Kendte 23. november 2021

Janet Jacksons bryst var synligt foran 140 millioner seere: Sådan smadrede ”Nipplegate” hendes karriere

Det havde vidtrækkende konsekvenser for den i dag 55-årige Janet Jackson, at man i et par sekunder kunne se hendes nøgne bryst på Super Bowl-scenen for snart 18 år siden. Efter årevis, hvor skylden og skammen har ligget hos hende, peger pilen nu i stedet på hendes kollega Justin Timberlake, som måske – måske ikke – planlagde det skelsættende stunt
Foto: Ritzau Scanpix

- Hvis kulturverdenen havde en 11. september, så var det den 1. februar 2004.

Ja, det kan lyde voldsomt, men der var for mange amerikanere et før og et efter Super Bowl Halftime-showet, hvor Janet Jackson var på scenen i et læderkorset, som havde en helt særlig funktion.

I ni sekstendele af et sekund så over hundrede millioner tv-seere den dengang 38 år gamle Janet Jacksons bryst. Inklusiv hendes brystvorte, der var udstyret med et stort sølvsmykke.

- Gotta have you naked by the end of this song, lød hendes makker på scenen – Justin Timberlakes – sidste profetiske strofe i hittet ”Rock Your Body”, da han dukkede op som en overraskelse under en af verdens største musikbegivenheder.  

De skæbnesvangre øjeblikke kan ses i New York Times- dokumentaren ”Malfuction: The Dressing Down of Janet Jackson”, som lige nu ligger på TV 2 PLAY.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kyssede ringen hos CBS

Her fortæller folkene bag produktionen for første gang den fulde historie om hvordan det gik galt –muligvis med fuldt overlæg – og hvordan det sendte chokbølger tværs over USA, og resten af verden.

Showet blev af store dele af den bornerte amerikanske befolkning kaldt for ”smagløst” og ”på ingen måde anstændigt” for en søndag aften, hvor både børn og voksne sidder og ser med.

Justin Timberlake – der aldrig blev annonceret i forvejen, men som dukkede op som et såkaldt ”guest act” i Janets optræden – dukkede angiveligt op på CBS-direktøren, Les Moonves, kontor med tårer i øjnene efter ”Nipplegate”.

- Jeg blev fortalt, at han undskyldte. Han kyssede ringen, fortæller Rachel Abrams, der er skribent på Times.

Foto: MEGA

Les Moonves - tidligere CBS-direktør - er og var en vanvittig magtfuld mand i den amerikanske tv-branche. Timberlake mødte angiveligt personligt op for at undskylde efter Super Bowl-showet, mens Janet Jackson gik under jorden. Spørgsmålet er, om det ændrede på noget.  (Foto: MEGA)

Til den historie er det passende at tilføje at Moonves har ry for at være en af industriens mest stædige og utilgivende magtmennesker. Han skulle have ”Godfather”-citater hængende på sit kontor. Og så er han – som det mest væsentlige – i stand til at bygge karrierer op, eller gøre dem endegyldigt forbi.

Og som en konsekvens af Super Bowl-skandalen var Janet Jacksons karriere nu snublende tæt på det sidste.

Artiklen fortsætter under billedet:

Foto: Ritzau Scanpix

Genser man "Nippelgate"-episoden i dag, lader det til, at det er en skamfuld Janet Jackson, der pludselig står med blottet bryst på scenen. (Foto: Ritzau Scanpix)

Ikke en Justin-, men en Janet-skandale

I medierne blev den lynhurtigt omtalt som en udelukkende Janet-skandale, og mens hun stod vingeskudt tilbage, forsvandt Justin Timberlake i glemslen – i hvert fald hvad Super Bowl angik - med sin ære i behold. Samtidig hobede forældreklagerne sig op, og i Tennessee var der ligefrem en gruppe voksne, der gik sammen om at sagsøde både staten, MTV, NFL og CBS.

Alt dette på trods af flere skriftlige udtalelser fra Janet Jackson, som undskyldte dybt.

- Beslutningen om at have en kostume-afsløring i slutningen af min optræden blev taget efter de sidste prøver. MTV var slet ikke klar over det. Og det var ikke min intention at lade det gå så vidt, som det gjorde. Jeg undskylder overfor alle, der har følt sig stødt – herunder publikum, MTV, CBS, og NFL.

Selvom Les Moonves var både vred og pinligt berørt over tøjkikset, så havde han alligevel ikke helt magt nok til at få Janet Jacksons musik fjernet fra radiokanalerne eller musikkanalen MTV, som blev ledet af Tom Freston.

Burde ikke have undskyldt

Publikum var tilsyneladende helt ligeglade med, at Justin Timberlakes forklaring skiftede undervejs (kort efter showet fortalte han, at bryststuntet gerne skulle ”give folk noget at tale om”, mens han siden var hurtig til at kalde det en fejl, som han kun kunne undskylde for).

Han vandt fortsat sympati, og hans solokarriere efter NSYNC-dagene bragede derudaf.

