Kendte9. januar 2017

Efter Tilikums triste død: Nu sker der endelig noget godt

I weekenden kom det frem, at verdens nok mest kendte spækhugger var død efter længere tids sygdom. Flere dyrevelfærdsaktivister mener, at spækhuggeren Tilikum døde som følge af mistrivsel, fordi den blev holdt i fangenskab. Nu har SeaWorld, der husede spækhuggeren, valgt at droppe shows med de tonstunge dyr i kølvandet på Tilikums død
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/30.2373031.jpg
 (Foto: All Over)

Efter flere års massiv kritik og dalende besøgstal har dyreparken SeaWorld San Diego afholdt sit sidste show med parkens spækhuggere.

Søndag kunne de besøgende for sidste gang opleve de tonstunge hvaler udføre tricks i bassinet i den amerikanske dyrepark – i stedet vil de besøgende fra næste sommer i stedet kunne opleve hvalerne i deres mere ”normale” miljø: Hvalerne vil således ikke længere skulle udføre tricks på ordre fra spækhuggertrænerne – i stedet vil de besøgende kunne opleve hvalerne i mere ”naturlige” situationer.

Det skriver ABC News.

Beslutningen fra SeaWorld San Diego kommer stort set samtidigt med, at en af forlystelseskædens andre parker mistede en af sine hvaler. I weekenden kom det således frem, at verdens nok mest kendte spækhugger – Tilikum – er død i sit fangenskab i SeaWorld Orlando.

https://imgix.seoghoer.dk/8.03180591.jpg
 Foto: All Over

Det er slut med shows som disse i SeaWorld San Diego. Foto: All Over

Tilikum havde i længere tid kæmpet med en bakterieinfektion i luftvejene, men trods en omfattende og intensiv pleje lykkedes det ikke at redde hvalen, der blev fanget ud for Islands kyst den 9. november 1983.

Nyheden om at SeaWorld San Diego har afholdt sit sidste spækhuggershow er en stor sejr for de mange dyrevelfærdsaktivister, der har brugt de seneste år på at kæmpe for at få forbudt de tonstunge dyr i fangenskab.

Dyreværnsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) har tidligere udtalt, at den ikke er i tvivl om, at Tilikums dårlige helbred skyldtes det triste liv, som Tilikum har haft, siden han blev fanget ud for Islands kyst tilbage i 1983.

- Det syge ved SeaWorld er ledelsen, der bevidst har forårsaget Tilikum uhyrlige lidelser ved at indespærre ham i et lille betonakvarium i årtier. Det har fået ham til at bukke under for sindssygdom, hvilket har resulteret i aggressioner og nu til uhelbredelig sygdom, udtalte formanden for dyreværnsorganisationen PETA, Ingrid E. Newkirk, ifølge Fortune sidste år.

Tilikum var selv en af de helt store trækplastre i dyreparken i SeaWorld Orlando, hvor han optrådte foran et begejstret publikum. Men den store hval var ikke kun kendt for sine talenter i bassinet – den var også skyld i flere dødsfald.

https://imgix.seoghoer.dk/8.03180605.jpg
 (Foto: All Over)

Den 40-årige stjernetræner Dawn Brancheau sammen med Tilikum, som i 2010 dræbte hende under et show. Foto: All Over

Den enorme spækhugger har tre gange været involveret i et dødsfald med et menneske – og tilbage i 2013 var den hovedperson i en meget omtalt dokumentar ved navn ”Blackfish”.

Dokumentaren rettede en skarp kritik mod SeaWorld Orlando – og alle andre forlystelsesparker der holder spækhuggere. Kritikken gik på, at det var ren og skær dyrplageri at holde de enorme dyr – der kan nå en kampvægt på hele seks tons og en længde på næsten ti meter – i fangenskab.

- Hvad ville du sige til at bo i et badekar hele dit liv, lød kritikken blandt andet.

Dokumentaren forsøgte også at påvise, at den ”knækkede” rygfinne – som ofte ses hos spækhuggere i fangenskab – skyldes mistrivsel, og at det var løgn, når dyrepasserne fortalte besøgende, at hvaler i fangenskab har tendens til at leve længere på grund af den omfattende pleje.

I stedet fortalte dokumentaren, at Tilikum og de andre spækhuggere blev decideret sindssyge af at blive fanget og holdt indespærret.

Tilikum har været i SeaWorld i 23 år – den blev fanget ud for Islands kyst den 9. november 1983. På det tidspunkt var den omkring tre år gammel.

Den første tid levede Tilikum i Sealand of the Pacific i British Columbia i Canada – og det var også her, at den første gang var involveret i en hændelse med dødelig udgang. En træner faldt i 1991 i vandet, og det mistolkede Tilikum og to andre spækhuggere som leg.

De enorme hvaler smed træneren rundt, som druknede.

I 1999 – efter at Tilikum var blevet flyttet til SeaWorld Orlando – blev 27-årige Daniel Dukes fundet druknet i Tilikums bassin. Den unge mand havde sneget sig ind til hvalen efter lukketid; dagen efter blev hans lemlæstede krop fundet i Tilikums bassin.

Det mest kendte tilfælde – og også det tilfælde som er et større omdrejningspunkt i ”Blackfish” – er episoden med den 40-årige stjernetræner Dawn Brancheau.

https://imgix.seoghoer.dk/8.02699189.jpg
 (Foto: All Over)

En besøgende filmede det skæbnesvangre show, hvor træneren Dawn Brancheau blev dræbt. Dette billede stammer fra videoen og er taget få øjeblikke før, at Tilikum hiver Dawn ned i vandet og drukner hende. Foto: All Over

Hun blev dræbt af Tilikum for øjnene af et chokeret publikum under et show i 2010.

Her hev Tilikum pludselig fat i Dawn Brancheaus hestehale og trak hende under vandet, hvor han druknede hende.

Se flere billeder af Tilikum i galleriet herunder:

Tilikum

Sponsoreret indhold