Juan Carlos forlader Spanien: Flygter fra korruptionsanklager

Det er slut med at være i Spanien for ekskong Juan Carlos.

Det er slut med at være i Spanien for ekskong Juan Carlos.

(Foto: MEGA)

Det er seks år siden, at nu 82-årige Juan Carlos overlod den spanske trone til sin søn, kong Felipe, 52. Og der har været rigeligt med skandaler omkring ekskongen.

Senest er han blevet linket til en korruptionssag, som trækker tråde til Saudi-Arabien og en mistænkelig togkontrakt. Faktisk er anklagerne så vilde, at han mistænkes for at have modtaget ikke mindre end i omegnen af 650 millioner kroner fra oliestaten for at være med til at sørge for, at de skulle bygge højhastighedstog. Ikke ligefrem en sag, som er en stor monark værdig – eller som er god for det spanske kongehus.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dansk elskerinde
Det er ikke kun korruptionsanklager, der har gjort kong Juan Carlos persona non grata i Spanien. Siden det kom frem i 2012, at han har haft et forhold til danskfødte Corinna zu sayn-Wittgenstein, 56, har Juan Carlos’ popularitet ramt bunden i Spanien, og det var også med til at få ham til at abdicere. (Foto: Ritzau Scanpix)

Presset fra medierne og befolkningen er stor, og det har allerede fået kong Felipe til at fratage sin gamle far apanagen – og desuden har den nuværende regent selv frasagt sig arven fra sin far, når det skulle blive aktuelt, så han på ingen måde er fedtet ind i korruptionssagen, hvis hans far har gjort noget ulovligt.

Afskedsbrev til sønnen

Juan Carlos har været regent i Spanien fra 1975 til 2014, men han forlader nu sit hjemland i skam. Og han vil ikke bringe mere ulykke over monarkiet eller sin søn. Det skriver han i et brev til Felipe, som han indleder med ordene:

Artiklen fortsætter under billedet ...

Mon ikke det på sigt skaber mere ro for kong Felipe, dronning Letizia, 47, og deres døtre, Leonor og Sofia, på 14 og 13 år? (Foto: MEGA)

– Deres Majestæt, kære Felipe.

Herefter beskriver Juan Carlos, at han har et ønske om at tjene Spanien, som han altid har haft, men at nogle begivenheder i hans privatliv gør det svært at hjælpe kongen til at få ro i det royale embede.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er slut med at se den kongelige familie samlet som her. (Foto: MEGA)

– For et år siden gav jeg udtryk for min vilje og ønsket om at stoppe med offentlige aktiviteter. Nu, guidet af min overbevisning om at gøre det bedste for det spanske folk, institutionerne og dig som konge, så fortæller jeg nu om mit ønske om at flytte – på dette tidspunkt – væk fra Spanien, skriver Juan Carlos og fortsætter:

– Det er en beslutning jeg tager med stor sorg, men med stor afklaring. Jeg har været konge af Spanien i næsten 40 år, og i alle de år har jeg altid villet det bedste for Spanien og kronen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Tanken med eksilet for Juan Carlos er, at det skulle gøre livet nemmere for hans søn, kong Felipe. (Foto: MEGA)

– Altid loyal, altid med kærlighed, din far.

Sådan lød ordene i brevet, der er blevet offentliggjort fra Juan Carlos.

I eksil?

Juan Carlos har forladt sit hjemland – ifølge flere medier til fordel for Den Dominikanske Republik i Caribien.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er ikke det værste sted, den tidligere spanske konge er rejst til. (Foto: MEGA)

Desuden skulle den korruptionsanklagede tidligere konge også have givet udtryk for, at han selvfølgelig er til rådighed, hvis anklagerne har brug for at snakke med ham.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Om den tidligere dronning Sofia, 81, er rejst med sin mand til Caribien, vides ikke. Men trods utroskab har hun stået ved sin mands side gennem tiden. (Foto: MEGA)

Spørgsmålet, der nu svæver i luften, er, om den tidligere konge nogen sinde får lov at vende hjem til paladset i Madrid, eller om han skal leve resten af sine dage i eksil.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close