Kendte30. september 2016

Historien om Amanda Knox: Uskyldig engel – eller djævelen selv?

I dag får en ny Netflix-dokumentar premiere. Den fortæller historien om amerikanske Amanda Knox, der tilbage i 2008 blev fængslet for det bestialske drab på sin roomate, mens de studerede og boede i Italien. Medierne portrætterede Amanda som en koldblodig og djævelsk morder – men sidste år blev hun fuldstændig renset for det blodige drab. Læs historien om Amanda Knox her
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/amanda_knox_front.jpg
 (Foto: All Over)

- Enten er jeg en psykopat i fåreklæder – eller også er jeg dig.

Sådan indleder Amanda Knox den dokumentar på Netflix, der får premiere i dag.

Dokumentaren er en 1 time og 32 minutter lang fortælling om den amerikanske udvekslingsstuderende, der tilbage i 2008 blev fængslet for det bestialske drab på sin roomate og havnede på forsiden af alle medier.

Hun blev kaldt "hun-djævelen fra Seattle". "Et sexmonster". "En koldblodig psykopat". Og hun blev kaldt "morder".

For både italiensk politi – og ikke mindst medierne – var overbeviste om, at Amanda Knox, dengang 22, havde skåret halsen over på sin roomate, britiske Meredith Kercher på 21 år, efter en brutal sexleg, der endte helt galt.

Men det var ikke kun selve brutaliteten i drabssagen, der vakte mediernes interesse.

Også Amanda Knox var interessant – med det ”engle-agtige ansigt” var der mange, der mente, at djævelen havde fundet den bedste forklædning. Nogle mente også, at Amanda smilede lidt for meget i retten.

Amanda Knox’ smil forsvandt dog brat, da hun i en italiensk retssag blev idømt 26 års fængsel. Hendes medsammensvorne – hendes italienske kæreste gennem fem dage, Raffaele Sollecio – fik 25 års fængsel.

Men sagen sluttede bestemt ikke der – den blev i stedet et eksempel på det, der bedst kan beskrives som hovedløs italiensk retspraktisk.

I 2011 blev både Amanda og Raffaele frifundet. I 2014 blev appelrettens dom omstødt – nu var de pludselig skyldige igen.

… og så igen: I foråret 2015 blev de endegyldigt renset for mordet af den italienske højesteret.

Nu kulminerer det hele så i Netflix-dokumentaren ”Amanda Knox”, der er skabt af den danske filmproducer Mette Heidi sammen med de amerikanske instruktører Brian McGinn og Rod Blackhurst.

Herunder fortæller SE og HØR nøglepunkterne i sagen om Amanda Knox, der trak overskrifter over hele verden.

Se billeder fra sagen nederst i artiklen....

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/8.14006447.jpg
 (Foto: All Over)

Amanda Knox i retten. Foto: All Over

Drabet

Den 2. november 2007 blev den 21-årige britiske udvekslingsstudent Meredith Kercher fundet dræbt på sit værelse i den italienske by Perugia.

Hun var delvist afklædt og havde fået halsen skåret over, og hun var også blevet seksuelt misbrugt. Det var et blodigt syn for både politi og efterforskere.

Amanda Knox fortalte poltiet, at hun den pågældende morgen var vendt tilbage til huset, som hun delte med Meredith og to andre studerende, efter at have tilbragt natten hos sin nye kæreste, Raffaele Sollecio.

Hun bemærkede flere mystiske ting i huset. Hoveddøren var på klem, og der var bloddråber i badeværelsesvasken, som hun delte med Meredith.

- Jeg troede, at Meredith måske havde menstruation og ikke havde gjort rent efter sig endnu. Lidt ulækkert, men ikke noget at blive bekymret over, skrev Amanda i en mail til venner og familie.

Amanda blev dog bekymret, da hun efter sit bad opdagede, at nogen havde glemt at skylle afføring ud i toilettet.

Hun forlod huset og ringede bekymret til Raffaele, som hurtigt kom for at kigge efter tegn på indbrud i huset.

De opdagede, at døren til Merediths væreelse var låst, og at der var smadret en rude ind til et andet værelse.

Amanda og Raffaele ringede til carabinieri – det lokale politi i den italienske by - som hurtigt ankom og fandt Meredith død på værelset.

På dét tidspunkt havde Amanda og Raffaele kun datet i fem dage. De havde mødt hinanden til en klassisk koncert den 25. oktober.

Vidner fortalte den skæbnesvangre morgen, 2. november, at de så Amanda og Raffaele kysse heftigt ude foran lejligheden – en detalje der efterfølgende skulle få stor betydning for sagen.

Se billeder fra sagen nederst i artiklen....

