Sexismedebatten fortsætter: Statsminister Mette Frederiksen blander sig

Danmarks statsminister kan som kvinde tilsyneladende ikke ignorere det måske mest brandvarme emne i den offentlige debat lige nu. 

I hvert fald har hun nu givet sit besyv med i en omfattende debat om sexisme, som har stået på siden Sofie Linde som bekendt fortalte om en episode ved en julefrokost på sin daværende mediearbejdsplads for 12 år siden. 

Og ophavskvinden til det første spadestik i diskussionen bliver da også nævnt i Mette Frederiksens lange tekst på Instagram. 

"Jeg bakker op," starter hun med at bekendtgøre, før hun længere nede fortsætter: 

"Jeg bakker op om alle de kvinder, der nu siger fra. De mænd, der giver deres støtte. Jeg bakker op om jer, der står frem og fortæller om egne oplevelser. Jer, der har haft de samme oplevelser, og som ikke ønsker at fortælle om dem. Sofie der går op på den store scene. Jer, der skriver under. Jer, der nikker i det stille. Jeg bakker op."

Mette Frederiksen, 42, melder sig ind i debatten lige i slipstrømmen af hendes foregangskvinde, Helle Thorning-Schmidt, der for mindre en et døgn siden tog bladet fra munden om samme emne

Eks-statsministeren fortalte for eksempel, hvordan hun i en række tilfælde som leder var blevet beskyldt for at "overreagere", hvis hun havde taget en sag om krænkelse eller chikane videre. 

Mette Frederiksen opfordrer i sit oplsag, ledsaget af et af hendes karakteristiske selfies, til en kulturændring.  

View this post on Instagram

Jeg bakker op! Det er vel egentlig ret enkelt. Sexchikane er forkert. Udtryk for en kultur mange af os ønsker endeligt at forkaste. Uforeneligt med det samfund, vi ønsker at være. Jeg bakker op om alle de kvinder, der nu siger fra. De mænd, der giver deres støtte. Jeg bakker op om jer, der står frem og fortæller om egne oplevelser. Jer, der har haft de samme oplevelser, og som ikke ønsker at fortælle om dem. Sofie der går op på den store scene. Jer, der skriver under. Jer, der nikker i det stille. Jeg bakker op. Det gør jeg, fordi sexchikane er magtmisbrug. Fordi det reproducerer gamle magtstrukturer, og fordi det grundlæggende bare er forkert – uanset om det er i mediebranchen eller på en hvilken som helst anden arbejdsplads. Så derfor; skab arbejdspladser og organisationer, hvor der er ligeværdige relationer mellem mennesker. Og tag et opgør med alt det modsatte. Når alt kommer til alt, starter og slutter det med en kulturændring hos den person, der ikke selv kan finde ud af grænsen. Herefter kommer ledelsesansvaret. Og til sidst må den kvinde eller mand, der oplever overgrebet sige fra. Men det må være i den rækkefølge. God mandag og pas godt på hinanden.

A post shared by Mette Frederiksen (@mette) on

"Og tag et opgør med alt det modsatte. Når alt kommer til alt, starter og slutter det med en kulturændring hos den person, der ikke selv kan finde ud af grænsen. Herefter kommer ledelsesansvaret. Og til sidst må den kvinde eller mand, der oplever overgrebet sige fra. Men det må være i den rækkefølge," skriver hun. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close