Marie sår tvivl om Danmark: Fremtiden er uvis

Paris eller Klampenborg? Marie, 44, og Joachim, 50, kommer ikke med helt klare svar på fremtiden.

Paris eller Klampenborg? Marie, 44, og Joachim, 50, kommer ikke med helt klare svar på fremtiden.

(Foto: Hanne Juul)

Det er kun et år.

Sådan har det lydt fra prins Joachim og prinsesse Marie, når de har fortalt om afstikkeren til Paris, som begyndte sidste sommer og efterhånden lakker mod enden.

Joachims uddannelsesforløb på École Militaire er snart slut, så alt har tydet på, at huset hjemme i Klampenborg skulle indtages igen, og lejeren – Caroline Fleming – smides ud.

Men under sin tur til Uganda for nylig blev prinsesse Marie spurgt af B.T., om hun havde et svar på, om familien stadig havde planer om at vende hjem til Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det var på Maries tur med Folkekirkens Nødhjælp til Uganda, at hun ikke kunne fortælle om familiens fremtidsplaner. (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Nej, det har jeg ikke, lød det kort fra den franskfødte prinsesse.

Modtager millioner

Med den udmelding begynder spekulationerne selvfølgelig om, hvad fremtiden så bringer for dronning Margrethes 50-årige søn og hans familie.

Joachim har i sit år i det franske medbragt en luksus-SU på 3,8 millioner skattefri kroner – altså den apanage, han er berettiget til ifølge finansloven. Men prinsen har ikke haft mulighed for at passe sine protektioner og andre kongelige pligter i Danmark, fordi han har været på skolebænken i Paris seks dage om ugen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Siden afgangen til byernes by har Joachims officielle kalender været ret tom. Ud over nytårsbesøg hos mor skal man tilbage til Copenhagen Historic Grand Prix i august for at finde prinsens seneste officielle gerning i hjemlandet – med Athena, 8, på skuldrene. (Foto: Thomas Laursen)

Normalt kan danske kongelige ikke modtage apanage, hvis de flytter til udlandet, uden at Folketinget er blevet spurgt om lov først. Det er ikke sket i Joachims tilfælde, fordi han kun er ude af landet i et år, har Statsministeriet tidligere oplyst.

Men hvad der vil ske med hans økonomi, hvis Joachims udlandseventyr fortsætter, er endnu uvist.

Forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen tror ikke, at Joachim vil kunne fastholde sin millionløn, hvis ikke han vender tilbage til fædrelandet efter endt eksamen.

Som Harry og Meghan

– Hvis ikke han skal have et problem med de danske politikere, så skal han vende hjem, siger Søren Jakobsen, der drager en parallel til situationen i Storbritannien med Harry og Meghan.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I Storbritannien har Harry, 35, og Meghan, 38, mistet deres apanage, samtidig med at de afslørede flytteplaner til Nordamerika. (Foto: MEGA)

– De har sat en streg i sandet. De kunne sagtens lade Meghan og Harry få deres apanage i Nordamerika, men det vil man ikke af principielle grunde. Og det kan jeg godt forstå, for enten er man inde i butikken, eller også er man ude af butikken, siger forfatteren.

SE og HØR har kontaktet kongehusets kommunikationsafdeling for at spørge til Joachims fremtidsplaner, men de er ikke vendt tilbage med svar. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close