Kongelige31. marts 2023

Prinsesse Benedikte i arbejdstøjet: Vikar for Joachim

Prinsens udstationeringer gør, at hans rolle i det danske kongehus i dag er overtaget af den 78-årige prinsesse
Prinsesse Benedikte og prins Joachim
Prins Joachim har overladt sine royale pligter til sin moster, prinsesse Benedikte.
 Foto: Hanne Juul

LÆS OGSÅ: Afslører pinlig hemmelighed: Blev sat på plads af prins Joachim

Normalt er det ungdommen, der aflaster den ældre generation. Men i det danske kongehus har 78-årige prinsesse Benedikte måttet træde til, efterhånden som 53-årige prins Joachims kongelige rolle er blevet mere og mere udvandet.

Da Joachim i sin tid solgte Schackenborg, lød begrundelsen fra kongehuset, at det skyldtes, at han skulle bruge mere tid på sine pligter for det danske kongehus.

Men i dag må undersåtterne spejde langt efter den kongerøgelse, som Joachim skulle have puffet ud, for efter salget af slottet er den tidligere landmandsprins’ rolle svundet ind til at være nærmest ikke-eksisterende.

Prinsesse Marie, grev Henrik, grev Felix, prins Joachim og komtesse Athena
Joachim og Maries rolle bliver mindre og mindre i kongehuset. Fra Paris rykker parret nu til Washington.
 Foto: Martin Høien

Selv om han i dag fortsat får sin apanage trods udstationeringen i Paris og det kommende liv i Washington D.C., er han næsten aldrig på arbejde for de skatteydere, der betaler hans høje løn.

Og derfor har prinsesse Benedikte måtte træde til, så hun i dag er en af dem, der knokler mest for monarkiet.

Prinsessen knokler løs

Efter at Benediktes mand, prins Richard, døde i 2017, har hun mere eller mindre slået sig permanent ned i Danmark, hvilket har betydet, at hun påtager sig flere royale opgaver end tidligere.

I 2022 havde prins Joachim blot seks dage, hvor han var ude på repræsentative opgaver, mens han var rigsforstander to dage sidste år.

Til sammenligning havde prinsesse Benedikte hele 67 arbejdsdage, hvilket betyder, at hun ikke kun har overgået prins Joachim med flere længder. Hun havde også kun to arbejdsdage mindre end nummer to i kongehuset, kronprins Frederik.

Prinsesse Benedikte
Benedikte har i dag en mere fremtrædende rolle i kongehuset end prins Joachim. Og kronprins Frederik ånder hun i nakken, når det kommer til arbejdsindsats.
 Foto: Hanne Juul

Prins Joachims farvel til fædrelandet har betydet, at det er prinsesse Benedikte, der må træde til som rigsforstander, når Margrethe, Frederik og Mary er ude af landet.

Her trådte Joachim tidligere til som rigsforstander, men den rolle har han ikke kunnet påtage sig under opholdet i Paris, ligesom han heller ikke kan udfylde hvervet fra USA.

Det betyder, at Benedikte langt oftere end tidligere sætter sig i chefstolen på Amalienborg, når de andre er ude at føjte i udlandet.

Prinsesse Marie, prins Joachim, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik
Joachim plejede at være vikar for Frederik, når både han og Margrethe var i udlandet. I dag er det i stigende grad Mary og Benedikte, der overtager chefstolen.
 Foto: Hanne Juul

Styrer slaget sikkert

Gudskelov kan Margrethe få hjælp fra sin lillesøster, der er opdraget som kongelig og derfor kender til gamet.

– Vi lærte hjemmefra, at man kan, hvad man vil og skal. Og så må man jo tage sig sammen. Og så er jeg taknemmelig over, at jeg har et job, at der er brug for mig, og for, at jeg måske her og der kan gøre en forskel, har prinsesse Benedikte tidligere fortalt Ugebladet Søndag.

Prinsesse Benedikte og dronning Margrethe
Dronning Margrethe trækker i dag på sin lillesøster, når biksen skal passes.
 Foto: Lars H. Laursen

Hvad Benedikte mener om sin nevøs manglende indsats i kongeligt regi, vides ikke, men hun har udtalt sig temmelig klart om de kongelige og deres pligter.

– Jeg synes absolut, at pligt er noget positivt, og noget man skal gøre med glæde. Det giver et ståsted. Jeg er vokset op i denne familie, og vi har en kær pligt til at tjene vores land og gøre noget godt for Danmark. Alle har en pligt over for deres familie og deres venner – at gøre noget for dem. Der bliver ikke talt så meget om pligt, det er som om, at det er blevet noget negativt, men jeg synes, pligt er noget positivt. Vi har pligt til at gøre noget godt for andre og hjælpe andre, sagde hun til Ritzau i forbindelse med sin 75-års fødselsdag.

Nu kan Joachim glæde sig over, at moster klarer mosten for ham, mens skatteyderne kan glæde sig over, at vikaren er betydeligt billigere end Joachim. Benedikte får i år 1,4 millioner kroner i apanage, mens Joachims er oppe på knap 3,8 millioner kroner.

Sponsoreret indhold