Kongelige 16. maj 2020

Se mit slot: Her bor de kongelige

De kongelige gror ikke fast, for en stor buket af boliger venter på at få royalt besøg.
(Foto: Ritzau Scanpix)

Hjem er ikke bare hjem for den kongelige familie. Benedikte, 76, har i årtier pendlet mellem Berleburg og København.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Joachim, 50, og Marie, 44, er netop hjemvendt fra Frankrig. De har indtil nu boet på Amalienborg, men er nu rykket til Schackenborg i det sønderjyske, da villaen i Klampenborg stadig beboes af Caroline Fleming. Og hvis coronaen tillader det, skal de nok også et smut forbi sommerhuset i Frankrig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Google Maps)

Hvor skal vi hen, du? (Foto: Google Maps)

Dronning Margrethe, 80, indgår i et nærmest evigt kredsløb mellem Amalienborg, Fredensborg, kongeskibet Dannebrog, Graasten, jagthytten i Trend, vinslottet i Cayx og Marselisborg.

Frederik, 51, og Mary, 48, er netop flyttet fra Amalienborg til Kancellihuset på Fredensborg. Når coronaen slipper sit tag, venter kongeskibet, jagthytten, Marselisborg, Graasten og Cayx.

Amalienborg

Amalienborg Slot består af fire palæer på tilsammen 26.500 kvadratmeter. Dronningen bor i palæet i billedets nederste højre hjørne, mens kronprinseparret råder over palæet øverst til højre. Begge palæer vender ud mod Amaliehaven, havnen og Operaen.

Prinsesse Benedikte, prins Joachim og prinsesse Marie har boliger i palæet øverst til venstre. Den fjerde bygning benyttes blandt andet som repræsentations- og gæstepalæ.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Claus Poulsen)

Hjem, kære hjem! (Foto: Claus Poulsen)

Dronning Margrethe har sin egen sydøstvendte have midt i København. Boligerne, som støder op til haven, er ejet af staten, og hoffets medarbejdere bor i dem. Majestæten benytter primært residensen på Amalienborg i vinterhalvåret.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Claus Poulsen)

Dronningens vinterbolig. (Foto: Claus Poulsen)

Mary og Frederiks palæ – eller Brockdorffs Palæ – blev i 2010 renoveret for omkring 220 millioner kroner. – Det var 100 millioner mere end oprindelig planlagt. Kronprinsparret og deres fire børn benytter primært Amalienborg i vinterhalvåret. Forleden flyttede de til Fredensborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Claus Poulsen)

Kronprinsparrets vinter-residens. (Foto: Claus Poulsen)

Schackenborg

Prins Joachim fik i sin tid Schackenborg Slot som en gave. Så solgte han det til en fond og scorede 100 millioner kroner på salget. Boligarealet er på omkring 1.600 kvadratmeter, og dem råder prins Joachim og prinsesse Marie stadig over, når de har brug for et sted at overnatte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Claus Poulsen)

Prins Joachim og prinsesse Marie har søgt corona tilflugt på Schakenborg Slot. (Foto: Claus Poulsen)

Graasten

Graasten Slot var stedet, hvor dronning Ingrid om sommeren samlede hele familien, og den tradition har dronning Margrethe forsøgt at holde ved lige. Det var for øvrigt på Graasten Slot, H.C. Andersen skrev ”Den lille pige med svovlstikkerne”. Det meste af året står de 8.500 kvadratmeter slotsbolig bare og venter på, at de kongelige fætre og kusiner skal mødes for at blive fotograferet foran slottet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Aller Media)

Det jyske slot. (Foto: Aller Media)

Jagthytten

Jagthytten i Trend nær Limfjorden var en folkegave til daværende kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid i anledning af deres bryllup i 1935. I dag er det primært dronningen og kronprinsfamilien, der benytter den 383 kvadratmeter store hovedbygning midt i skoven. Dronningen er formand for en fond, der forsøger at tjene penge på skovdrift i området.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: René Schütze)

Skal vi på jagt? (Foto: René Schütze)

Royalt rakkerliv

På bedste sigøjnervis flytter de kongelige ustandseligt fra den ene adresse til den anden – og der er mange boliger at vælge imellem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Ritzau Scanpix)

Sigøjnere? Nej, det er bare den evigt flytbare danske kongefamilie foreviget af en fotograf i Aarhus. (Foto: Ritzau Scanpix)

Kongeskibet Dannebrog

Kongeskibet Dannebrog er kongefamiliens flydende sommerhus. Den danske monark er en af de få kongelige i verden, der stadig har rådighed over et kongeskib. Det 78 meter lange lystfartøj ligger i disse dage klar til udrykning i Frederikshavn.

Traditionelt tager Dannebrog og den 57 mand store besætning dronningen på en sommertur i kongeriget – ja, det smukke skatteyderfinansierede skib har såmænd også fungeret som hotel, når hun har besøgt Færøerne og Grønland. Også Caribien, det østlige USA og Middelhavet er blandt de destinationer, som kongefamilien har sejlet til om bord på kongeskibet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Spis, rejs, og Gud bevare Danmark. (Foto: Hanne Juul)

Château de Cayx

Chateau Cayx er fyldt med minder om prins Henrik. Hans skulpturer står i haven, og udvalgt jadekunst opbevares i montrer på slottet. Dronningen søger mod de varmere himmelstrøg, når tiden og det barske klima i Danmark indbyder til det. Vinproduktionen på det omkring 1.200 kvadratmeter store slot er forpagtet bort, og Margrethe har ofte gæster på stedet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Dan Mariegaard)

Det franske vinslot. (Foto: Dan Mariegaard)

Fredensborg

Fredensborg Slot er sommermødestedet for Margrethe og hendes ældste søn. Dronningen bor på selve slottet, mens Frederik, Mary og deres fire børn bor i Kancellihuset til højre i billedet. Fredensborg Slot rummer mere end 1.100 rum, der breder sig over 31.000 kvadratmeter. Så vores 80-årige regent har god plads til blomsterbinding, tegning og andre private sysler.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Dronningen er flyttet ind på Fredensborg Slot under corona pandemien. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Kancellihuset rummer 1.150 kvadratmeter bolig fordelt på 30 værelser. I haven er der swimmingpool, og i stalden er rideheste opstaldet. Kancellihuset blev for få år siden restaureret for op imod 100 millioner kroner – med i prisen var et nyt køkken til 900.000 kroner.

Klampenborg villa

Den slotsagtige 600 kvadratmeter store villa i Klampenborg, som prins Joachim betalte 34,5 millioner kroner for, er stadig optaget af Caroline Fleming, som lejer huset. Hun har selv købt et andet, der er ved at blive sat i stand. Men mon ikke Joachim og Marie rykker hjem til Klampenborg, engang når tv-baronessen er flyttet ud.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Nordsjællandsk luksus. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Marselisborg

Marselisborg Slot er dronningens aarhusianske residens. Slottet er ligesom vinslottet i Cayx ejet af Margrethe personligt, og det er måske også derfor, hun ofte taler særlig varmt om netop Cayx og Marselisborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Hjem, kære hjem. (Foto: Hanne Juul)

Der er 1.350 kvadratmeter beboelse på selve slottet. Desuden er der nogle bygninger, som kronprinsen beboede, mens han studerede i Aarhus.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Claus Poulsen)

Når Frederik og Margrethe er i Aarhus, bor de på Marselisborg. (Foto: Claus Poulsen)

Slotshaven er åben for besøgende, når regenten ikke er i byen. Dronningen benytter både Fredensborg Slot og Marselisborg Slot som sommerboliger.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold