Kendte 2. april 2020

Mette Frederiksen i front: Fra skrigeskinke til landsmoder

Midt i den største samfundsomvæltning i fredstid er statsministeren blevet danskernes kæledægge.
(Foto: MEGA)

Det er snart 19 år siden, at danskerne for første gang stemte en ung, nordjysk socialdemokrat ved navn Mette Frederiksen ind i Folketinget.

Den bare 24-årige politiker gjorde hurtigt navnet landskendt for sin væremåde – men på en ganske anden måde end den beskyttende landsmoder, som nu står frem dag efter dag på pressemøder for at forklare danskerne om situationens alvor midt i en coronatid.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kåre Viemose)

Da Frederiksens politiske karriere tog fart i starten af 00’erne, anså mange hende for at være irriterende. (Foto: Kåre Viemose)

– Personligt har hun ændret sig helt enormt meget. De første mange år var hun en, der mente noget om alting hele tiden, og som blev opfattet som irriterende og bedrevidende af mange, også af partifæller, fortæller politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell.

Hærdet af ministerium

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den skrappe stil betød, at Frederiksen i mange år måtte se sig omtalt som ”skrigeskinken”.

Men hendes attitude ændrede sig efter oktober 2011, præcis 10 år efter hendes første arbejdsdag på Christiansborg.

Her blev hun minister, og det forandrede ifølge Engell den kontante dame.

– Der opdagede hun, at der var forskel på at sidde og råbe op i en folketingssal og at styre et kæmpe ministerium, siger den politiske kommentator.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Ritzau Scanpix)

Mette Frederiksen begyndte sin statsministerperiode med at tage kampen op med præsident Donald Trump, 73, der ville købe Grønland.
Siden er de to mødtes på god fod, og ifølge statsministeren svinger de to godt sammen.
– Det tror jeg gerne. De er begge nogle meget kontante typer, siger Hans Engell om det umage par. (Foto: Ritzau Scanpix)

Men det grimme kaldenavn sad godt syet fast på Frederiksen. Og det gjorde ondt, afslørede hun, da hun overtog pladsen som partiformand fra Helle Thorning-Schmidt.

– Dig kaldte de Gucci-Helle. Mig kaldte de skrigeskinken. Dit øgenavn lyder på en eller anden vis lidt bedre, sagde Mette Frederiksen på den socialdemokratiske kongres.

Begår fejl

Og helt væk er skrigeriet da også. Den nye, modne Mette Frederiksen, som er blevet 42 år, beroliger danskerne med sin stil, når hun gang på gang fortæller om den undtagelsestilstand, som coronavirussen har sendt samfundet ud i.– Jeg vil sige det, som det er. Det bliver hårdt. Kommer vi til at begå fejl? Ja. Kommer jeg til at begå fejl? Ja, sagde hun, da hun i sidste uge lukkede det meste af landet ned.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Peter Grosen)

– Mette er pænt klædt på, håret sidder godt, hun ser godt ud. Hun signalerer, at der er tjek på tingene, mener Hans Engell. (Foto: Peter Grosen)

– Hun opleves som meget ærlig. Man får tillid til det, hun siger, fordi hun ikke forsøger at sminke billedet, og hun holder ikke lange, meningsløse pressemøder. Hun giver klar besked, siger Hans Engell.

Sponsoreret indhold