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/8.14006392.jpg
 (Foto: All Over)

Meredith blev fundet brutalt myrdet. Foto: All Over

Afhøringen

Tre dage efter fundet af Meredith blev både Amanda og Raffaele afhørt af det italienske politi. Inden hun blev afhørt, slog hun vejrmøller og dansede i politiets venteværelset. Også her kyssede parret inderligt.

Under afhøringen udtalte Amanda, at hun var til stede i huset, da Meredith blev dræbt.

Amanda trak senere tilståelsen tilbage og sagde, at den var blevet tvunget ud af hende, efter at hun var blevet udsat for en timelang afhøring, hvor politiet også havde truet hende.

- De løj overfor mig, de råbte af mig, de truede mig, de slog mig på hovedet to gange, fortalte Amanda senere i retten.

- De fortalte mig, at jeg aldrig ville få min familie at se igen, hvis jeg ikke kunne huske, hvad der skete med Meredith den nat.

Både Amanda og Raffaele blev fængslet, og i juli 2008 blev begge formelt tiltalt for mordet på Meredith.

Retssagen

Retssagen mod dem blev fulgt tæt af både italienske og udenlandske medier, som portrætterede et par, der var lige dele kyniske og koldblodige. Anklageren i sagen – Giuliano Mignini – forsøgte det samme og kom undervejs under retssagen med vilde teorier.

Blandt andet at Amanda var en ”sex-gal hun-djævel”, der sammen med Raffaele dræbte Meredith som led i deres vanvittige sexleg. For at understøtte dette blev anklageren ved med at nævne det faktum, at Amanda og Raffaele havde uddelt lidenskabelige kys ude foran huset, efter at liget af Meredith var blevet fundet.

Anklagerens mission lykkedes. I december 2009 blev Amanda idømt 26 års fængsel. Raffaele fik 25 års fængsel.

Men sagen sluttede ikke der.

Gennem hele forløbet fastholdt både Amanda og Raffaele deres uskyld. Begge fastholdt hårdnakket, at de den skæbnesvangre nat havde opholdt sig i Raffaeles lejlighed, hvor de havde røget pot og set filmen ”Amélie”.

Se billeder fra sagen nederst i artiklen....

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/pressemoede_efter_hun_kom_tilbage_til_seattle_i_11.jpg
 (Foto: All Over)

Amanda Knox efter sin frifindelse. Foto: All Over

Frifindelsen

I november 2011 begyndte parrets appelsag. Kriminalteknikere undersøgte endnu engang beviserne i sagen – eller rettere manglen på samme.

For det viste sig, at man hverken havde fundet Amandas eller Raffaeles DNA på gerningsstedet.

I stedet havde man kun fundet DNA fra en tredje person, der også var blevet fængslet, retsforfulgt og dømt for mordet på samme tid som Amanda og Raffaele.

Narkopusheren Rudy Guede var blevet anholdt samtidigt med Amanda og Raffaele, og anklageren mente, at Rudy var medsammensvoren i den vilde sexleg, der endte med drab.

Men i den nye appelsag i 2011 blev Amanda og Raffaele renset – og i stedet var det kun Rudy, der var skyld i Merediths død.

3. oktober 2011 blev Amanda og Raffaele frifundet. Rudy forblev bag tremmer med udsigt til at tilbringe 16 år bag lås og slå.

Amanda kunne langt om længe vende hjem til Seattle i USA, hvor venner og familie modtog hende med jubelscener og kram i Seattle-Tacoma lufthavnen. Selv udtalte hun på et pressemøde i lufthavnen:

- Tak til alle, der har troet på mig, alle der har forsvaret mig, støttet min familie.

Se billeder fra sagen nederst i artiklen....

Dømmes igen - og frifindes igen

Men medierne satte stadig spørgsmålstegn ved Amandas uskyld.

Det samme gjorde den italienske ret, og derfor blev Amanda i marts 2013 igen tiltalt for drabet på Meredith. Efter flere måneders intens retssag blev Amanda og Raffaele igen kendt skyldig, og Amandas dom blev hævet til 28 år og seks måneders fængsel. Under den nye retssag havde Amanda nægtet at rejse tilbage til Italien.’

- Jeg rejser ikke tilbage til Italien frivillig. De må fange mig og hive mig tilbage, mens jeg skriger og sparker på vej ind i et fængsel, som jeg ikke fortjener at være i. Jeg vil kæmpe for min uskyld, fortalte Amanda kort før, at hun igen blev kendt skyldig.

27. marts 2015 kom så det foreløbige punktum i den bizarre sag: I en 52 siders rapport konkluderede højesteret, at der var ”talrige fejl” i den første efterforskning, og at mediecirkusset bestemt heller ikke havde hjulpet sandheden på vej.

Amanda og Raffaele blev endegyldigt renset for mordet af den italienske højesteret.

Dokumentaren ”Amanda Knox” kan ses på Netflix.

Se billeder fra sagen i galleriet herunder:

Amanda Knox-sagen

Sponsoreret indhold