
Dieselsky over Dannebrog: Nu erkender kong Frederik klimadilemma
Klar til sommerens togt
LÆS OGSÅ: Kong Frederik brændte formue af
Midt i en tid, hvor danskerne opfordres til at tage cyklen og droppe kødet for klimaets skyld, sætter kongeparret endnu engang kurs mod danske havne i deres ikoniske – og osende – yacht, Dannebrog.
Men denne gang er det med en erkendelse i bagagen.
For ganske overraskende rykker den kongelige pressetjeneste nu ud med en klar erkendelse på vegne af kong Frederik:
"Kongehuset er bevidst om det dilemma, der er forbundet med, at Dannebrog er drevet af almindeligt brændstof," lyder det i en skriftlig udtalelse fra kommunikationschef Nina Munch-Perrin til DR.
Men hun understreger, at "kongeskibet er meget efterspurgt". Og det betyder også, at kong Frederik trods erkendelsen holder fast i traditionen.
Den kommende sommertur bringer derfor Frederik og Mary til Frederikshavn, Læsø og Samsø – og dieselmotoren kommer til at brumme hele vejen.
Nye tal, som SE og HØR tidligere i dag afdækkede, viser ellers, at skibet i 2024 brændte sig igennem 284 kubikmeter diesel – svarende til omkring 283.000 liter.
Og det gør ondt på både klimaregnskabet og statskassen.
Dieselregningen alene lød sidste år på over 2,2 millioner kroner, mens de samlede udgifter til skibets drift rundede hele 49,3 millioner.
Men det er ikke kun pengene, der forsvinder i røgen fra den 43 år gamle motor. Kongeskibet udleder årligt omkring 675 tons CO₂ – et tal, der gør Dannebrog til en flydende miljøsynder.
Til sammenligning udleder en almindelig dansker cirka 17 tons om året.
Dieselmotoren fra 1981 mangler det, nutidens motorer har som standard: partikelfilter.
Det betyder, at skibet ikke bare sender CO₂ i luften, men også store mængder sundhedsskadelige partikler, som forurener luften og truer folkesundheden.
Partiklerne kan desuden lægge sig som sort støv på Grønlands indlandsis, hvor de forstærker solens varme og får isen til at smelte hurtigere – en kendt og frygtet klimabieffekt.
Og det er ikke småting. Ifølge eksperter kan partiklerne være med til at accelerere den allerede kritiske afsmeltning i Arktis.

En beskidt arvegave
Dannebrog er en arvegave, som har tjent kongehuset siden 1932. Men med sit 100-års jubilæum i sigte, står yachten som et symbol på en tid, hvor brændstof var billigt, og klimaet ikke var en del af ligningen. I dag er virkeligheden en anden.
Forsvaret har dog sat gang i en undersøgelse af alternative brændstoffer til skibet. Om det ender med konkrete forandringer – og hvornår – er der endnu intet svar på.
I mellemtiden kan danskerne se frem til endnu en sæson, hvor Dannebrogs elegante silhuet pryder horisonten – og trækker en sort sky efter sig.