Kongelige10. februar 2023

Hver kongelig optræden koster kassen: Dyre i drift

Beregnet på apanagen koster hver offentlig deltagelse af dronningen 772.321 kroner. Benedikte er den billigste at sende ud
Kronprinsesse Mary, prinsesse Benedikte, kronprins Frederik, prins Joachim, dronning Margrethe og prinsesse Marie
1.377.187 kroner for fuld plade. Det koster kassen for skatteyderne, hvis alle seks kongelige på finansloven er sammen på opgave. Helt nøjagtig er udgiften 1.377.187 kroner for fuld plade i kongeligt bingo.
 Foto: Martin Høien

Det danske folk har i århundreder været afhængige af at puffe kongerøgelse ved festlige lejligheder. Og det er en dyr vane, for det koster det samme som at få et middelstort amerikansk band til at spille, hvis man skal have alle de kongelige af sted.

Det viser en beregning, SE og HØR har foretaget af de enkeltes apanage sat op mod hvor mange dage, undersåtterne for lov at se dem “kaste glans” over begivenheder.

Vi talte dagene, hvor de ifølge kongehusets egen kalender var ude af slottet, og delte dem med den apanage, de hver i sær får.

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe, 82: Pris pr fremvisning: 772.321 kroner.
 Foto: Jesper Sunesen

Dyr dronning

Optællingen viser ikke overraskende, at dronning Margrethe er kongehusets Mick Jagger (forsanger i Rolling Stones, red).

Hver eneste gang, hun har haft en synlig arbejdsdag, har det kostet skatteyderne 772.321 kroner – baseret på hendes apanage på 86,5 millioner kroner sat op mod hendes 112 arbejdsdage sidste år. Altså arbejdsdage, hvor hendes arbejde var synligt for andre.

På andenpladsen kommer kronprins Frederik, der får så høj en apanage, at hans kun 69 arbejdsdage sidste år giver en pris på 282.608 kroner, hver gang de betalende undersåtter ser ham.

Kronprins Frederik
Kronprins Frederik, 54: Pris pr fremvisning: 282.608 kroner.
 Foto: Jesper Sunesen

Svingende priser

Mary er et af kongehusets mest populære medlemmer, men hun er også en af de billigste at have ude af slottet.

Det skyldes, at hun efter dronningen er den, der arbejder mest, selv om det sidste år kun blev til 70 arbejdsdage. Da Mary skal have 10 procent af sin mands apanage, betyder det, at hendes pris per show er 31.428 kroner.

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary, 50, Pris pr fremvisning: 31.428 kroner.
 Foto: Hanne Juul

Marie er den eneste, der ikke er nævnt i nogle af civil-listerne, så hun og Joachim er talt sammen som én.

Det betyder, at det koster 135.714 kroner, hver gang vi enten ser Marie eller Joachim alene. Kommer de sammen, er prisen for det royale show på intet mindre end 271.428 kroner.

Prinsesse Marie og prins Joachim
Prinsesse Marie, 46, og prins Joachim, 53: Pris pr fremvisning: 135.714 kroner pr person.
 Foto: Hanne Juul

Billige Benedikte

Det billigste royale show leveres af prinsesse Benedikte, der de senere år har lagt flere og flere kræfter i jobbet som repræsentant for kongehuset.

Sidste år havde hun 67 arbejdsdage, hvilket bringer hendes dagspris ned på 19.402 kroner.

Prinsesse Benedikte
Prinsesse Benedikte, 78: Pris pr fremvisning: 19.402 kroner.
 Foto: Lars H. Laursen

Tilsammen får de seks blåblodede 113.300.000 kroner i løn af de danske skatteydere, der til gengæld får lov at suge lidt kongerøgelse i ny og næ.

Sponsoreret indhold