Jesper Jensen om landstrænerjobbet: Min kone er en stor hjælp

Der er smil på drengen hos håndboldkvindernes nye træner, Jesper Jensen, 43, der må betegnes som en noget roligere type end forgængeren Klavs Bruun Jørgensen.

Der er smil på drengen hos håndboldkvindernes nye træner, Jesper Jensen, 43, der må betegnes som en noget roligere type end forgængeren Klavs Bruun Jørgensen.

(Foto: Kaspar Wenstrup)

​EM-slutrunden buldrer af sted – og selv om den er Jesper Jensens første som landstræner, har han masser af erfaring.

Den 43-årige tidligere håndboldprofil har nemlig ikke færre end 120 landskampe på cv’et samt flere slutrunder og medaljer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Selv nåede playmaker Jesper Jensen 120 landskampe for Danmark og var i rødt og hvidt med til at vinde VM-bronze i 2007 og ikke mindst EM-guld i 2008. (Foto: Ritzau Scanpix)

Alligevel er det noget helt andet, nu hvor han står på den anden side af sidelinjen.

For det er helt anderledes at arbejde sammen med kvindelige spillere. 

Heldigvis er der gode råd at hente hos hustruen Lotte Haandbæk, som også er tidligere liga- og landsholdsspiller.

– Måske ikke så meget i forhold til håndbolden, mere i forhold til dame-delen, siger Jesper Jensen.

– Jeg henter enormt meget viden fra min kone.

Og så kan jeg tænke, at det var godt, jeg fik spurgt hende, for der er meget viden, jeg ikke har adgang til. Det er en kæmpe fordel, forklarer den nye chef i rødt og hvidt.

Omklædningens logik

Der er således forskel på mænd og kvinder, også på en håndboldbane, og det kan en gang imellem være svært at vide, hvad der går gennem hovederne hos det modsatte køn.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den beherskede facon på sidelinjen er allerede en succes.
Jesper Jensen har ført de rød-hvide håndbolddamer videre til mellemrunden ved dette års EM i Herning og Kolding – så hvem ved, hvad det kan blive til …? (Foto: Ritzau Scanpix)

Også når man er landstræner.

Men Jesper Jensen, som til daglig også er cheftræner for Team Esbjergs tophold i kvindeligaen, har allerede fundet ud af, at der er ting, man skal gribe anderledes an. 

– Der er kæmpestor forskel – ikke kun tiltaleformen – også de dårlige jokes, der flyver af sted i et herreomklædningsrum. De skal ikke smides af sted i et dameomklædningsrum.

I den her isolationssituation ville drenge bare skulle have en PlayStation, et spil Fifa, en sofa og en pose chips, og så klarer de sig i tre uger, forklarer Jesper Jensen.

Sammen med resten af kvindelandsholdet skal de være isoleret på deres hotel, når de ikke spiller, for at mindske smitterisikoen.

– Og det betyder rigtig meget, at alle har det godt, for piger tager det rigtig meget på sig, hvis der er én, der ikke har det godt.

Drengene ville tænke, at det var hans eget problem, og at vi er her for at præstere, lyder det fra Jesper Jensen, som allerede har forståelse for, at der er stor forskel på kvindelandsholdet og det landshold, han selv var en del af i 00’erne.

Familien under pres

Alligevel kan der en gang imellem være brug for gode råd fra hustruen Lotte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Her er hun så – kvinden, der betyder alt for Jesper Jensen – og som tilsyneladende også har en andel i gemalens foreløbige succes som landstræner.
Lotte Haandbæk, 42, og Jesper mødte hinanden som 18-årige og har sammen børnene Louise, 14, Joachim, 12 og Aksel, ni år.
Billedet her er fra 2008. (Foto: Ritzau Scanpix)

– Hun er en meget bedre menneskekender end jeg.

Det er nok forkert at kalde hende mentor, men jeg har lært meget af hende på et menneskeligt plan.

Det kan dog også være en ulempe, at hun har så stort et kendskab til håndboldverdenen, og at hun ved, hvor stor betydning de sportslige resultater har, forklarer Jesper.

– En af ulemperne er, at hun er enormt nervøs, for hun kender mekanismerne.

Jeg kan ikke bare forklare hende, at det nok skal gå, for det ved hun, det ikke nødvendigvis gør.

Vi kan risikere at ryge ud i en indledende runde, og så ved hun også, hvad der sker i pressen om, at det måske er den forkerte træner.

Jeg har børn på ni, 12 og 14 år – og de bliver også presset i den situation, når tingene snerper til.

Vi er ret bevidste om, hvilke udfordringer det kan give, men vi er dygtige til at håndtere det, forklarer Jesper Jensen.

Nuet gælder

– Især på sociale medier kan der komme nogle grove kommentarer, og de vil komme uanset hvad. De er alle steder i samfundet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Først efter EM bliver der tid til julehygge med familien.
Sammen med resten af landsholdet er Jesper isoleret, mens slutrunden kører. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det er en læring i livet, men man har ikke samme filter, når man er ni, 12 og 14, forklarer landstræneren.

Kærligheden til håndbold er noget, hele familien deler.

De to ældste spiller også selv og synes, det er godt gået, at far nu er blevet landstræner.

Selv er han også stolt over det job, han nu har haft i ni måneder.

– Det har ikke været et mål, men snarere en drøm. Og som træner har jeg ikke andre mål, udover at man skal performe i nuet.

Nuet er utrolig vigtigt som landstræner, lyder det fra Jesper Jensen, som drømmer om at optimere præstationen fra seneste slutrunde.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close