Kendte1. maj 2017

”Casting JonBenét”: Ny serie genopliver årtiers mordmysterie

En ny Netflix-dokumentar kaster nyt lys på den mystiske mordsag fra julen 1996, hvor den blot seksårige skønhedsprinsesse JonBenét Ramsey blev fundet myrdet i familiens kælder i Boulder, Colorado. Den nye dokumentar giver dog flere spørgsmål end svar
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/casting_jonbenet.jpg
 (Foto: Netflix)

Det er blevet kaldt årtiers største mordmysterie.

Dødsfaldet sendte chokbølger gennem hele USA.

Avisforsider og ugeblade kaldte det ”mordet på en lille skønhed”.

Hele hjembyen i Boulder, Colorado var i lige dele chok og sorg.

Hvorfor skulle den livsglade, seksårige skønhedsdronning på brutalt vis myrdes?

Og ikke mindst: Hvem tog livet af hende?

I over 20 år har efterforskere forsøgt at finde svar på spørgsmålet og løse gåden. Men det er endnu ikke lykkedes efterforskerne at nå dertil, hvor de har fundet svaret på, hvad der skete i den skæbnesvangre timer omkring juleaften 1996, hvor seksårige JonBenét Ramsey blev kvalt og efterladt i familiens kælder.

Den mystiske sag har ikke kun optaget efterforskerne. Sagen omkring mordet på JonBenét Ramsey har også været omdrejningspunktet i utallige dokumentarer og TV-serier. Og nu kommer der så endnu en dokumentar, der forsøger at kaste lys over sagen.

Men den nye Netflix-dokumentar, ”Casting JonBenét”, er bestemt ikke som alle andre.

I dokumentaren, der netop er blevet tilgængelig på Netflix, fortæller instruktør Green indbyggerne i Boulder, at hun er i gang med at lave en dokumentar, hvor hun genopliver hovedpersonerne fra den mystiske sag:

Hun beder derfor lokale amatørskuespillere fra byen om at spille rollen som blandt andre JonBenét Ramsey, hendes forældre John og Patsy Ramsey samt de efterforskere fra politiet, der var involveret i sagen fra begyndelsen.

https://imgix.seoghoer.dk/jonbenet1.jpg
 (Foto: All Over)

JonBenét blev blot seks år. Foto: All Over

Samtidigt beder instruktøren de lokale skuespillere om at komme med deres teorier om, hvad der skete den skæbnesvangre nat, hvor lille JonBenét Ramsey blev myrdet og gemt væk i familiens kælder.

Og de lokale skuespillere kommer med flere uhyggelige teorier:

- Det her er Boulder, og det er, hvad du bliver nødt til at forholde dig til, men jeg er overbevist om, at det var en seksuel eskapade, der løb løbsk, udtaler én blandt andet og hentyder til, at den lille pige må være et offer for en sexgal mand, der myrdede hende.

En anden mener i stedet, at morderen skal findes i JonBenéts egen omgangskreds.

- Det er altid én, du kender. 9 ud af 10 gange er det altid én, du kender.

Den nye dokumentar, der havde premiere på Sundance filmfestivalen i Utah tidligere på året, har allerede høstet flotte anmeldelser – men også en god portion kritik.

Nogle mener nemlig, at dokumentaren er et usmageligt forsøg på at omtale en mordsag. Blandt andet er der en scene i dokumentaren, hvor håbefulde skuespillere – der er i spil til rollen som JonBenéts far – skal smadre en vandmelon: Dette for at se, om de vil være i stand til at smadre et kranie.

JonBenét havde kraniebrud, da hun blev fundet myrdet.

Du kan se en trailer for "Casting JonBenét" herunder:

”Casting JonBenét” er ikke den eneste dokumentar om sagen, der er udkommet det sidste års tid.

I efteråret blev CBS-dokumentaren “The Case Of: JonBenét Ramsey” vist.

Ifølge denne dokumentar var det JonBenéts egen bror, Burke, der tog livet af hende, efter at søskendeparret var kommet op at toppes over et stykke ananas.

I dokumentaren fremlagde en række efterforskere – anført af chefefterforsker James Kolar – også beviser for, at Burke havde være voldelig over for sin lillesøster før.

Et år inden hendes død havde han således slået hende i hovedet med en golfkølle, efter at han havde ”mistet besindelsen”.

JonBenét Ramsey – der forinden sin alt for tidlige død havde haft stor succes i skønhedskonkurrencer over hele landet – blev fundet død i familiens kælder 26. december 1996.

Få timer inden hun blev fundet død, havde moderen opdaget et to en halv side sider langt, håndskrevet brev, der lå på trappen til familiens førstesal.

Brevsenderen påstod at have kidnappet den lille pige og forlangte $118.000 (svarende til omkring 780.000 kroner) for at levere pigen tilbage i live. Beløbet svarede næsten på et prik til det beløb, som faderen havde fået i bonus tidligere på året.

I begyndelsen efterforskere politiet da også sagen som en kidnapning, men allerede senere på dagen blev liget af den lille pige fundet i familiens kælder.

Politiet fattede derfor også mistanke mod forældrene og den ni år gamle bror. Familien har gennem alle årene fastholdt, at deres pige blev udsat for en forbrydelse. JonBenéts mor døde af kræft i 2006.

De nye efterforskere i CBS-dokumentaren “The Case Of: JonBenét Ramsey” mener, at det var Burke, der – måske ved et uheld – slog sin lillesøster i hovedet med en lommelygte, da hun sent om aftenen forsøgte at tage nogle stykker ananas, som han mente tilhørte ham. Efterforskerne mener ikke, at Burke bevidst forsøgte at dræbe sin søster, men at han ved et uheld slog hende ihjel – og at forældrene derefter forsøgte at dække over broderens ugerning.

Brevet, der antydede, at lille JonBenét var blevet kidnappet. Foto: All Over

Det var derfor moderen Patsy, der havde skrevet kidnapningsbrevet. Undersøgelser af brevet vidste da også, at der var en sandsynlighed for, at det var Patsy, der havde skrevet det, selv om det aldrig er blevet endegyldigt bevist.

Efterforskerne mente også, at der er en god forklaring på, hvorfor der blev fundet DNA-spor på JonBenét, der hverken matchede forældrene eller Burke. Ifølge det nye hold var den indledende efterforskning så dårlig, at der kan være plantet falsk DNA på JonBenét ved et uheld.

I CBS-dokumentaren, der består af to afsnit, hævder efterforskerne også, at 911-opkaldet antyder, at forældrene var indblandet. Ifølge efterforskerne kan man på et tidspunkt høre, hvordan forældrene siger til deres søn ”hvad har du gjort”, efter at forældrene formentlig troede, at opkaldet var afsluttet.

Efterfølgende har broderen valgt at lægge sag an mod CBS-kanalen.

Du kan se billeder fra sagen i galleriet herunder:

JonBenét Ramsey

Sponsoreret indhold