Kongelige16. marts 2021

Misvisende overskrifter brugt i Oprah-interview med Meghan og Harry

Det viser sig, at der er blevet pillet ved de britiske avisoverskrifter, før de er blevet brugt i interviewet med Meghan Markle og prins Harry
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Halve rubrikker, vildledende sløringer, og citater taget ud af kontekst.

Det er nogle af de små justeringer, som skarpe seere - og fortørnede medier, ikke mindst - har fået øje på undervejs i Oprah Winfreys interview med Meghan og Harry på CBS.

Et interview, som hele verden har talt om i over en uge.

Avisoverskrifterne dukkede som bekendt op på skærmen, alt imens især den tidligere ”Suits”-skuespillerinde fortalte hårrejsende historier om de britiske mediers behandling af hende, i tiden efter hun blev en del af den royale familie.

Men det viser sig altså nu, at de er blevet serveret særdeles mangelfuldt og misvisende i interviewet.

Det skriver blandt andre Daily Mail, som sammen med en række andre blade og aviser har klaget til Viacom CBS, der står bag Oprah-interviewet.

ITV – en af distributørerne af det to timer lange tell all-interview – har siden fjernet nogle af de ukorrekte overskrifter, men ikke dem alle.

Fjernede dele af rubrik

I en af overskrifterne, som udmærket understøttede Sussex-parrets fortælling om en racistisk og hadefuld pressedækning, så vi eksempelvis et citat fra kæresten til daværende UKIP-leder (UK Independence Party, som er et britisk nationalkonservativt parti red.) Henry Bolton.

Den 25-årige model blev ekskluderet for sine udtatelser om Meghan Markle, som hun mente ville ”tilsmudse det britiske kongehus”.

I Oprah-interviewet var konteksten dog helt fjernet, og hendes citat stod alene som eksempel på en overskrift i Daily Mail.

Altså er den del af overskriften hvor der står ”Modbydeligt, racistisk angreb”, blevet fjernet.

https://imgix.seoghoer.dk/40431166-9359197-image-m-24_1615672987267.jpg
 Foto: Daily Mail

Udklip fra Daily Mails overskrifter sat sammen. Nederst er rubrikken, som den blev fremstillet i Oprah-interviewet (Foto: Daily Mail)

Åbenlys racisme

I Storbritannien alene er interviewet hos Oprah Winfrey blevet set af 11,1 millioner seere, mens tallet i USA sniger sig op på 17,1. Her fortæller Meghan Markle ærligt om den svære periode, hvor hun har skulle accepteres som en del af den royale familie. Både blandt befolkningen, men også i pressens spalter og overfor resten af kongehuset.

Undervejs indrømmer Markle sågar, at hun i sine mørkeste øjeblikke har haft svært ved at finde en udvej.

- Jeg ville bare ikke være i live mere. Det var en meget klar og reel og skræmmende konstant tanke. Og jeg husker, hvordan han (Harry, red.) bare vuggede mig, sagde hun blandt andet.

Ligesom hun desuden fortæller, hvordan pressen udsatte hende for åbenlyse racistiske bemærkninger.

- Der var utvivlsomme racistiske overtoner. Der var konstant kritik, der gik på sexisme og racisme fra den britiske presse, lyder det.

Men 11 ud af de i alt 30 avisrubrikker der her vises, stammer fra amerikanske og ikke britiske medier.

https://imgix.seoghoer.dk/mega737469_044.jpg
 Foto: MEGA

(Foto: Mega)

Bevidst redigeret

I et andet eksempel, som Daily Mail har gravet frem, ser vi en avisoverskrift fra Daily Telegraph. Her står der tilsyneladende:

”Det egentlige problem med Meghan Markle: Hun taler ikke vores sprog.”

Men her undlader CBS-programmet med Oprah i værtsrollen altså blot at pointere, at der ikke bliver peget fingre af Markles etnicitet – faktisk ikke engang det faktum, at hun er amerikanerne.

I stedet mente forfatteren blot, at hun havde en vane med at tale hippie-snak.

- Mange af disse overskrifter er enten taget ud af kontekst eller bevidst redigeret, så de fungerer som understøttende beviser for programmets påstande, altså at hertuginden af Sussex har været genstand for racistisk dækning i den britiske presse, siger Liz Hartley, der er direktør hos Associated Newspapers, der står for udgivelse af mange af de medier, der har været brugt som eksempler.

Hun fortsætter:

- Redigeringen har ikke været tydelig for seerne, og derfor er der her tale om en alvorligt misvisende og direkte forkert fremstilling.

Sponsoreret indhold