Kongelige15. oktober 2022

Rammer også Christiansborg: Royal strid skaber kaos

Grevetitlerne, som dronning Margrethe flittigt har delt ud af, bliver i Frankrig betragtet som varm luft
Prins Felix, prinsesse Marie, prins Joachim, prinsesse Athena, prins Henrik og prins Nikolai
Prinsesse Marie og prins Joachim får lov at beholde deres kongelige titler, mens deres børn må snart nøjes med titler, som i Frankrig ikke tages alvorligt.
 Foto: Kasper Wenstrup

Det gjorde stort indtryk på de fleste danskere, da daværende kronprinsesse Margrethe i 1966 kunne afsløre, at hendes tilkommende var fransk greve.

Fra 1. januar er titlerne som greve og komtesse af Monpezat de eneste titler, som prins Joachims børn må benytte, da deres farmor fjerner deres prinse- og prinsessetitler.

Men ifølge det anerkendte historiske opslagsværk Dictionnaire de la Noblesse, der er en oversigt over de fornemmeste adelsfamilier i Frankrig, er familien Monpezats grevetitler blot varm luft.

Prins Joachim
En konfirmationsklar prins Joachim med sin forældre, sin mormor Ingrid og sine franske Laborde de Monpezat-bedsteforældre.
 Foto: Aller Media DK

Ikke adelige

Prins Henriks velstillede forfædre fik i 1600-tallet skøde på nogle landbrug i Sydvestfrankrig. Ejendommene blev betragtet som herregårde, og familien, som også fik eget våbenskjold, søgte to gange i starten af 1700-tallet om at blive godkendt som adelige – og begge gange fik de afslag.

Det afholdt dog ikke medlemmer af slægten fra alligevel at benytte grevetitlen, selv om det på den tid førte til fordømmelse, hvis man benyttede “falske” titler.

Monpezat
Fint skal det være. Flere af gravstenene på Laborde de Monpezat-familiens gravsted i Frankrig er udsmykket med gyldne grevekroner.
 Foto: Aller Media DK

Efter den franske revolution blev adelens privilegier fjernet, og grevskabet Laborde de Monpezat rangerede i praksis på lige fod med alle andre.

Fuptitler

Derfor er det udenfor Amalienborgs mure fløjtende ligegyldigt, om man er marquis, hertug, komtesse, baron eller greve.

Kronprins Frederik, prins Vincent, prins Christian, dronning Margrethe, prinsesse Isabella, kronprinsesse Mary og prinsesse Josephine
Hip hip hurra. Margrethe har med rund hånd delt franske grevetitler ud til børn og børnebørn.
 Foto: Hanne Juul

At være greve af Monpezat er udelukkende en pyntetitel – og i Frankrig betragter historikere ikke personer med titlen som hverken ægte adelige eller rigtige grever.

Men Nikolai, Felix, Henrik og Athena har fortsat en farmor, som er dronning – og som bestemmer.

Sponsoreret indhold