Kongelige 16. februar 2018

Prins Henriks kiste flyttes fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke

I aften forlader prins Henrik Amalienborg for sidste gang
Foto: Kaspar Wenstrup

Her til aften er prins Henrik kiste blevet flyttet fra Amalienborg Slot til Christiansborg Slotskirke. Den kongelige familie kørte bag rustvognen som i går, hvor prins Henriks kiste blev fragtet fra Fredensborg Slot til Amalienborg.

GALLERI: Se prins Henriks kiste og den kongelige familie ankomme til Christiansborg Slotskirke i galleriet nederst på siden. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Klokken 18.15 blev der holdt en kort ceremoni i Christiansborg Slotskirke. Tidligere er det blevet meldt ud, at der højst kom til at være 25 deltagere til den kirkelige handling. Den kirkelige handling var en privat begivenhed og var kun for den kongelige familie og prins Henriks franske familie. 

Ude foran Christiansborg Slotskirke var der samlet en masse danskere, der ønskede at vise deres respekt for prins Henrik og hans efterladte. 

Operasangeren Susanne Elmark offentliggjorde tidligere i dag på sin Facebook-side, at hun skulle synge til aftenens mindehøjtidelighed. 

GALLERI: Se prins Henriks kiste og den kongelige familie ankomme til Christiansborg Slotskirke i galleriet nederst på siden. 

Prins Henriks kiste vil de næste tre dage ligge castrum doloris, og fra i morgen klokken 15 vil danskerne få mulighed for at sige et sidste farvel til prins Henrik. 

Mandag klokken 13 bliver der særlig adgang ved castrum doloris for prins Henriks venner, gudbørn og særligt indbudte fra prins Henriks mange protektioner. Her vil der være op mod 200 gæster.

Tirsdag klokken 11 afholdes bisættelsen, som efter prins Henriks eget ønske bliver en "mindre ceremoni med nærmeste familie" samt ganske få andre, der stod prinsen nær.

Prins Henriks aske skal deles i to: Halvdelen skal således spredes i danske farvande, mens den anden halvdel af asken skal placeres i en urne i Fredensborgs Slotshave. 

Det er prinsens eget ønske, at han stedes til hvile på den måde. 

GALLERI: Se prins Henriks kiste og den kongelige familie ankomme til Christiansborg Slotskirke i galleriet nederst på siden. 

Prins Henrik sov stille ind tirsdag aften klokken 23.18 på Fredensborg Slot – samme dag som han blev fragtet til det nordsjællandske slot efter at have været indlagt på Rigshospitalet i en længere periode.

Prins Henrik havde sin 77-årige hustru, dronning Margrethe, samt sine to sønner, 49-årige kronprins Frederik og 48-årige prins Joachim, ved sin side, da han sov ind.

Også barnebarnet prins Felix, 15, var på Fredensborg Slot tirsdag aften, da prinsgemalen gik bort.

Kongehuset har allerede meldt ud, at der vil være hofsorg i en måned frem til og med 14. marts i forbindelse med prinsgemalens død.

I den periode vil dronningen og den kongelige familie samt hoffet ikke deltage i selskabelige eller underholdende arrangementer.

Desuden vil der bæres der mørkt tøj ved offentlig fremtræden. 

I august sidste år kom det frem, at prins Henrik ikke ønskede at blive stedt til hvile i Roskilde Domkirke sammen med dronning Margrethe - dermed brød han traditionen for, at danske regentpar begraves sammen.

I den forbindelse udtalte kommunikationschef i kongehuset, Lene Balleby, følgende til BT:

- Det er ingen hemmelighed, at prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle – ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket.

Udmeldingen fik flere til at spekulere i, om prinsen i stedet ønskede at blive begravet i sit hjemland, Frankrig. Allerede i august sidste år slog kongehuset dog fast, at prins Henrik stadig ønskede at blive begavet herhjemme, men at det præcise sted stadig på det tidspunkt endnu ikke var kommet på plads.

Se prins Henriks kiste og den kongelige familie ankomme til Christiansborg Slotskirke i galleriet:

Prins Henriks kiste flyttes fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke

Sponsoreret indhold