Kongelige28. september 2022

Har stået på i årevis: Joachims familie kørt ud på et sidespor

Igennem længere tid er der blevet mindre plads til prinsen og hans børn i det danske kongehus
Prins Joachims fire børn, Athene, Felix, Henrik og Nikolai, vil fra 1. januar pludselig være noget mindre royale.
Prins Joachims fire børn, Athene, Felix, Henrik og Nikolai, vil fra 1. januar pludselig være noget mindre royale.
 Foto: Hanne Juul

Det koster ikke noget at give en titel.

Alligevel har dronning Margrethe i dag afsløret, at prins Joachims fire børn får frataget titlerne som prinser og prinsesser.

Den beslutning kommer som endnu et slag i hovedet på dronningens yngste søn og hans børn, Nikolai, Felix, Athene og Henrik.

I 2016 slog Margrethe fast, at kun et enkelt af hendes børnebørn kunne se frem til at få det, som hun selv, hendes børn, hendes søster Benedikte og hendes fætter, grev Ingolf får: Apanage, altså årpenge fra staten.

Kun kronprinsens ældste søn, Christian, som står forrest i køen til at blive konge efter sin farmor og sin far, vil blive forsørget af skattekroner.

I 2018 måtte prins Joachim og prinsesse Marie desuden se deres hof - altså de ansatte, der hjalp dem med praktiske og organisatoriske opgaver i forbindelse med deres officielle pligter - blev fyret. Joachim måtte sige farvel til sin sekretær, Søren Bo Bojesen, mens Marie sagde au revoir til hofdamen Britt Siesbye.

I 2019 flyttede Joachim, Marie og de to yngste børn så helt ud af kongeriget og ned til Paris, hvor Joachim først tog en fornem militæruddannelse og siden fik et ulønnet job som militærattaché på den danske ambassade. Beslutningen var dog ikke kun hans, fortalte han:

- Så skylder jeg også at sige, at jeg er blevet stærkt opfordret til det også af dronningen, sagde han.

I 2020 understregede prinsesse Marie, at hun og Joachim ikke altid selv bestemte over deres eget liv:

- Det er ikke altid os, der bestemmer. Jeg synes, det er vigtigt at vide, sagde hun til SE og HØR.

Det vides endnu ikke, hvordan prins Joachim forholder sig til degraderingen af sine børn fra prinser og prinsesse til grever og komtesse.

Han fik heller ikke muligheden for at diskutere det ansigt til ansigt med familien, da der var fest på Christiansborg Slot til ære for dronning Margrethe i fredags. Her blev prinsen hjemme i Frankrig.

Sponsoreret indhold