Kendte 20. december 2021

Sofie Linde raser over forskruet kropsideal: Tynd og ulykkelig

Roserne væltede ned over “X Factor”-værten – men i virkeligheden havde hun det værre end nogensinde
(Foto: Kaspar Wenstrup)

Ej, hvor ser du godt ud. Ih, hvor har du tabt dig. Hvordan har du båret dig ad med det?”

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

For halvandet år siden pegede nålen på Sofie Lindes badevægt længere mod venstre, end den havde gjort et stykke tid.

Vægttabet gik ikke ubemærket hen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Mental sundhed kommer før alt andet, hvis man spørger Sofie Linde, 32.
Og det er ikke sundt at gå og spekulere over vægt og udseende i så høj grad, som vi (som samfund, red.) gør i øjeblikket, mener hun. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Hver gang Linde postede et billede på Instagram, honorerede hendes følgere med flotte og anerkendende roser af den slags, man normalt gerne vil høre flere af.

Men det havde den stik modsatte effekt – og allerede dengang gik den 32-årige “X Factor”-frontkvinde i rette med skønhedsidealet og delte sine tanker om sin krop og sin yoyovægt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Peter Grosen)

Garderoben og Sofies smag gør hende til det mest festlige indslag, siden farvefjernsynet blev opfundet. (Foto: Peter Grosen)

– Jeg ved godt, at alle beskeder og kommentarer er serveret og sendt af sted med gode hensigter og i kærlig mening. Alligevel bliver jeg lidt trist, når jeg læser dem.

For er vi virkelig stadig der? Dér, hvor vi stadig synes, at det er flot og flottest, hvis man har tabt sig? Og dér, hvor vi kommenterer på hinandens kroppe og vægt?

Slank af stress

Min krop, som nu har fulgt mig i 30 år, har som voksen vejet både 50 kg og over 100 kg. Min vægt afhænger af, hvor jeg er i mit liv, og hvilken livsfase jeg befinder mig i, skrev hun dengang og opfordrede til ikke at fokusere så meget på udseende.

I denne uges Alt for damerne ser Sofie tilbage og fortæller om årsagen til vægttabet.

– Det, der skete, var, at jeg fik stress, og i den forbindelse tabte jeg mig rigtig meget.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas Laursen)

I Sofies optik er det ikke vægten, der dikterer, om man er flot.
– Det flotteste er at gå med rank ryg, tale pænt til andre og sig selv og gøre det så godt, man kan, i alle livets henseender. (Foto: Thomas Laursen)

Her oplevede jeg, hvordan jeg fik sindssygt mange forespørgsler, som: ”Hvordan har du tabt dig?”, ”hvad er der sket?”, ”hvad har du gjort?” – og jeg blev bare så ked af det.

For jeg havde jo selv kæmpet med negative tanker om min krop, og lige pludselig stod det sort på hvidt, hvor meget det fylder for så mange.

Det var svært, for reaktionerne kom jo fra et godt sted, men jeg havde det faktisk dårligere, end jeg nogen sinde havde haft det, og så blev jeg rost for, hvordan jeg så ud. Det var sådan et underligt mismatch, siger hun til ugebladet.

I Instagram-opslaget fra foråret 2020 delagtiggjorde Linde desuden sine følgere i en drøm.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas Laursen)

– Jeg klæder mig ikke på for at se tynd ud, jeg klæder mig på for at ligne en fucking fest, slår den spraglede tv-vært fast i Alt for damerne. (Foto: Thomas Laursen)

– Jeg drømmer sådan om, at vi sammen arbejder henimod, at det er en “ikke-ting”, hvordan vores – og andres – kroppe tager sig ud. Jeg ved, at det er lettere sagt end gjort. For det ligger så dybt forankret i os.

Men lad os prøve. Lad os fokusere på mennesket, tøjet, omgivelserne og ikke kroppen. Det er små detaljer, men jeg tror på, at hvis vi tager vægten og kroppen ud af ligningen, når vi kommenterer hinanden, så vil det gøre en stor forskel for, hvordan vi ser på os selv, lød det sidste forår.

Blæser til kamp

Som bekendt går Sofie gerne forrest, når der er noget, hun gerne vil ændre på.

Da Linde blev ambassadør for Matas, lancerede hun konceptet “Tæt Talks”, hvor hun tager samfundsrelevante emner op til diskussion – og det første emne var kroppen, og hvordan vi ændrer vores indstilling til krop og vægt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas Laursen)

– Mit forhold til min krop har svinget meget gennem årerne, men her de seneste år har jeg lært at holde af den.
Præcis som den er, og med den yoyovægt, der følger med den, siger Linde, som modigt hev op i kjolen og viste babybulen frem under Zulu Comedy Galla 2020. (Foto: Thomas Laursen)

Her kommer den farverige tv-vært blandt andet ind på, at hun selv kæmpede med sit selvbillede efter at have født datteren Trine.

Da jeg var gravid med min første datter, tog jeg nogle og 40 kilo på. Det var første gang, jeg oplevede, at jeg ikke kunne lide mit udseende, indleder Linde.

Samtidig fandt den sprudlende skærmdarling ud af, hvor svært det er at kontrollere sine tanker.

Vendepunktet kom, da hun stod i prøverummet og kæmpede for at lukke de bukser, hun prøvede.

– Hold kæft, hvor er jeg grim. Hold kæft, hvor er det bare noget pisselort. Og så siger min mor: “Sådan der skal du faktisk ikke snakke til min datter”, gengiver Linde.

– Og det var noget, der satte sig i mig. For hvorfor tillod jeg mig selv at tale sådan til mig? Jeg ville jo aldrig tale sådan til andre, reflekterer Linde i sin første “Tæt Talk” på matas.dk.

Sponsoreret indhold