Kongelige11. november 2018

Daisys nye have: Kostbare kålhoveder

De 22 mio. kr., som dronning Margrethes nye urtehave på Gråsten Slot koster, betales af skatteyderne – og dronningens venner.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning_margrethe_11.jpg
 (Foto: Aller Media)

SuperBrugsen i Gråsten sælger både danske kartofler, sprød salat og velsmagende krydderurter.

Men at trille rundt med en indkøbsvogn inden aftensmaden har aldrig for alvor appelleret til dronningen.

Nu er der dog hjælp på vej.

En ny kongelig køkkenhave på hele 900 kvadratmeter og et tilhørende væksthus er så småt ved at blive til virkelighed på Gråsten Slot, hvor dronningen hvert år tilbringer to-tre uger af sin sommerferie.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/graasten_slot_2.jpg
 (Foto: Aller Media)

Køkkenhaven udvides, så den kommer til at sprede sig over 900 kvadratmeter. (Foto: Aller Media)

Projektet med at skaffe Daisy frisk kål, persille og nyopgravede kartofler koster 22 millioner kr.

Heraf betaler staten 5,3 millioner kr., og Sønderborg Kommune 1,6 millioner kr.

Største bidragyder er familien bag Danfoss-termostaterne: Bitten og Mads Clausens Fond smider 7,7 millioner kr. i projektet, og Fabrikant Mads Clausens Fond betaler 900.000 kr.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/graasten_slot_0.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Gråsten Slot er dronningens residens to-tre uger om året. (Foto: Thomas Laursen)

Joachims hjælper

Den sønderjyske BHJ-Fonden, Sydbank Fonden, Louis Hansens Fond og Michael Jebsen Fonden skaffer resten af de 22 millioner kr.

Michael Jebsen, hvis fond bidrager med 100.000 kr., er hofjægermester og manden, som i flere omgange har holdt hånden under prins Joachim – Jebsen ejer i dag 94 procent af Schackenborg Slotskro, mens prinsen ejer resten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_og_michael_jebsen.jpg
 (Foto: Aller Media)

Milliardæren Michael Jebsen – her med i dag 46-årige kronprinsesse Mary – lagde 100.000 kr. i indsamlingsbøssen, da udbygningen af den kongelige køkkenhave skulle finansieres. (Foto: Aller Media)

Danfoss-milliardær og kammerherre Jørgen Mads Clausen er ikke direkte involveret i de to Clausen-fonde, som har bevilliget 8,6 millioner kr. til haveanlægget, men han er kendt som en begejstret tilhænger af kongehuset, som han generøst låner Danfoss-koncernens private jetfly ud til, når prinser og prinsesser skal i luften – f.eks. foregik prins Henriks sidste flyrejse fra Egypten til Danmark i et Danfoss-fly til 350 millioner kr.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/joergen_mads_clausen.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

70-årige Jørgen Mads Clausen nikkede ja, da to af familiens fonde blev bedt om at skyde millioner i køkkenhaven. (Foto: Claus Poulsen)

Klar i 2020

Køkkenhaven på Gråsten Slot suppleres som nævnt med et væksthus.

Desuden bygges en lokalitet til gartnerne, og den nuværende gartnerbygning bliver fremover butik og café.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_margrethe_2_3.jpg
 (Foto: Aller Media)

Farmor skal nok lære syvårige Vincent, 11-årige Isabella og 13-årige Christian at sætte pris på havens frugter. (Foto: Aller Media)

Det hele forventes at stå klar i 2020, og almindelige borgere er velkomne til at kigge ind – i hvert fald i de mange uger, hvor dronningen ikke bor på slottet.

Ved at åbne portene til Gråsten Slot en tand mere end tidligere, satser Sønderborg Kommune på, at endnu flere turister får lyst til at køre forbi området.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_christian_0.jpg
 (Foto: René Schütze)

Så sent som i sommer opdagede 13-årige prins Christian, at to personer var trængt ind på slottets område for at plukke kirsebær. Dengang endte det med en politianmeldelse, men fra 2020 får offentligheden adgang på lovlig vis. (Foto: René Schütze)

Den kongelige køkkenhave får også et andet formål, idet personer tilknyttet det socialpsykiatriske beskæftigelsestilbud Væksthuset sammen med slottets gartnere blandt meget andet skal sørge for, at der vandes og gødskes til tiden.

På Fredensborg Slot har dronningen også en køkkenhave og et enormt orangeri, der kan få mundvandet til at løbe på enhver vegetar.

Læs meget mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold