Dronning Margrethe: Har opfyldt Henriks andre ønsker

Dronning Margrethe.

Dronning Margrethe.

(Foto: Maria Rixen)

Fronterne har været trukket skarpt op mellem dronning Margrethe og prins Henrik, lige siden prinsen i 2002 fortalte i et interview med BT, hvor trist han blev over at være sat i kongefamiliens andet geled.

Lige siden dengang har dronningen bøjet traditionerne lidt for at holde prinsen glad – og dermed undgå de offentlige udbrud, som flere gange har skabt skandale.

I 2005 gav Margrethe efter 38 års ægteskab pludselig sin mand lov til at skifte det simple ”prins” ud med den mere ophøjede titel ”prinsgemal”.

Titlen holdt Henrik glad i en periode, indtil han sidste år lagde den fra sig igen for blot at kalde sig prins – mens han internt kæmpede for at få skiftet den til kongegemal – blandt andet med truslen om ikke at ville lade sig begrave sammen med dronning Margrethe, hvis hun ikke ville føje hans ønske.

Viderefører Henriks navn

Et andet godt eksempel på, at dronningen har bøjet nogle af de traditioner, hun som regent ellers arbejder hårdt for at bevare, var, da hun i 2008 godkendte, at prinsens navn fortsætter i slægten.

Både kronprins Frederik, prins Joachim og deres efterkommere blev ved den lejlighed grever af Monpezat.

– Prins Henriks familie har ikke retten til et grevskab af Monpezat, forklarer forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

– Det var lidt af et juridisk kunstgreb, men hun har dengang haft blik for, at mandens stolthed skulle plejes.

Artiklen fortsætter under billedet

Prins Henrik og dronning Margrethe.

Prins Henrik og dronning Margrethe (Foto: All Over). 

Kun en udvej

Denne gang er situationen dog eskaleret i en sådan grad, at ægteparret gennem 50 år ikke længere har mulighed for at finde et kompromis.

Føjer Margrethe nu sin mands ønske om kongegemaltitlen, vil hun tabe ansigt i en helt uhørt grad, efter at Henrik er gået ud i offentligheden med sit krav.

– Hvis hun skulle have givet indrømmelser til Henrik, skulle det have været tidligere, når de har forhandlet. Nu er de nået videre – nu er det en protest fra Henriks side, siger historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, der kun ser én mulig udvej, hvis ikke konflikten skal ende der, hvor den er nu. 

– Jeg har meget svært ved at se en vej ud af denne situation, medmindre prins Henrik bakker tilbage.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close