Endelig viser Margrethe følelser: Rørt til tårer

Dronning Margethe, 79, får tårer i øjnene, når hun fortæller om sin far.

Dronning Margethe, 79, får tårer i øjnene, når hun fortæller om sin far.

(Foto: DR)

Dronning Margrethe er kendt som Danmarks landsmoder, der altid udviser en nærmest stoisk ro selv midt i store, personlige kriser. Men i 2020 kommer danskerne til at se en helt ny side af majestæten: en følsom side.

Det sker, når DR den 1. januar blænder op for den meget ventede serie om dronningens far, Frederik den 9. Serien, der er en dramatisering af kongens liv i årene fra 1912 til 1972, består både af historiske genfortællinger indspillet med skuespillere, og af interviews, blandt andet med Margrethe.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er tilrettelæggeren, Dorthe Gad Thuemoes, der har fået det rørende interview med Margrethe.

Det er tilrettelæggeren, Dorthe Gad Thuemoes, der har fået det rørende interview med Margrethe. (Foto: Birger Storm)

– Det handler jo om dronningens far, og når man går så tæt på, er det vigtigt, at man har en respekt. Det er sårbart, og jeg har overvejet, hvor tæt kan jeg gå?

– Det øjeblik, hvor jeg oplever, dronningen bliver rørt, er det øjeblik, hvor hun fortæller om den lille hestesko – sådan en lille broche, hun har på – som hun har fået af sin far, da det bliver besluttet, at hun er Danmarks næste regent. Den tager hun også på, da han er død, og hun skal udråbes som dronning. Når hun fortæller den historie, kan man mærke, at det betyder noget, fortæller kvinden bag programmerne, Dorthe Gad Thuemoes.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Sådan så Margrethe ud, da kong Frederik døde.

Sådan så Margrethe ud, da kong Frederik døde. (Foto: Aller Media)

Nært forhold

Hun har interviewet Margrethe fire gange. Blandt andet har Dorthe mødt dronningen på kongeskibet Dannebrog, og efter noget tid begyndte Daisy at åbne sig som aldrig før.

– Jeg kender jo ikke dronningen, jeg har aldrig interviewet hende før, så jeg kender hende jo kun som sådan et meget professionelt menneske. Men man kan bare sige, at det der far-datter-forhold er bare noget særligt. Det tror jeg – især når man bliver ældre – er noget, man ser tilbage på, og det fylder og betyder mere. Det er meget fint at opleve.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Danmarks daværende regent kong Frederik og kronprinsesse Margrethe, da kronprins Frederik blev født.

Danmarks daværende regent kong Frederik og kronprinsesse Margrethe, da kronprins Frederik blev født. (Foto: Aller Media)

– Nu er der heller ikke nogen tvivl om, at dronningen altid har fortalt om, at hendes forhold til faderen betød meget. De havde en meget, meget tæt relation. Han er jo den eneste i det her land, der har det job, og hun er den eneste i det land, der skal have det job. Der er ikke andre, der kan sætte sig ind i den skæbne eller fremtid – andet end faderen. Det kan være, at det styrker båndet, siger hun.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Skuespilleren Sidsel Siem Koch, 33, spiller den unge dronning Ingrid.

Skuespilleren Sidsel Siem Koch, 33, spiller den unge dronning Ingrid. (Foto: DR)

Yderst sjældent

Dronningen viser stort set aldrig store følelser i offentligheden. Hun bliver sjældent vred eller ked af det. Da prins Henrik døde i februar 2018, var mange danskere forbløffede over, at Margrethe storsmilede konstant. Derfor er det også overraskende at se, at dronningens far tydeligvis bringer hende dybt i følelsernes vold.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Dronning Margrethe holdt facaden, da prins Henrik døde i 2018.

Dronning Margrethe holdt facaden, da prins Henrik døde i 2018. (Foto: Hanne Juul)

– Det var meget naturligt, og jeg tænkte ikke så meget over det, da jeg sad der. Det var mere, da jeg kom hjem og så det, at jeg tænkte: Gud, der er virkelig noget på spil her.

– Men dronningen er jo god til så at tale videre. Hun er ikke bange for at snakke, og hun er sjov. Hun bruger sjove ord og vendinger. Der, hvor hun brillerer mest, er, når hun fortæller de morsomme historier, fortæller Thuemoes.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

”Herrens veje”-skuespilleren, Mathias Flint, 36, portrætterer Frederik den 9. som ung.

”Herrens veje”-skuespilleren, Mathias Flint, 36, portrætterer Frederik den 9. som ung. (Foto: DR)

Følelser

Tv-serien kører også i et fortællende spor, hvor skuespillere tager rollerne som kong Frederik og dronning Margrethe. For skuespilleren Mathias Flint, der spiller Frederik som ung, var det ikke det historiske, men netop følelserne, der var spændende at sætte sig ind i.

– Det spændende er jo, hvordan man som menneske reagerer, når ens far ikke giver en lov til at synes noget. Eller hvordan man reagerer, når konflikter rammer, siger han til SE og HØR.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close