Kongelige2. januar 2023

Færdige som prinser: Nu må de nøjes med fransk luftkastel

Dronning Margrethe har i stedet udstyret sine børnebørn med tvivlsomme titler
Prins Felix og prins Nikolai
Fra årsskiftet er Felix, Nikolai og deres mindre søskende ikke længere Kongelige højheder, men skal fremover tituleres Deres Excellence.
 Foto: Ritzau Scanpix

Da prins Nikolai, 23, og prins Felix, 20, nytårsaften hoppede ind i det nye år ved midnatstid, rejste de sig fra stolen som prinser, men landede på gulvet som grever. For med farmors beslutning om at smide dem ud af institutionen, er de nu ikke længere kongelige.

Fra søndag den 1. januar 2023 bærer prins Joachims børn ikke længere titlerne prinser og prinsesse, men har fra den dag har de måtte nøjes med at kalde sig for grever og grevinde af Monpezat.

Dermed har dronning Margrethe ikke kun degraderet dem fra at være kongelige, hun har også forsynet dem med en yderst tvivlsom titel.

Prins Felix, prinsesse Marie, prins Joachim, prinsesse Athena, prins Henrik og prins Nikolai
Fra 1. januar er prins Joachims børn, Felix, Athena, Henrik og Nikolai ikke længere officielle medlemmer af kongehuset.
 Foto: Kasper Wenstrup

Pyntetitler

For greve og grevinde af Monpezat, som er de titler, Nikolai, Felix, Henrik, 13, og Athena, 10, fremover vil bære, er udelukkende pyntetitler, der på ingen måde anerkendes i det Frankrig, hvor grevskabet formodes at skulle befinde sig.

Som SE og HØR tidligere har beskrevet, har prins Henriks familie i to omgange forsøgt at blive til et grevskab, men fik begge gange afslag, og i Frankrig er adelen for længst afskaffet, så de nye titler svarer til, at en borger på Frederiksberg uden myndighedernes accept beslutter sig for at kalde sig for greve af bydelen.

Joachim skal stå ret

Det er dog ikke kun med de tomme tønder, som titlerne er, at dronning Margrethe ydmyger prins Joachims del af familien, som hun på intet tidspunkt har været i kontakt med siden beslutningen om at sparke dem ud af kongehuset.

Da hun 1. januar slog dørene op til den årlige nytårskur for regeringen, var Joachim og Marie blevet kommanderet hjem for at være med til festen på Amalienborg.

Så den selv samme dag, hvor deres børn formelt ikke længere var en del af kongehuset, skulle han og prinsesse Marie stille op til gode miner til slet spil.

Prins Joachim er kommet alene, da Prinsesse Marie er hjemme med parrets syge søn, Henrik. Da Joachim ankom, råbte de fremmødte af ham som hyldest, og prinsen kvitterede med at vinke.
Prins Joachim er kommet alene, da Prinsesse Marie er hjemme med parrets syge søn, Henrik. Da Joachim ankom, råbte de fremmødte af ham som hyldest, og prinsen kvitterede med at vinke.
 Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Joachim har tidligere i harske vendinger kritiseret sin mors beslutning.

Jeg kan sige, at mine børn er kede af det. Mine børn ved ikke, hvilket ben de skal stå på. Hvad de skal tro. Hvorfor skal deres identitet fjernes? Hvorfor skal de straffes på den måde?, spurgte han.

Dronningen står fast

Selv om Margrethe på intet tidspunkt har rakt ud til de fire børnebørn, der er berørt af beslutningen, måtte hun forsvare sig, da pressen efterfølgende gik i kødet på hende.

Grev Nikolai, grev Felix, dronning Margrethe, prinsesse Marie, komtesse Athena, prins Joachim og grev Henrik
Skulle Margrethe en dag invitere sine fire børnebørn hjem – som hun dog ikke har for vane – vil stemningen formentlig ikke være så god, som den var her til prinsesse Isabellas konfirmation.
 Foto: Hanne Juul

Her var det tydeligt, at hun ikke havde taget sine fire børnebørn med på råd om, hvad de gerne ville.

Hele min familie og jeg er selvfølgelig meget kede af det. Vi er, som mine forældre også har udtalt, i chok over denne her beslutning og over, hvor hurtigt det i virkeligheden er gået, sagde Nikolai således.

Mor har rigtig titel

Med beslutningen udløste Margrethe en historisk stor krise i familien, der nu er splittet i to halvdele, og hvor hun uden tvivl har allieret sig med kronprinsfamilien.

Til gengæld kan Joachims børn nu “glæde” sig over, at de er medlemmer af et grevskab, der kun eksisterer i hovedet på det danske kongehus.

Grev Nikolai, grevinde Alexandra og grev Felix
Deres mor fik et dansk grevskab, da hun ikke længere var kongelig. 58-årige Alexandras sønner må nøjes med et fransk luftkastel.
 Foto: Lars H. Laursen

Så mens grevinde Alexandra trods alt blev spist af med et dansk grevskab, som Margrethe opfandt til lejligheden, så er hendes to sønner nu grever ud af luften.

Da året gik på hæld ved midnatstid den 31. december, blev deres gyldne karet transformeret til et græskar og deres kongelige eventyr sluttede.

Sponsoreret indhold