Kendte18. december 2020

Sofie Linde rørt til tårer: - Jeg følte mig helt alene

Det var en lang og sej kamp for 30-årige Sofie Linde, da hun sparkede gang i Danmarks anden MeToo-bølge. Men der kom ét helt særligt vendepunkt
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/_1sl1391_2.jpg
 Foto: Søren Jul Lamberth

Da den populære tv-værtinde Sofie Linde gik af scenen i Operaen den 26. august efter at have beværtet ”Zulu Comedy Galla 2020” havde hun ikke alene sparket gang i en ny runde af sexismedebatten, den såkaldte anden bølge af MeToo.

Hun havde også forvandlet sig fra underholdningsdarlingen Linde til hende, der deler vandene.

Nu fortæller hun ærligt og åbent om den vilde rutsjetur, som hun var ude på i dagene og ugerne efter. Og hvordan hun frem til en helt særlig respons, følte sig meget alene.

Det sker i DR-podcasten ”Genstart”.

Sofie Linde var blot den anden kvindelige vært i løbet af de 14 år, hvor der har været afholdt ”Comedy Galla”, da hun i en tale om både graviditet, ligeløn og diskrimination fortalte om en julefrokost-episode med 12 år på bagen.

Før hun overhovedet vidste, hvad hun ville fortælle fra scenen, roste folk hende for at være én af få kvindelige tovholdere på scenen gennem tiden.

- Der var da intet fedt i det. Det er da sygt kikset, lyder det fra Sofie i podcasten, før hun uddyber:

- Der var en, der sagde til mig, at bare fordi jeg var vært, behøvede det jo ikke at blive kønnet. Så tænkte jeg, at så skulle det da lige præcis være kønnet.

Stående applaus og korslagte arme

Da Sofie Linde fortæller om den ”store tv-kanon”, der truede hende til at udføre et blowjob, medmindre hun ville have smadret sig karriere, rejser folk sig i salen.

Men hun opdager også, at der er nogen, der bliver siddende med armene over kors. Både de inviterede komikere og publikum.

Bagefter var mavefornemmelsen god.

Men der bliver også langsomt hældt mere og mere malurt i bægeret, efterhånden som opmærksomheden omkring talen breder sig.

https://imgix.seoghoer.dk/zulu_comedy_galla_20200627-1_1.jpg
 Foto: Thomas Laursen

-Det kan godt betale sig at ødelægge den gode stemning, mener Sofie Linde (Foto: Thomas Laursen)

- Pludselig begynder jeg at læse ting om mig selv, hvor jeg bliver skudt ting i skoene, og det fik jeg lyst til at svare på, men Line (Sofie manager red.) blev ved med at sige til mig, at jeg skulle holde fokus på bolden.

- Alting mig skreg på at slå tilbage. Jeg er så taknemmelig for, at jeg ikke gjorde det, fortæller hun i dag om lysten til at rette fejlcitater og gå til modangreb på anklagerne om løgn.

ville bare misforstå

Og det var her, at Lindes ensomhed også begyndte at fylde mere og mere.

- Jeg følte mig ret alene. Jeg havde det som om, at folk ville misforstå mig. Bevidst at gå ind og skyde mig i skoene, at jeg bare var ude efter opmærksomhed – eller at jeg løj. Det kunne jeg næsten ikke rumme i min krop ikke at kunne svare tilbage på.

Sofie Linde har vidst lige fra starten, at hun aldrig nogensinde vil nævne navnet på den mand, der kom med de grænseoverskridende bemærkninger under julefrokosten for år tilbage.

https://imgix.seoghoer.dk/x_factor_prg_3_tsl_20200306_0236.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Linde afslører ikke i "Genstart", om hun har talt med ham den "store tv-kanon" efter talen til "Comedy Galla".
-Jeg siger ikke noget om noget, lyder det hemmelighedsfuldt (Foto: Thomas Laursen)

Alligevel skulle hun igen og igen forsvare, at hun holdt hans identitet hemmelig. Og finde sig i, at der blev gættet løs. Nogle af hende gamle kollegaer blev ringet op af journalister, som havde dem under mistanke for at være dén famøse ”tv-kanon”.

- Det var rigtig svært, at der blev ringet rundt, siger hun, og tilføjer siden:

- Det handlede om at jorde mig, det var benhårdt.

Rasende over "Aftenshowet"

Selvom kvinder stopper Linde på gaden eller redaktionsgange for at takke hende, føler hun sig overmandet af kritikken.

Et opkald fra ”Aftenshowet” og en invitation til en debat med komiker Uffe Holm (som ikke var begejstret for hendes tale og emnerne, som den rørte ved) vælter læsset.

- Der knækker filmen for mig. Jeg var rasende. Jeg sidder og råber, mens tårerne står ud af øjnene på mig. Jeg var fuldstændig opkørt. Nyhedsmediet ”Aftenshowet” vil hellere have Uffe Holm inde, end de vil have Kvinfo inde.

Efter en efterfølgende deltagelse i ”Debatten” på DR2 følte den garvede tv-vært, at hun faldt helt igennem.

Tog Linde i hånden

Men så kom forsiden af Politiken den 11. september. 701 kvinder med arbejde i mediebranchen havde skrevet under på et åbent brev til Linde, hvori de takkede hende for hendes mod. Og bakkede op om hendes budskaber – hendes idéer om at ændre kulturen.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/zulu_comedy_galla_20200572_0.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Hun bliver tydeligt rørt, når hun taler om opbakningen. I lang tid følte hun sig helt helt alene, men så kom brevet med de 1615 tilkendegivelser (Foto: Thomas Laursen)

I ”Genstart” fortæller en grådkvalt Sofie Linde, at brevet der endte med 1615 underskrifter, blev et vendepunkt for hende.

- Rent personligt var det også første gang, hvor jeg sort på hvidt så og følte, at de havde taget mig i hånden. Og det betyder faktisk så meget, at jeg ikke kan lade være med at blive rørt, når jeg taler om det, fordi oppe i hovedet var jeg færdig, fortæller hun med gråd i stemmen.

- Selvom jeg godt vidste, at jeg ikke var det, så følte jeg mig alene. Men lige pludseligt var der så mange navne. Det var for mig et kæmpe turningpoint.

null

Sponsoreret indhold