Kendte17. april 2020

Rosa Kildahl fra ”Den store bagedyst”: Mormors medaljer

Der skal klassiske konditorkager med masser af fløde til, når “Den store bagedyst”-veteranen bager sig gennem lockdown.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/rosa_2.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Med sit skønne humør og direkte facon vandt 62-årige Rosa Kildahl fra Glyngøre danskernes hjerter, da hun deltog i DR’s “Den store bagedyst” i 2017.

Og i SE og HØRs artikelserie om karantæne-bagning er hun ikke i tvivl om, hvad der diskes op med af lockdown-lækkerier: Medaljer, der er fyldt med flødeskum og kalorier.

Rosas medaljer

Bunde:
225 g mel
1 spsk. kartoffelmel
150 g (koldt) smør
75 g flormelis
1 æg

Si de tørre dele sammen inkl. bagepulver. Smuldr det kolde smør i melblandingen, til det ligner parmesanost. Saml dejen med ægget, og læg den på køl ca. ½ time. Dejen rulles ud til ca. 4 mm tyk. Stik ca. 15 ens kager ud med et glas ca. 7 cm. i diameter. Læg kagerne på en plade med bagepapir, og sæt dem i en forvarmet ovn på 200º almindelig ovn. Bages, til de er gyldne, men ikke brune, i ca. 8 minutter. Kagerne afkøles.

Jordbær/rabarbermarmelade:
50 g rabarber
100 g jordbær
50 g sukker

Marmeladen koges langsomt op, og den småkoger, til den begynder at stivne. Afkøles inden brug.

Vaniljecreme:
3 æggeblommer
3 dl fløde
1½ tsk. vanillesukker
4 spsk. sukker
1 spsk. maizenamel

Kog fløde og sukker op. Rør æggeblommer med maizena. Tilsæt æggemassen til den kogende fløde, og pisk kraftigt, til det tykner, og lad det koge små to minutter. Afkøles inden brug.

Sådan samles medaljerne:
½ l. fløde piskes meget stift. Flormelis og kakao røres med vand til glasur og kommes på den ene del af medaljerne. Pynt med hakket pistacie, inden glasuren tørrer ind. Kagerne samles og nydes.

– Man går i spisekammeret hele tiden. Man trøstespiser lidt, og så siger man: “Ej, nu har vi også fortjent en tår kaffe og noget kage.” De pauser må godt indeholde noget kage, fortæller Rosa om sit opskriftvalg og tilføjer med sin vanlige humor:

– Og vi tager på af det, men den må vi tage bagefter. Nu tager vi lige ét problem ad gangen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/rosa_2_2.jpg
 (Foto: Privat)

Der bliver ikke sparet på fyldet, når Rosa bager medaljer. (Foto: Privat)

En periode vi skal over

Til daglig driver Rosa firmaet H2O Branding, der laver firmalogoer på vandflasker, men som mange andre selvstændige skal hun se langt efter kunder i biksen, så hun prøver at komme en masse hængepartier til livs, nu når hun har tiden til det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/rosa_1_0.jpg
 (Foto: Privat)

Rosa Kildahl elsker mad, og det første, hun skal, når det igen er tilladt, er at spise på restaurant. (Foto: Privat)

– Jeg er proaktiv. Jeg tænker, det her er en periode, vi skal over. Jeg er ikke helt klar over, hvor lang den bliver, men der er nogle tiltag, jeg godt kan lave nu. Tid, som jeg ellers ikke har, fortæller hun optimistisk, selv om hun for tiden ikke sender nogen fakturaer ud og dermed ikke får penge i kassen.

Drikker dobbelt så meget

Den nyligt overståede påske blev også fejret i “karantæne-tilstand”, som Rosa selv kalder det: Det var nemlig kun hende og manden Carsten, der sad til bords ved påskefrokosten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/rosa_3.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Den humørfyldte mesterbager med gemalen Carsten, som hun blev gift med i 2017. De har dog dannet par i 15 år. (Foto: Martin Høien)

– Vi drikker dobbelt så meget og spiser dobbelt så meget, lyder det fra bagekonen.

“Bagedyst”-deltageren glæder sig dog til, at hun atter kan samles med familien.

Til efteråret bliver Rosa mormor for første gang, da hendes 34-årige datter Trine venter sig. Hun er i forvejen farmor til tre.

Hun bekymrer sig dog ikke for sin gravide datter i disse coronatider:

– Min datter tænker da over ikke at blive smittet, men hun er ikke panisk.

Sponsoreret indhold