Lasse Spang Olsen lod sig korsfæste: Det lykkeligste i mit liv

53-årige Lasse Spang Olsen talte med Gud. – Jeg har gjort det masser af gange siden, hvor jeg ikke har fået søm i. Situationer, hvor man kommer i en eller anden form for krise, hvor man har brug for noget større at få råd af.

53-årige Lasse Spang Olsen talte med Gud. – Jeg har gjort det masser af gange siden, hvor jeg ikke har fået søm i. Situationer, hvor man kommer i en eller anden form for krise, hvor man har brug for noget større at få råd af.

(Foto: Lars H. Laursen)

Det gjorde så sindssygt ondt. Jeg har simpelthen ikke prøvet noget, der gjorde så ondt før, fortæller stuntmand og instruktør Lasse Spang Olsen om, da han lod sig korsfæste på Filippinerne.

– Mine ben eksede, og jeg fik tunnelsyn og tænkte: ”Nu besvimer jeg. Det nytter simpelthen ikke noget. De har kun slået ét søm i, og hvis jeg besvimer nu, piller de mig ned. Så får jeg ikke lov at prøve det”, genfortæller han.

Det er fem år siden, han hang på korset og var ved at besvime af smerte og febrilsk kæmpede for at holde bevidstheden.

– Hvad fanden gør jeg? Jeg skal bede, for helvede – jeg skal bede. Så begyndte jeg at bede ud fra, hvad jeg selv syntes, lige op i himlen. Så sagde det bam, og så gjorde det ikke en skid ondt, da de begyndte at slå det 2. søm i, husker han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Lasse Spang Olsen lader sig korsfæste.

Langfredag for fem år siden fik Lasse som den første ikkefilippiner slået et søm i hver hånd og hver fod og blev rejst på et kors. (Foto: Privat)

Og lige der var der hul igennem til nogen.

Lasse er ikke religiøs, så han vil ikke sige, at det var Gud, han talte med, men han vil heller ikke udelukke det – derfor omtaler vi ham som Gud.

– Det er, ligesom når man taler i telefon med et barn, som ikke siger noget i den anden ende, men man er fuldstændig klar over nærværet, forklarer han.

Nu skal du sige farvel

Det kan forekomme en anelse tosset at lade sig korsfæste – især når man ikke er religiøs. Men for Lasse var det vigtigt at lære at tale med Gud.

Året før var instruktøren tæt på at dø, og det var nærdødsoplevelsen, der fik ham til at opsøge Gud.

Instruktøren er født med en såkaldt malrotation. Det betyder, at de fleste indre organer ligger anderledes placeret hos ham end hos andre. Tarmen havde slynget sig rundt om hovedpulsåren, og det havde nær taget livet af ham.

– Jeg fik besked på at sige farvel, for det var ikke sikkert, jeg ville vågne igen.

Men der var ingen at sige farvel til, så jeg besluttede mig for, at hvis jeg overlevede, ville jeg lære at tale med Gud.

Artiklen fortsætter under billedet ...

De fire søm er lavet af en bøjlestang fra et gammelt klædeskab. (Foto: Privat)

Den frygtløse instruktør tænkte, at det at blive religiøs var ligesom at tage et flycertifikat.

– Helt naivt troede jeg, at man kunne læse sig til det. Jeg ansøgte om at blive korsfæstet, for det skulle være min eksamen.

Året forinden havde Lasse lavet en dokumentar om Ruben, som opfandt traditionen med de årlige korsfæstelser på Filippinerne. Han fandt ud af, at Ruben, som dengang havde ladet sig korsfæste 26 gange, ikke var religiøs fanatiker, men at han og de andre ”Jesus’er” lod sig korsfæste for at tale med Gud.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Man kan ikke længere se arret fra sømmet, der blev mast ind i hånden og derefter banket resten af vejen med en hammer. (Foto: Lars H. Laursen)

– Mit kendskab til Gud og det at tale med Gud var jo via dem, der hang på korset, så jeg kunne ikke finde nogen andre indfaldsvinkler til det.

Og rigtignok kom der hul igennem til en, der lyttede på den anden side.

Mislykket eksperiment

Målet for Lasse var at blive religiøs, så han har Gud at tale med, når han engang skal herfra.

Men det går som bekendt ikke altid, som præsten prædiker.

– Det interessante af det var, at på trods af at eksperimentet mislykkedes så meget, som et eksperiment overhovedet kan mislykkes, så virkede det alligevel, siger Lasse. Han tror stadig ikke på Gud, men har lært, hvordan man taler med ”nogen” på den anden side.

– Jeg brugte tre måneder på at læse op på at blive religiøs. Jeg gik i kirke hver dag og havde en mentor. Jo mere jeg læste i Bibelen, jo mindre kom jeg til at tro på det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Jeg blev dybt katolsk og købte jesustøj, og jeg skulle også selv lave mine egne søm, fortæller han. (Foto: Lars H. Laursen)

– Jeg holder meget af naturvidenskab, hvor der altid er en forklaring, så det var den, jeg ledte efter, men det er der jo ikke.

Da stuntmanden blev ført ind på Golgata Plads, vidste han, at han ikke troede på Gud, men han gav det alligevel et forsøg og lod fire ti centimeter lange søm gennembore hænder og fødder – og så kom han i kontakt med Gud.

– Selv om situationen ikke kan forekomme specielt behagelig, så er der ingen diskussion om, at det er noget af det lykkeligste, jeg har prøvet i hele mit liv, understreger han.

Læs mere om Lasse Spang Olsens korsfæstelse i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close