Mette-Marit ramt af kronisk lungesygdom

Mette-Marits sygdom vil gribe ind i hendes fremtidige arbejdsopgaver.

Mette-Marits sygdom vil gribe ind i hendes fremtidige arbejdsopgaver.

Foto: Mega

 
 
Norges 45-årige kronprinsesse, Mette-Marit, er ramt af kronisk sygdom.
 
 
Det oplyser NRK.
 
Det er den kroniske lungesygdom, lungefibrose, Mette-Marit er blevet diagnosticeret med.
 
- Hendes kongelige højhed kronprinsesse Mette-Marit  har fået konstateret en kronisk lungesygdom, som i perioder vil kunne begrænse hende i udførelsen af sit officielle program, lyder det i en pressemeddelelse fra det norske hof.
 
 
Det er endnu uvist om lungesygdommen er et led i en større sygdomsproces hos kronprinsessen, eller om der er andre årsager til lungefibrosen.
 
Kronprinsessen har udtalt sig kort til NRK om diagnosen, der er en udløber af, at hun i en årrække har kæmpet med helbredsproblemer, som hun er blevet udredt for.
 
- Det viser sig, at det er mere kronisk, end hvad vi havde håbet på. Samtidig betyder det, at nogle brikker falder på plads, så det er også en personlig lettelse for mig, at finde ud af, hvad jeg fejler, siger Mette-Marit til NRK.
 
 
Sygdommen kommer til begrænse kronprinsesse Mette-Marits arbejdskapacitet i tiden, der kommer. Det vil blive nødvendigt at planlægge perioder, hvor kronprinsessen ikke har nogen officielle pligter, lyder det i pressemeddelelsen fra hoffet.
 
- Jeg skal i den kommende periode gennem yderligere undersøgelser og mulig behandling, så jeg kommer til at være en del væk. Derfor har vi valgt at fortælle åbent om min sygdom, så der ikke gives grobund for spekulationer, siger Mette-Marit til NRK.
 
Hun bevarer optimismen.
 
- Jeg er meget optimistisk med henblik på fremtiden, og jeg er glad for, at så dygtige mennesker tager sig af mig, og ikke mindst, at det blev opdaget så tidligt, siger Mette-Marit.
 
Kronprinsessens læge, professor Kristian Bjøro fra det norske Rigshospital, fortæller i pressemeddelelsen at Mette-Marits lungeforandringer har været fulgt i en årrække, og at sygdomsudviklingen i den periode har været langsom.
 
 
Den videre udredning af Mette-Marit vil både foregå hjemme i Norge og i samarbejde med læger i udlandet.
 
- I forbindelse med behandling og når sygdommen er mere aktiv vil det være nødvendigt at samarbejde med specialister i udlandet, siger Mette-Marit.
 
Der findes flere end 200 former for lungefibrose.
 
 
Generelt er lungefibrose en sygdom, som medfører unormal ardannelse i lungeblærerne. Det medfører, at lungerne bliver stivere og mindre elastiske, og når lungerne ikke er i stand til at udvide sig i samme grad som tidligere nedsættes din lungekapacitet.
 
 
 
 
Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close