin. Men det ville have krævet en del arbejde for Elisa selv at komme ind i vandtanken.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/8.06501077.jpg
 (Foto: All Over)

Hotellet, hvor Elisa Lam boede og forsvandt. Se flere fotos nederst i artiklen. Foto: All Over

Først ville hun skulle have adgang til det aflåste tag, herefter skulle hun på en eller anden måde klatre op af den høje tank uden at have en stige. Og hvordan hun skulle kunne løfte låget til tanken med en spinkel vægt på 60 kilo, var også en gåde.

I stedet mente flere, at den mest sandsynlige årsag var, at Elisa havde været udsat for en forbrydelse. Det kunne også forklare Elisas mystiske opførsel i elevatoren, hvor det bestemt lignede, at hun var på flugt fra noget eller nogen.

Politiet håbede, at obduktion, der blev foretaget få dage senere, ville give et klart svar på, om Elisa havde været udsat for en forbrydelse. To retsmedicinere brugte fire timer på at lede efter spor på liget af Elisa. 21. februar, to dage efter hun blev fundet, fastslog retsmedicinerne, at Elisa var druknet «formentlig som følge af en bipolar lidelse». De mente altså, at Elisa havde taget sit eget liv.

Ingen kunne dog forklare, hvordan det var lykkedes den lille pige at ryge ned i den store vandtank. Et andet mystisk spor i sagen var hendes forsvundne mobiltelefon.

Ved liget af Elisa fandt man hendes tøj, hendes ur og nøglerne til hotelværelset. Men hendes mobil var pistvæk – og politiet kunne ikke spore den.

Mere mærkeligt blev det, da der pludselig var aktivitet på hendes blog – flere måneder efter at hun var fundet død. Der blev pludselig postet en række mærkelige sort-hvide malerier.

Sandsynligheden for, at Elisa selv havde sat bloggen til automatisk at poste billeder, var der.

Flere mente dog, at det måtte være gerningsmanden eller -mændene, der havde hendes mobil og dermed adgang til hendes blog – og at det var dem, der postede en række uhyggelige fotos.

Denne teori har dog aldrig kastet mere lys over sagen.

Flere har gennem årene fastholdt, at der må være noget ”overnaturligt” i sagen. Hotel Cecil har alle årene været kendt som et hotel med en dyster og mørk fortid.

Der er i årenes løb begået flere mord og selvmord på hotellets værelser, lige som seriemorderen Richard Ramirez boede på hotellet, mens han spredte skræk og rædsel i Los Angeles i 1980’erne. Ramirez myrdede 13 personer, mens han boede på hotellet.

Også den østrigske seriemorder Jack Unterweger boede på hotellet, mens han dræbte tre prostituerede i løbet af 1991.

Historien fortsætter under billedet...

"Dark Water" fra 2005.
"Dark Water" fra 2005.
 Foto: MEGA

Og så er der også dem, der mener, at Elisa Lams død er den sande historie om gyserfilmen ”Dark Water” fra 2005.

”Dark Water” handler om en mor og datter, der netop er flyttet ind i en gammel lejlighed, der hurtigt viser sig at være hjemsøgt. Der drypper sort vand fra loftet, og elevatoren virker ikke. Undervejs finder man et lig af en ung pige i vandkanten på taget. Gyserfilmen minder altså på mange måder om Elisa Lams mystiske død.

Politiet fastholder den dag i dag, at Elisa Lam druknede ”som følge af en bipolar lidelse”.

Hvordan hun havnede i vandtanken, forbliver formentlig en gåde.

Det samme gør hendes mystiske opførsel i elevatoren – og alt det andet mærkværdige i sagen.

Elisa Lams familie må altså leve i en pinefuld uvished om deres datters skæbne.

Se billeder fra sagen herunder:

Elisa Lam

Kilder: BBC, Buzzfeed, Unsolved Crimes og WikiPedia

LÆS FLERE MYSTERIER HERUNDER:

Sponsoreret indhold