Legesyg milliardær indtager Danmark: Spies på norsk

Den stenrige nordmand Petter Stordalen har købt Simon Spies\' livsværk.

Den stenrige nordmand Petter Stordalen har købt Simon Spies' livsværk.

(Foto: Aller Media)

Excentrisk og stenrig. Sådan kan den nye ejer af rejsebureauet Spies beskrives. Hans navn er Petter Stordalen, og herunder tegner vi et portræt af den legesyge milliardær.

Milliarder i Danmark

Forrige uges Spies Rejser-indkøb er ikke det første, Petter Stordalen har shoppet i Danmark. Han ejer i forvejen hoteller i København og er i gang med et gigantisk projekt i den danske hovedstad for tiden.

Han har købt den tidligere Centralpostbygning lige ved siden af hovedbanegården og lægger mere end en milliard kroner i at ombygge det til luksushotel.

Og luksuselskeren gør det ikke for selv at tjene pengene ind igen.

– Vi kommer ikke til at tjene pengene ind i min levetid, måske i mine børnebørns, har han sagt til standby.dk om projektet, der hedder Villa Copenhagen og forventes at åbne næste forår med flere restauranter og barer i lokalerne.

GODKENDT AF JANNI

Selv om Janni Spies ikke længere har noget at gøre med det rejseselskab, hun arvede fra sin første mand, Simon Spies, glæder det hende, at det legendariske firma er blevet reddet efter ejerne Thomas Cook kollapsede i september.

– Jeg er rigtig glad på Spies Rejsers vegne, lyder det fra Janni, efter at den farverige nordmand har overtaget selskabet, der blev skabt af en mindst lige så farverig dansker i 1956.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Janni og Simon Spies\' forlovelse i Venedig.

Janni og Simon Spies' forlovelse i Venedig. (Foto: Aller Media)

VANVITTIGE ÅBNINGER

Når man ejer 200 hoteller, har man oplevet en del åbninger af nye hoteller. Men ikke to har været ens for Stordalen, der elsker at gøre noget ekstra ud af det, når hans forretning udvides.

For eksempel er han ankommet i helikopter på hotellets tag og er rapellet ned af bygningens facade – helt i James Bond-stil.

Mindre stilfuldt var det dog, da han i 2015 skulle åbne et nyt hotel ved havnefronten i Malmø ved at ankomme på jetski.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Petter Stordalen ankommer på jetski til åbningen af et nyt hotel ved havnefronten i Malmø.

Petter Stordalen ankom på jetski til åbningen af et nyt hotel ved havnefronten i Malmø i 2015. (Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet)

Stordalen havde for høj fart, da han ramte land og blev kylet op på betontrapperne med 60 kilometer i timen. Høj på adrenalin fortsatte han og løb op på scenen for at råbe de 10.000 tilskuere an med et brølt "Malmø!"

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Petter Stordalen ankom på jetski til åbningen af et nyt hotel ved havnefronten i Malmø i 2015.

Ude på vandet så ankomsten flot og storslået ud, men idet Petter Stordalen ramte land, gik det helt galt for ham. (Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet)

KÆMPER MED SYGDOM

Mens alt kører på skinner i Stordalens forretningsliv, kæmper fru Gunhild, 40, med alvorlig sygdom. For få år siden fik hun konstateret den ekstremt sjældne lidelse systemisk sclerodermi, der er uhelbredelig, og som kan udvikle sig på mange forskellige måder.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Petter Stordalen og hustruen Gunhild.

Petter Stordalen har været gift med Gunhild siden 2010. (Foto: Aller Media)

Derfor har parret for en stund sat festfrekvensen ned, så Gunhild har overskud til at arbejde for miljøet – hendes store passion.

– Som hun siger: "Petter, jeg troede, jeg havde et langt liv. Jeg troede, jeg skulle nå at udrette en masse, og det eneste, jeg ved, er, at det skal jeg fortsat, jeg skal bare gøre det på meget kortere tid," har Stordalen fortalt til ALT for damerne.

Gunhild og Petter blev i 2010 viet af selveste Bob Geldof i det, der anses for Skandinaviens dyreste bryllup nogensinde. Petters tre børn i 20'erne fik han med ekskonen Ingrid.

Festabe

Hvis nogen forstår at samle alle Norges store sportsstjerner, rigmænd og andre pinger til festligt lag, er det Petter Stordalen.

Særligt hans og fru Gunhilds årlige udklædningsparty den 16. maj – aftenen før den norske nationaldag – er et tilløbsstykke uden lige.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Petter og Gunhild Stordalen under den norske nationaldag i 2013.

Petter og Gunhild Stordalen under den norske nationaldag i 2013. (Foto: Aller Media NO)

De seneste år har festen dog været aflyst på grund af Gunhilds sygdom, men Petter har lovet, at traditionen skulle genoptages, når hun kom på fode igen. Og så sent som til Halloween for nylig åbnede Stordalenerne ballet igen – denne gang var det dog Petters 27-årige datter, Emilie, som havde indbudt til uhyggeligt kostumebal, og Petter og Gundhild dukkede op som henholdsvis havguden Poseidon og havplastic.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Petter og Gunhild Stordalen som Poseidon og havplastic.

Sådan så Petter og Gunhild Stordalen ud for nylig, da de ankom til Petters datters Halloween-fest som henholdsvis Poseidon og havplastic. (Foto: Instagram (Gunhild Stordalen))

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close