Kendte 23. juni 2019

Socialdemokratiets Mette Frederiksen: Jeg er først og fremmest mor

Mette Frederiksen laver boller i karry, vasker tøj og går til forældremøde – og sådan forbliver det, hvis hun udnævnes til statsminister.
(Foto: Peter Grosen)

Håret var kort og strittende, da Mette Frederiksen som bare 24-årig i 2001 blev valgt ind i Folketinget.

18 år, to børn og utallige politiske mærkesager senere kandiderer hun nu til at blive Danmarks 2. kvindelige statsminister.

Den 41-årige nordjyde stod midt i en hektisk valgkamp forud for folketingsvalget den 5. juni, men havde alligevel tid til en snak med SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Peter Grosen)

Midt i en hektisk valgkamp gav Socialdemokatiets formand sig tid til en snak med SE og HØR. (Foto: Peter Grosen)

For hvem er Mette Frederiksen, når hun ikke indtager sit kontor, hvis vægge bliver prydet af politiske koryfæer som Poul Nyrup og Jens Otto Krag?

– Mine er børn blevet store, og det er rigtig godt. Der er meget forskel på at have små og store børn, når man er i valgkamp.

Jeg kan huske et skønt billede, min mor tog – det var nok under valget i 2007, og min dreng er født i 2006 – hvor han står og kysser mig på skærmen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Det er et meget sødt billede, og jeg får et ordentligt smækkys, men det er jo på skærmen, lyder det med et bredt smil fra Mette.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Mette er mor til Ida Feline og Magne. – Jeg elskede at have små børn – jeg har stadig svært ved at gå forbi en baby – men det er fantastisk at have store unger. Her med Bos datter Mathilde. (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Så det er noget helt andet at have store børn. Vi forsøger at finde nogle lommer undervejs, og det er faktisk lykkedes, hvor vi spiser sammen og går en tur i skoven. Men selve valgkampen er altså over stok og sten, forklarer Socialdemokratiets formand, som overtog den krævende post efter Helle Thorning-Schmidt i 2015.

– Heldigvis er jeg først og fremmest bare mor i mine børns øjne.

Det er fedt i forhold til deres venner, for de siger jo aldrig:

”Hej, Mette Frederiksen”. Jeg er jo bare mine børns mor.

Statsminister in spe?

Danskerne valgte Mette Frederiksen, som den de gerne ville se på statsministerposten. I dag er den nye regering endnu ikke på plads, der er nemlig stadig forhandlinger i gang. 

Sikkert og vist er det dog, at nordjyden er parat til opgaven.

– Selvfølgelig er den mulighed noget, vi har snakket om derhjemme. Det bliver man jo nødt til som familie.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Peter Grosen)

– Jeg kommer ud af en meget socialdemokratisk familie, men det med at blive politiker kom først, da jeg blev ældre. (Foto: Peter Grosen)

– Jeg synes egentlig, at alle omkring mig tager det meget stille og roligt. Jeg håber, og tror også på, at når jeg er hjemme, er jeg til stede.

Jeg kan godt lide at gøre rent, bage og lave mad. Og så holder jeg af at passe mine planter.

Fem favoritter

Band: Beatles

Serie: ”Orange is the New Black”

Politiker: Ove Dalsgaard (tidl. borgmester i Ballerup)

Mad: Rugbrød med ost

Ferie: Danmark om sommeren – Møn og Nordjylland

– Når jeg er hjemme, lever jeg et ret normalt liv. Jeg køber ind, tager til forældremøder, vasker tøj og tømmer kattebakken. Det, som alle andre kvinder og mænd på min alder gør, afslører Mette, der har børnene Ida Feline og Magne med eksmanden Erik Harr.

– Selvfølgelig er der ting, der forandrer sig, hvis jeg bliver statsminister, men jeg kommer stadig til at stå foran komfuret og lave boller i karry. Og det skal der ikke ændres ved.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Ritzau Scanpix)

En meget ung Mette i selskab med Kristian Madsen og Helle Thorning-Schmidt. (Foto: Ritzau Scanpix)

Bryllup i sigte

Da snakken falder på Mettes kærlighedsliv, lyser hun op i et smil. Mildt sagt.

Siden 2014 har hun dannet par med fotografen Bo Tengberg, og for snart to år siden blev parret forlovet.

– Vi er forlovet, og vi skal giftes. Men tidspunktet for valget blev trukket og trukket.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Privat)

– Bo er filmfotograf, og vi er gode til at finde en balance. Han laver TV og film og er derfor tit væk på optagelser i flere uger. Det kræver koordinering, men det går overraskende godt, fortæller Frederiksen om sin kommende mand. (Foto: Privat)

– Det værst tænkelige omkring vores bryllup ville jo være, hvis det lå midt i en valgkamp. Jeg vil være til stede og nyde det, fastslår politikeren.

Bo har ligesom Mette bragt børn ind i forholdet, men de to formår at få familien til at fungere.

– Vi har bragt vores familier sammen, så vi har fire teenagere derhjemme lige nu. Det minder en gang imellem om en Roskilde Festival, siger socialdemokraten, før hun skal videre til næste dagsorden i den tætpakkede kalender.

Sponsoreret indhold