Kongelige9. oktober 2019

Frederiks barske kostskole: Nu sender han selv børnene afsted

Kronprinsen oplevede en benhård tid med slagsmål og dårlige karakterer på kostskole. Nu er det hans egne børns tur til at gå i skole i udlandet
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20180825_han7215.jpg
 Foto: Hanne Juul

Det var ikke nemt at være unge kronprins Frederik, og derfor skulle hans egne børn have en helt anden form for opdragelse end den, han og prins Joachim fik af dronning Margrethe og prins Henrik.

Sådan har det lydt, lige siden kronprinsen og Mary blev forældre for næsten 14 år siden, og de begyndte at sende deres fire børn i almindelige børnehaver og folkeskoler.

Men nu har parret foretaget noget af en kovending ved at sende ungerne i skole i rigmandsparadiset Schweiz, 1200 kilometer fra hjemmet på Amalienborg.

I 1982 blev både Frederik og Joachim sendt på kostskole i Frankrig i et år, og det var en barsk oplevelse for den dengang 14-årige kronprins.

Frederik blev takket være sin titel placeret i en særlig elite-klasse, hvor de faglige krav var meget høje, og havde derfor svært ved at følge med i undervisningen på fransk.

Artiklen fortsætter efter billedet

https://imgix.seoghoer.dk/sh-96075.jpg
 Foto: Aller Media

1982 var et stort år for kronprins Frederik og prins Joachim. Udover at blive sendt afsted på kostskole var de også med mor og far på Grønland. (Foto: Aller Media)

Samtidig skulle han håndtere en flok stærke drenge, der utvivlsomt har haft et særligt øje til den fine prins fra det fremmede land, og lillebror Joachim måtte efterhånden tage sig af Frederik som en storebror.

- Det var bestemt ikke lagkage! Oplevelsen med kostskolen i Frankrig var ikke dårlig, men det var barskt, fordi du var solo, fortæller Frederik i bogen ”Under bjælken”, hvor forfatter Jens Andersen skriver om det hårde år langt fra mor og far.

- I dag fornemmer man hos begge brødre en gammel aftale om at holde de mest barske oplevelser i drengehierarkiet for sig selv. Frederik lægger dog ikke skjul på, at der var en gruppe drenge på kostskolen, nogle hårde negle, der var oppe at slås, skriver Andersen i biografien, der udkom op til Frederiks 50-års fødselsdag sidste år.

Siden er Frederik selv blevet far til fire børn, som nu er på vej til selv at skulle prøve at gå i skole i udlandet.

Prins Christian, 13, prinsesse Isabella, 12, og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine, 8, går i dag på Tranegårdsskolen i Hellerup.

Det er en ganske almindelig folkeskole, som godt nok ligger i et rigmandskvarter, men har samme problemer som så mange andre skoler i Danmark. For eksempel har eleverne i de små klasser sidste år ifølge en gruppe forældre haft store problemer med vold i skolegården. Og skolen har også ligget i den helt dårlige ende i en opgørelse over de danske skoler, hvor færrest børn er vaccineret – selv om netop det emne er højt på kronprinsesse Marys liste over vigtige emner.

Præcis hvor og hvornår de kongelige børn begynder på skolen i Schweiz er endnu uvist, men den store ændring kommer til at foregå næste år.

null

Sponsoreret indhold