Kendte7. januar 2017

Verdens mest kendte spækhugger er død

Spækhuggerren Tilikum, der blev verdenskendt via dokumentaren ”Blackfish”, er død.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/8.21365238.jpg
 Foto: All Over

Spækhuggeren var inspiration til den meget omtalte dokumentar ”Blackfish, som skabte stor debat om de forfærdelige forhold for de store dyr i fangeskab. Tilikum har bl.a. været involveret i tre dødsfald - og slog i 2010 en træner ihjel foran publikum i Sea World.

Men nu er Tilikum altså død. Allerede sidste år var spækhuggeren i ringe forfatning, og dens dyrepassere i SeaWorld Orlando frygtede, at den ikke har længe igen.

Spækhuggeren døde den 6. januar, oplyser Sea World ifølge Independent.co.uk. Han blev sandsynligvis 36 år (det vides ikke med sikkerhed, hvor gammel han var), og han havde været i Sea World de sidste 25 år. Trænere, dyrepassere og dyrlæger var alle til stede, da Tilikum døde.

- Vi er kede af at måtte sige, at Tilikums opførsel over de sidste uger er blevet tiltagende sløv. SeaWorlds veterinære hold er bekymrede for, at hans helbred forværres, skrev SeaWorld på hjemmesiden ’Seaworld Cares’, da det stod klart at hvalen var syg.

Dyreværnsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) er ikke i tvivl om, at Tilikums dårlige helbred skyldes det triste liv, som Tilikum har haft, siden han blev fanget ud for Islands kyst tilbage i 1983.

- Det syge ved SeaWorld er ledelsen, der bevidst har forårsaget Tilikum uhyrlige lidelser ved at indespærre ham i et lille betonakvarium i årtier. Det har fået ham til at bukke under for sindssygdom, hvilket har resulteret i aggressioner og nu til uhelbredelig sygdom, udtaler formanden for dyreværnsorganisationen PETA, Ingrid E. Newkirk, ifølge Fortune.

Tilikum er en af de mest kendte spækhuggere i verden. Men berømmelsen skyldes desværre ikke noget godt. Den enorme spækhugger har tre gange været involveret i et dødsfald med et menneske – og tilbage i 2013 var den hovedperson i”Blackfish”.

Dokumentaren rettede en skarp kritik mod SeaWorld Orlando – og alle andre forlystelsesparker der holder spækhuggere. Kritikken gik på, at det var ren og skær dyrplageri at holde de enorme dyr – der kan nå en kampvægt på hele seks tons og en længde på næsten ti meter – i fangenskab.

- Hvad ville du sige til at bo i et badekar hele dit liv, lød kritikken blandt andet.

Dokumentaren forsøgte også at påvise, at den ”knækkede” rygfinne – som ofte ses hos spækhuggere i fangenskab – skyldes mistrivsel, og at det var løgn, når dyrepasserne fortalte besøgende, at hvaler i fangenskab har tendens til at leve længere på grund af den omfattende pleje. I stedet fortalte dokumentaren, at Tilikum og de andre spækhuggere blev decideret sindssyge af at blive fanget og holdt indespærret.

Den første tid levede Tilikum i Sealand of the Pacific i British Columbia i Canada – og det var også her, at den første gang var involveret i en hændelse med dødelig udgang. En træner faldt i 1991 i vandet, og det mistolkede Tilikum og to andre spækhuggere som leg.

De enorme hvaler smed træneren rundt, som druknede.

I 1999 – efter at Tilikum var blevet flyttet til SeaWorld Orlando – blev 27-årige Daniel Dukes fundet druknet i Tilikums bassin. Den unge mand havde sneget sig ind til hvalen efter lukketid; dagen efter blev hans lemlæstede krop fundet i Tilikums bassin.

Det mest kendte tilfælde – og også det tilfælde som er et større omdrejningspunkt i ”Blackfish” – er episoden med den 40-årige stjernetræner Dawn Brancheau.

Hun blev dræbt af Tilikum for øjnene af et chokeret publikum under et show i 2010.

Her hev Tilikum pludselig fat i Dawn Brancheaus hestehale og trak hende under vandet, hvor han druknede hende.

Tilikum

Sponsoreret indhold