Kongelige29. september 2022

Efter bombe fra kongehuset: Var det her i virkeligheden det allerførste tegn?

Kongehusekspert Søren Jakobsen mener, at et helt særligt foto af prins Nikolai muligvis var det første tegn til offentligheden om, at der var store ændringer på vej fra kongehuset
Prins Joachim med familien
Der er ingen tvivl om, at prins Joachim er i chok over sin mors udmelding. Men måske den kommende forandring allerede så småt gik i gang i sommer.
 Foto: Hanne Juul

Gårsdagens udmelding fra kongehuset om, at prins Joachims børn, prinserne Nikolai, Felix og Henrik samt prinsesse Athena, ved årsskiftet mister deres prinse-og prinsessetitler og i stedet skal bære titlerne som grever og komtesse af Monpezat, har sendt chokbølger gennem det ganske land.

Prins Joachim har i dag reageret på den voldsomme melding og fortæller til B.T., at han og familien blot fik fem dages varsel. Noget, der således ikke helt stemmer overens med onsdagens melding fra kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, der forklarede, at prins Joachim allerede den 5. maj fik beskeden, at hans efterkommere ville miste deres titler.

Det første officielle tegn?

Men chokmeldingen, som således i månedsvis har været på tegnebrættet, og desuden påvirker halvdelen af dronning Margrethes børnebørn, blev muligvis så småt eksekveret i slutningen af juli, da prins Nikolai rundede sine 23 somre.

Normalt er det kutyme, at medlemmer af den royale familie får taget officielle billeder, tidligere af fotograf Steen Brogaard, men den 28. august var det således private billeder af fødselaren, der blev delt med offentligheden.

I baggrunden på fødselsdagsbillederne kan man ane den pool, man kan finde på toppen af Nimb Hotel med Tivoli i baggrunden. Og fotografierne var, stik imod traditionen, taget af henholdsvis prinsesse Marie og prinsesse Athena.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kongehusekspert Søren Jakobsen vil ikke afvise, at de private fødselsdagsbilleder af prins Nikolai muligvis var det første officielle tegn på, at dronningen ønsker at “skabe rammerne for, at de fire børnebørn i langt højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til Kongehuset som institution indebærer”, som det onsdag lød i pressemeddelelsen:

– Det kan godt være, siger Søren Jakobsen til SE og HØR og understreger, at der med årene har været flere små tegn på et kongehus i forandring – og at det hele måske i virkeligheden begyndte, da prins Joachim i 2014 solgte Schackenborg Slot.

Blot to år senere slog dronning Margrethe fast, at kun ét af hendes børnebørn, Danmarks fremtidige konge, prins Christian, kommer til at modtage apanage. Og derfor er næste skridt, som således fratager prins Joachims børn deres titler, helt naturligt, forklarer Søren Jakobsen.

Sponsoreret indhold