Mary ramt af panik

– Den ene del tænkte ”naturligvis” – og den anden del tænkte ”panik!”, afslørede kronprinsesse Mary om reaktionen, da hun fik at vide, hun skulle holde tale til mandens fødselsdagsfejring på Christiansborg Slot.

– Den ene del tænkte ”naturligvis” – og den anden del tænkte ”panik!”, afslørede kronprinsesse Mary om reaktionen, da hun fik at vide, hun skulle holde tale til mandens fødselsdagsfejring på Christiansborg Slot.

(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Hun er blevet rost til skyerne. Talen er blevet kaldt ”historisk”.

Og i sidste uge blev 46-årige kronprinsesse Mary atter hyldet for sine ord til kronprins Frederiks 50-års fødselsdag i maj, da hun fik overrakt prisen for ”Årets tale”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prisen for årets tale blev overrakt af 74-årige Bertel Haarder. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Men det var ikke med udpræget jubel, kronprinsessen modtog beskeden om, at hun skulle holde tale til gallafesten på Christiansborg Slot.

Det afslørede hun ved prisoverrækkelsen, som fandt sted i forbindelse med konferencen ”Logograf 2018” i København.

– Da jeg blev gjort opmærksom på, at det var kutyme, at der var en forventning om, at jeg skulle holde tale for min mand til hans 50-års fødselsdag, var min reaktion delt.

– Den ene del tænkte ”naturligvis” – og den anden del tænkte ”panik!”, sagde Mary og fik grinene frem hos tilhørerne.

Lycra og jokes

Det var Bertel Haarder, som overrakte prisen til kronprinsessen – og netop Venstre-politikeren havde foreslået foreningen Danske Taler, der står bag prisen, at det var Mary, som skulle hædres.

Blandt andet hendes humor og evne til at underholde var noget af det, Bertel Haarder – og juryen – faldt for.

– Kronprinsessen leverer talen med indlevelse, humor og nærhed.

– Hun udviser med sine mange citater og referencer til dansk litteratur, sangskat og filosofi dyb indsigt i dansk kultur og væren, skrev Danske Taler som begrundelse for valget.

I fødselsdagstalen lavede kronprinsessen blandt andet sjov med sin mands evne til at fortælle de samme jokes igen og igen – og ikke mindst hans kærlighed til lycra.

– Der er delte meninger om, hvorvidt lycra og mænd på plus 40 er en god kombination. Og vi taler faktisk plus 50 her …?

– Men skat, du står stadig ret skarpt i lycra. Jeg har det dog lidt svært, når det gælder kombinationen lycra, hjelm og rulleski, fortalte hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Min hustrus tale gik lige i hjertekulen, sagde kronprins Frederik, 50, efter fødselsdagen. Her ses parret med tre af deres fire børn, prinsesse Isabella, 11, og tvillingerne Josephine og Vincent, syv, til hubertusjagt i starten af november. (Foto: Dan Mariegaard)

Nervøs for humor

Det humoristiske var det element, Mary var mest nervøs for i forbindelse med talen, afslørede hun til arrangementet, hvor hun også fortalte, at hun øvede sig mange gange inden den store dag.

– Særligt humoren føltes som et sats. Hvad nu, hvis det faldt til jorden med et kæmpe brag?

– Hvad nu, hvis det blev efterfulgt af en larmende stilhed i stedet for latter? Eller endnu værre, at jeg gik for langt? sagde hun.

Men bekymringerne viste sig at være unødvendige.

Talen gik lige i hjertekulen på fødselaren, og retorikere roste den i en grad, der kom bag på Mary.

– Jeg havde ikke forventet, at min tale ville få så meget omtale og opmærksomhed.

– Jeg havde ikke turdet drømme om, at talen gik så rent ind. At min fortælling om min mand fra mit ståsted ville blive forstået fra første ord til sidste punktum, jublede hun.

Læs mere om kongehuset i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close