Sofie Lindes MeToo-kjole kommer på Nationalmuseet

Designer Morten Ussing har skabt den smukke blå kjole, der nu er blevet en del af Danmarkshistorien og fortællingen om begivenhederne i 2020

Designer Morten Ussing har skabt den smukke blå kjole, der nu er blevet en del af Danmarkshistorien og fortællingen om begivenhederne i 2020

Foto: Thomas Laursen

Sofie Linde satte gang i en regulær bevægelse, da hun beværtede Zulus årlige prisuddeling Comedy Gallaen i august.

Den 31-årige tv-værtinde fortalte om en episode, hvor hun som nyansat på DR blev truet af en stor ”tv-kanon”, der ville ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gik med ham ud og suttede hans pik.

Herefter rullede Linde-lavinen og kvinder på først mediearbejdspladser og herefter i flere andre brancher talte pludselig højt om krænkelser og sexchikane.

I mens forargelsens gisp gik gennem salen og Sofie Linde skrev historie, var hun iført en fin, glitrende, blå kjole.

En begivenhedsdragt

Og det er den kjole, som snart flytter ind på Nationalmuseet i indre København – Danmarks kulturhistoriske samling.

Det skriver Politiken.

- Det er en begivenhedsdragt, der ikke bare er tidstypisk, men er knyttet til begivenheder og en samfundsmæssig konsekvens, der har spredt sig som ringe i vande, fortæller samlingschef Bobo Magid.

Kjolen bliver lagt i magasinerne, så den senere vil kunne bruges som udstillingsgenstand eller i forbindelse med forskning.

Nationalmuseet indsamler løbende effekter, der fortæller danskernes historie. Museet har således også en hashbod fra fristaden Christiania og andre genstande, der relaterer sig til forskellige historiske begivenheder.

Designeren bag: - Det er fantastisk

Kjolen vil ikke komme til at indgå i en særlig udstilling om MeToo-bølgen, men i stedet inkluderes i en række ting, der knytter sig til året 2020.

Det samme vil gøre sig gældende for håndsprit, mundbind og visir, som fyldte ekstra meget i danskernes hverdag i løbet af det coronaprægede år.

Det er designeren Morten Ussing, der står bag Lindes kjole med hele 7.500 Swarowski-sten.

Han fortæller til DR, at han er stolt over, at kjolen nu har fundet vej til Nationalmuseet, men at æren skal tilfalde tv-værten og hendes epokegørende tale.

- Det er jo tilfældigt, at det er mig, der har lavet kjolen. Det er den debat, som Sofie, har skabt, der er vigtig. Så jeg har faktisk ikke tænkt så meget over, at det var min kjole, hun havde på, siger han.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close