Kongelige 24. juli 2019

Kom indenfor: Hjemme hos Frederik og Mary

Kronprins Frederik viser kunstværkerne i Frederik 8.’s Palæ frem.
(Foto: Thomas Laursen)

Ti danske kunstnere fik nemlig til opgave at udsmykke Frederik 8.’s Palæ, før kronprins Frederik, 51, med sin familie flyttede ind i det for snart ni år siden.

Artiklen fortsætter under Instagram-billederne ...

– Dette rum kan ved første øjekast virke lidt voldsomt og forvirrende, men samtidig mærker man at være omgivet af denne elektriske storm, fortæller Frederik. Det er den svenske fotograf Miriam Bäckström, som har lavet palæets nyeste kunstværk fra i år, som er en moderne fortolkning af en gobelin. (Foto: Kongehuset)

View this post on Instagram

At et rum er mere end blot fire vægge er H.K.H. Kronprinsessens mødelokale et godt eksempel på. Her har kunstneren Eske Kath prydet loftet med et farvestrålende maleri af en himmel i opbrud efter et stormvejr. Loftsmaleriet er inspireret af barokarkitekturens malede lofter, hvor illusionistiske dommedagsscener er kendt for at sætte stemningen i rummet. I sit maleri har Eske Kath valgt et motiv, der er anderledes farvestrålende, og hvor palæets stukroset fra 1828 er inddraget. Maleriet er således et moderne bud på et dekoreret loft, som der i de kongelige slotte er mange tidligere eksempler på. Et af de mest kendte er Henrik Krocks store loftsmaleri fra 1723 i Havesalen på Fredensborg Slot. Billedet er en allegori på Den Store Nordiske Krigs fredsafslutning, heraf navnet Fredensborg, og viser de antikke guders forsamling i skyerne på Olympen. Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg har gennem tiden gennemgået store forandringer, og Eske Kaths loftsmaleri er sammen med de øvrige moderne kunstneres bidrag fra 2010 og 2019 eksempler på den nyeste udvikling. I 1828 ændrede palæet stil fra rokoko til den på den tid moderne senempire. I 1935, da Kronprins Frederik (9.) og Kronprinsesse Ingrid flyttede ind, blev det eksisterende klunkehjem med lædertapet ændret til en tidsvarende bolig for det kommende kongepar. 📸 Kongehuset, Roberto Fortuna, Aristo Bogforlag og Slots- og Kulturstyrelsen ©

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS (@detdanskekongehus) on

– Dette rum er meget unikt, i og med at det er det eneste, som har et loftsmaleri, fortæller Frederik. Eske Kath har udsmykkede loftet, som om det var et uvejr, der lige er drevet over. (Foto: Kongehuset, Roberto Fortuna, Aristo Bogforlag og Slots- og Kulturstyrelsen)

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kunstværkerne er til daglig glæde for Frederik og Mary, 47, og deres fire børn, men nu kan alle få et sjældent blik bag facaden.

Frederik viser nemlig kunstværkerne frem på kongehusets sociale medier.

Artiklen fortsætter under Instagram-billederne ...

Her holder kronprins Frederik sine møder. Kunstneren Jesper Christiansen har Danmark og Tasmanien i fokus på verdenskortet og har blandt andet krydret det med små elementer fra Frederik og Marys opvækst i hver deres verdensdel. (Foto: Kongehuset, Roberto Fortuna, Aristo Bogforlag og Slots- og Kulturstyrelsen)

– Skibene her er nogle gamle sejlskibe. Det ene blev sejlet og styret af James Cook, som var den første, som begyndte at landsætte og bygge et samfund op i Australien, fortæller kronprinsen blandt andet om Morten Scheldes udsmykning. (Foto: Kongehuset)

Kunstprojektet og en renovering af palæets have kostede i sin tid 22 millioner kroner og blev finansieret af Realdania.

Artiklen fortsætter under Instagram-billederne ...

– Det her palæ blev restaureret, og vi tog bolig i det i en periode, hvor Danmark var meget direkte engageret og involveret i krigen i Afghanistan, som desværre medførte, at nogle af soldaterne ikke kom hjem i live. Kronprinsen håber, at John Kørners maleri ”Afghanistan” vil blive et samtaleemne for fremtidige generationer. (Foto: Kongehuset)

– Der er nogle fantastiske farver i det, beretter Frederik blandt andet om Kathrine Ærtebjergs jagtscener, som pryder palæets anretterkøkken. (Foto: Kongehuset, Roberto Fortuna, Aristo Bogforlag og Slots- og Kulturstyrelsen)

Brug for en pause i hverdagen? Køb et abonnement på SE og HØR

Sponsoreret indhold