Kongelige31. december 2017

Margrethes sværeste nytårstale: Tronen i spil

Dronning Margrethe kan ikke undgå at tale om familiens hårde år, når hun i aften holder sin tale til folket.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning-margrethe_2.jpg
 (Foto: Ritzau)

Når dronningen beder Gud om at bevare Danmark, er det helt sikkert afslutningen på årets nytårstale.

Men det kan også blive afslutningen på den æra, som Margrethe har stået for som regent og årlig nytårstaler.

For når 2018 rinder ud, kan det meget vel være kronprins Frederik, der står for årsrapporten til kongerigets befolkning.

Den 77-årige dronning har gennem to år levet et liv som praktisk talt aleneregent, efter at prins Henrik gik på pension. Og den hårde hverdag, hvor dronningen uden sin faste makker har klaret de opgaver og rejser, som tidligere var et fælles foretagende, slider på den hårdtarbejdende Margrethe.

Vilkårene er bestemt ikke blevet lettere den seneste tid, hvor dronningen har skullet tage hensyn til både sit eget til tider skrantende helbred og ikke mindst gemalens.

Prins Henrik har i 2017 således både gennemgået en operation i bækkenet og fået konstateret demens.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning-margrethe-og-prins-henrik.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)
De store helbredsproblemer, som har ramt 83-årige prins Henrik i løbet af året, har ikke gjort det nemmere for Margrethe at være dronning. Hun har også selv været nødsaget til at aflyse et storstilet arrangement pga. sygdom i år. (Foto: Claus Poulsen)

Naturligt farvel

Der er med andre ord mange gode grunde for Margrethe til at trække stikket og forfremme kronprins Frederik til konge.

Det mener historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, som godt kan forestille sig, at dronningen vil bruge nytårets store tale til at offentliggøre en plan for sin egen tilbagetræden.

– Der er opstået en situation, hvor hun kan gøre det, og hvor befolkningen vil finde det naturligt og acceptabelt, siger historikeren, der også har et bud på, hvorfor pensioneringen kan ske nu i stedet for tidligere:

– Jeg kunne godt forestille mig, at det har været vigtigt for dronningen at få Luther-jubilæet (500-års-jubilæet for reformationen) med, for det er noget, der har engageret hende, lyder det fra Sebastian Olden-Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins-frederik.jpg
 Foto: Peter Grosen

Det vil være oplagt, hvis dronningen giver kongetitlen som en slags avanceret 50-års fødselsdagsgave til kronprins Frederik, mener historiker Sebastian Olden-Jørgensen. (Foto: Peter Grosen)

Stadig sten i skoen

Helt så dramatisk forventer forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen dog ikke, at årets nytårstale vil forløbe.

Han tror ikke på, at dronningen vil abdicere i denne omgang, men til gengæld kommer hun ikke uden om at tale om nogle af de udfordringer, hendes familie har stået over for i løbet af året.

– Jeg tror, hun vil takke folk for den forståelse, de har vist i forbindelse med Henriks sygdom, fortæller han og fortsætter:

– På den måde bliver det en ”glat” tale. For tilbage står, at prinsen jo ikke har ændret sin beslutning om, at han ikke vil begraves med dronningen, og det er en rigtig stor sten i skoen for dronningen, siger Søren Jakobsen.

Talen bliver traditionen tro holdt kl. 18 nytårsaften – og transmitteret direkte fra dronningens modtagelsesværelse i Christian IX’s palæ på Amalienborg.

Læs mere om dronning Margrethe og resten af den danske kongefamilie i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold