Kendte6. november 2021

Seje Sæþór fra ”Bagedysten”: Lava og lagkage

Det islandskfødte tattoo-hug sprang først offentligt ud, da han mødte danse­stjernen Thomas Evers. Nu funkler han selv på skærmen
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Han er ikke et helt ubeskrevet blad i de kulørte spalter.

For 29-årige Sæþór Kristíansson er vant til at betræde de røde løbere med sin kæreste, “Vild med dans”-stjernen Thomas Evers Poulsen, 43.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/saethor_1.jpg
 (Foto: Gregers Overvad)

Det er først rigtigt gået op for Sæþór Kristínsson, 29, at han er dygtig til det med kager, efter han har været med i “Den store bagedyst”. (Foto: Gregers Overvad)

Men hvor han før har kunnet gemme sig lidt bag ved kendisveteranen, er spotlyset nu også rettet mod ham.

– Det har været meget overvældende. Også at der har været SÅ meget opmærksomhed, men det har været sjovt, indtil videre, siger Sæþór til SE og HØR og griner.

Hans første oplevelse med de kulørte blade var, da han stod frem som Thomas Evers Poulsens kæreste – ikke så længe efter han var sprunget ud for sin familie og nære venner.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/saethor_4_0.jpg
 (Foto: Lars H. Laursen)

– Thomas’ mor og jeg er altid med til premieren, og hvis det ikke går så godt i “Vild med dans”, så plejer jeg også at tage med for at støtte op.
I weekenden skal vi så med til “Knæk Cancer”, som er en meget følelsesladet aften. Men det betyder meget at være med, fordi jeg mistede min mor til cancer.
– Min castingkage var inspireret af Island. Jeg lavede en lavakage med chokoladebånd, der forestillede bjerge.
Og så havde jeg drysset kakaopulver oven på glacen, så det krakelerede og lignede lava. Og så smagte den af lakrids, appelsin og chokolade. Dommerne roste mig for idéen og syntes, den smagte godt, fortæller Sæþór. (Foto: Lars H. Laursen)

– Der fik hele verden det at vide – også de ikke så tætte bekendtskaber. Så kunne jeg følge med i kommentarsporene på Facebook, hvor der var nogle, der kom med nogle kommentarer, som jeg godt kunne være foruden.

Men det bekræftede bare, at det var fint, at de var i periferien, siger Sæþór.

Fortrængte følelserne

Drømmen om en heteronormativ kernefamilie med mor, far og barn overdøvede stemmen i baghovedet. Derfor fik Sæþór datteren Gloria med sin daværende kæreste, inden han for alvor anerkendte sin seksualitet.

– Jeg gik rigtig mange år og fortrængte, at der var noget. Det var først efter, jeg fik barn, at jeg måske blev voksen nok til at indse, at der nok var noget omme i baghovedet, som jeg blev nødt til at lytte på.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/saethor_3.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Når jeg får noget at drikke, er jeg virkelig god til at danse, siger Sæþór, men kæresten er ikke helt enig.
Til gengæld er Thomas god til at bage, men når selvfølgelig ikke helt Sæþórs niveau. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Da tiden var moden, fortalte han omverdenen, at han var til mænd. Og kort efter mødte han Thomas, som er Sæþórs første mandekæreste.

– Vi mødte hinanden på Tinder. Det var ikke så længe efter, jeg var sprunget ud, fortæller “Bagedyst”-charmøren, der hurtigt faldt for sin dansemand.

– Han er jo bare dejlig. Han er jo virkelig sød og nede på jorden, virkelig kærlig og omsorgsfuld.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/saethor.jpg
 (Foto: Gregers Overvad)

– Ægteskab er ikke så vigtigt for mig, men jeg har sagt til Thomas, at hvis det er noget, han virkelig gerne vil, så må han på knæ. (Foto: Gregers Overvad)

Og så er han også en pæn mand – det skader jo ikke.

Det hele spillede bare, og så havde vi bare en god kemi. Så førte det ene til det andet, og nu her seks år senere er vi stadig sammen.

Spiser ikke kagen

Når Sæþór har bagt en kage, er det sjældent for sin egen fornøjelses skyld. For den islandske kagekreatør er ikke ret vild med søde sager.

– Jeg spiser faktisk meget lidt kage. Heller ikke det, jeg har lavet til “Bagedysten”. Jeg har lige smagt på det selv, og så har jeg ellers givet det ud til venner og familie, fortæller han.

5 kvikke

– Hvad er din yndlingskage?

– En citronmåne fra Dancake går man aldrig galt i byen med. Ellers lavede min mor en kage, som jeg har døbt yndlingskagen.

Det er marengsbunde lavet med brun farin i stedet for hvidt sukker, og der er rørt Rice Krispies i for at give lidt knas. Og så er der flødeskum og en chokolade/toffeesovs. Så det må være en af de to.

– Hvad er du dårligst til i køkkenet?

– At vaske op.

– Hvad er din go to-kage, når du får gæster?

– Jeg tror, det er en citrontærte. Den er nem at lave, og det er den, jeg har lavet mest.

– Hvornår gik dit liv mest i kage?

– Det er jo gået i kage mange gange, men sidst var, da min mor døde i januar.

– Hvad er dit bedste kageminde?

– Da jeg var lille, bagte vi altid småkager til jul, og vi fik lov til at være med. Min mor stod i køkkenet, og vi fik lov at slikke skåle og skeer ren for creme og diverse.

Det er nok mere glæden ved at være lille og få lov at slikke skeen ren.

Men glæden ved at glæde andre får ham gerne til at svinge piskeris og dejskraber.

– Jeg kan godt lide det der med at servere kage for folk. Den glæde, det kan give dem, og den smagsoplevelse, de kan få ud af det, forklarer Sæþór, som har fået mere end blot finpudsede bagefærdigheder med hjem fra tv-teltet.

– Det var et virkelig hårdt forløb. Man ser kun en brøkdel af det hårde arbejde, vi lægger i det.

Det hele gik op i kage, og ens omgangskreds blev træt af, at det eneste, jeg kunne snakke om, var kage, siger han og griner.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/saethor_2.jpg
 (Foto: Privat)

– Min castingkage var inspireret af Island. Jeg lavede en lavakage med chokoladebånd, der forestillede bjerge.
Og så havde jeg drysset kakaopulver oven på glacen, så det krakelerede og lignede lava. Og så smagte den af lakrids, appelsin og chokolade. Dommerne roste mig for idéen og syntes, den smagte godt, fortæller Sæþór. (Foto: Privat)

Trods det hårde forløb ville Sæþór uden at tøve gøre det hele igen.

– Jeg har lært så meget om mig selv i processen. At jeg faktisk godt kan bage – det troede jeg ikke, da jeg meldte mig til.

Hvordan jeg reagerer under pres, og at jeg skal tro noget mere på mig selv.

null

Sponsoreret indhold