Krimi 30. september 2019

13-årige Line forsvandt: Myrdet og smidt i vandet

Det er aldrig lykkedes at finde den person, der dræbte teenageren, der var på vej til blokfløjtespil.
(Foto: Ritzau Scanpix)

Line Frederiksen var på vej til musikundervisning på Trongårdsskolen i Lyngby, da hun forsvandt sporløst 5. oktober 1978.

Den 13-årige pige modtog enetimer i blokfløjtespil og skulle til undervisning klokken 16.30, men lærerinden var blevet syg. Timen var derfor aflyst, men det vidste Line ikke. Der var sat en meddelelse op på døren til undervisningslokalet, men det er uklart, om hun nåede frem og så den.

Line blev sidst set i live, da en veninde vinkede til hende fra en bus klokken 16.25.

Trusser i skraldespand

Da hun ikke var kommet hjem mellem klokken 17 og 18, begyndte familien at lede efter hende, og ved 20-tiden blev politiet alarmeret. Der blev sat hunde ind, som ledte efter hende i skovområder i nærheden.

Samme aften klokken 18 blev hendes tøj og blokfløjte set af flere på en trappeopgang i Fredens Ark på Christiania. Dagen efter kunne Ekstra Bladet fortælle Lyngby Politi, hvor tøjet kunne findes, for en af bladets meddelere på Fristaden havde taget det til sig.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Uden for Fredens Ark fandt politiet pigens trusser og en sok i en skraldespand.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Ritzau Scanpix)

Lines tøj blev fundet på en trappeopgang i Fredens Ark på Christiania – hendes trusser og en sok blev fundet i en skraldespand udenfor. (Foto: Ritzau Scanpix)

Blindgyde

Det stod klart, at Line Frederiksen havde været udsat for en forbrydelse. Politiet arbejdede ud fra en teori om, at hun havde mødt en mand i en bil ved skolen. Måske en mand, hun kendte, og som hun ville lade sig køre hjem af, fordi regnen silede ned. Måske en mand, som tvang hende med. Hendes familie og venner mente ikke, at hun frivilligt ville have sagt ja til et lift.

Efterforskningen røg imidlertid ind i en blindgyde. I over en uge bad politiet befolkningen om tip om en orangegul Citröen, men så viste det sig, at den buschauffør, som påstod, at han havde set bilen i Rådvad, slet ikke havde været der 5. oktober, men tidligere.

Imens søgte dykkere forgæves i voldgravene på Christianshavn efter den savnede teenager.

Smidt i vandet

Først tre uger senere, 27. oktober, blev Line Frederiksens lig fundet drivende i havnebassinet ved Lynetten på Refshaleøen.

Hun var myrdet, og hendes nøgne lig var smidt i havnen, cirka en time efter at hun var død.

Retsmedicinerne kunne ikke fastslå dødsårsagen. Hun var ikke bedøvet med noget stof, hun var ikke druknet, og der var ikke udøvet vold mod liget, sammenfattede Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Ritzau Scanpix)

Liget af Line Frederiksen blev fundet drivende i vandet ved Lynetten på Refshaleøen. (Foto: RItzau Scanpix)

Hun var ikke voldtaget, men motivet til mordet var seksuelt, mente politiet.

Gerningsmanden skulle formentlig findes blandt hendes families nære venner, ja, måske endda blandt hendes slægtninge, mente efterforskerne.

Politiet gav op

I august året efter blev sagen henlagt. 3.000 henvendelser havde Lyngby Politi fået, men ingen af dem havde ført til en opklaring. Det havde heller ikke hjulpet, at der var udsat en stor dusør.

Drabssager bliver aldrig forældet, så Line Frederiksens sag har været taget op siden.

Den er fra før den tid, hvor der kunne tages dna-prøver, men i 2001 sendte Lyngby Politi hendes tøj til retsgenetikerne for at finde ud af, om der var materiale til at skabe en dna-profil af gerningsmanden. SE og HØR har ikke kunnet få oplyst hos Nordsjællands Politi, om det lykkedes.

Sponsoreret indhold