Kongelige28. september 2022

Chokudmelding i kongehuset: Her er dronning Margrethes egen forklaring

Dronning Margrethe har taget en opsigtsvækkende beslutning, hvor prins Joachims børn mister deres prinsesse- og prinsetitler fra næste år
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Kongehuset er landet i en reel og alvorlig krise, mener Niels Pinborg, der er chefredaktør på SE og HØR.
 Video: Aller Media

Det har sendt chokbølger gennem Danmark, at alle prins Joachims børn nu får frataget deres titler.

Helt præcist vil prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena ikke længere bære titlerne prinser og prinsesse fra den 1. januar 2023.

Det er dronning Margrethe, der har taget den opsigtsvækkende beslutning, oplyste kongehuset i sin pressemeddelelse, der blev udsendt onsdag først på eftermiddagen.

– Hendes Majestæt Dronningen ønsker med sin beslutning at skabe rammerne for, at de fire børnebørn i langt højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til Kongehuset som institution indebærer, lyder dronning Margrethes forklaring i pressemeddelelsen.

Fra nytår er det slut for prins Joachims børn at kalde sig prinser og prinsesser. 
Fra nytår er det slut for prins Joachims børn at kalde sig prinser og prinsesser.
 Foto: Hanne Juul

Det er dog ikke alle, der mener, at det er hele årsagen til det opsigtsvækkende valg.

– Det er højest overraskende, fordi der ikke er præcedens for, hvis man kigger på de forskellige europæiske kongehuse, at man ligefrem fratager kongelige deres titler, medmindre man har gjort et eller andet eller har giftet sig borgerligt, siger kongehusekspert Jakob Steen Olsen til SE og HØR og uddyber:

– Det er en usædvanlig koldblodig beslutning af dronningen, men jeg forstår godt, hvorfor hun har truffet den.

Her forklarer den 55-årige forfatter, at beslutningen om at fratage prins Joachims børn titlerne som prinser og prinsesse falder i tråd med den stil, regenten har lagt fra dagen. Blandt andet med ændringen af apanage.

– Hun trimmer træet for, at det kan vokse stærkt. Underforstået at dem, som laver noget og bliver betalt for det, kan få titler. De andre skaber bare forvirring. Derfor træffer man den her drastiske beslutning, fortæller Jakob Steen Olsen til SE og HØR.

Kort efter nyheden blev kendt onsdag, meddelte grevinde Alexandra, prins Joachim og prinsesse Marie i en samlet besked, at de er uforstående:

– Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem, siger presserådgiver Helle von Wildenrath Løvgreen på vegne af familien.

Sponsoreret indhold