Da Jackson i 2018 fortalte om de altomvæltende sekunder på Super Bowl-scenen til Oprah Winfrey, indrømmede hun, at hun fortrød nogensinde at have undskyldt for situationen.

Brystflashet var intet andet et uheld, slog hun fast.

Blev væk fra prisfest

En efterforskning blev sat i værk. Ikke fordi Janet Jacskons optræden havde været grovkornet eller grænseoverskridende –  nej, faktisk var den måske decideret ulovlig. Folk på CBS fik en fyreseddel. Andre hyrede private advokater.

Og nu kom der desuden krav på bordet fra Les Moonves og resten af CBS. Hvis de to skandaleramte kunstnere skulle inviteres til Grammy-uddelingen, skulle der falde en offentlig undskyldning – under prisuddelingen. Deres individuelle skriftlige undskyldninger var ikke nok, mente tv-selskabet.

Justin Timberlake optrådte under Grammys bare et par uger efter. Janet Jackson dukkede aldrig op.

Ifølge tidligere vicedirektør i Recording Academy, Ron Roecker, fik ingen af dem at vide, at de ikke var velkomne under prisuddelingen.

Man kan kun spekulere i, om det var på grund af kravet om undskyldningen, at Jackson ikke kom.

Timberlake vandt flere priser den aften. 

Artiklen fortsætter under billedet:

Foto: MEGA

Bare få uger efter Super Bowl-episoden trak Timberlake flere store priser hjem. Hans karriere havde tilsyneladende ikke lidt skyggen af knæk efter "Nippelgate", mens Janet blev væk fra prisfesten. (Foto: MEGA)

Janet Jackson – the puncline

Ser man tilbage til den nedadgående spiral, som Janets popkarriere efter Super Bowl blev sendt ud i, bliver det tydeligt, at hun gik fra succesfuld musiker til en stående vittighed. Alle i Hollywood – talkshowværter, stand up-komikere, gæster på den røde løber, ”SNL”-sketches og Halloweenudklædninger – brugte ”Nippelgate” som reference eller punchline.

I dag bliver netop disse uskyldige hentydninger fremhævet som et eksempel på omfattende misogyni – særligt i musikbranchen.

For kunne Janet overhovedet have gjort noget for at ændre udfaldet af skandalen?

Som et andet eksempel – der uheldigt nok også involverer den tidligere boyband-frontfigur – måtte den purunge popstjerne Britney Spears trækkes med voldsomt bias efter hun og Timberlake gik fra hinanden.

Ligesom også hun blev set som skurk og ikke offer, når skandalerne - eller bare det der ligner - ramte.

- Har set 25 minutter af den nye Britney-dokumentar og er klar til at trække alle Justin Timberlakes tænder langsomt ud med en skruenøgle, lød en særlig kras bemærkning fra en Twitterbruger, der netop havde set en anden af New York Times ekstremt omtalte produktioner – ”Framing Britney”.

Den voldsomme kritik fik for få måneder Justin Timberlake til at sende en undskyldning. 

Og selvom han ikke direkte nævner skandalen i 2004, så indrømmer Justin alligevel, at han er ked af de gange, hvor hans handlinger har bidraget til problemet med misogyni i branchen. 

- Jeg har forstået, at jeg har svigtet i de situationer, og at jeg har draget nytte i et system, som fordrer misogyni og racisme, skrev han. 

Foto: MEGA

I 2018 stod Justin Timberlake atter en gang på scenen under det prestigefyldte halftimeshow, og således havde han vel opnået endegyldig tilgivelse fra samtlige involverede parter. Janet Jackson har ikke siden været inviteret tilbage. (Foto: MEGA)

Jackson er stadig tavs

MTV blev aldrig igen bedt om at stå for pauseshowet. CBS skulle betale en klækkelig bøde til FCC (Federal Communications Comission red.) Men det var alligevel Janet Jackson, der stod tilbage med et genstridigt mærke efter brystsmutteren.  

Men måske er bølgerne begyndt at trække sig væk fra kysten igen, og New York Times-dokumentaren er endnu en årsag til at se anderledes på ”Nippelgate” fremover.

For er det fair, at den i dag 40-årige Timberlake, slet ikke led skyggen af knæk efter skandalen, mens Janet – der ikke ønskede at medvirke i ”Malfunction: The Dressing Down of Janet Jackson” – så sit ry og rygte smuldre?

Absolut ikke.

Og det kommer altså også fra en skribent til nærværende artikel, der vel og mærke fik konfirmationskort med billeder af ”Señorita”-stjernen. Han kunne simpelthen ikke gøre noget galt.  

Selvom det nyeste blik på skandalen – og Janets hæslige downfall – er et forfriskende portræt af en skæv kultur, vil flere kritiske røster vil dog mene, at det blot gør ondt værre.

For mangler vi ikke netop Janets stemme for én gang skyld?

New York Times' dokumentar "Malfunction: The Dressing Down of Janet Jackson" - eller på dansk "Da Janet Jackson blev klædt af: En karriere blev ødelagt" - kan ses på TV 2 PLAY. 

Sponsoreret indhold